Jdi na obsah Jdi na menu

Zdeněk Troška slaví narozeniny šťávou z rajčat

3. 6. 2010

polévku M3.

"Narozeniny slavím prací," prozradil Zdeněk Troška. Jsem skřivan, vstávám ve čtyři a už od půl šesté tady krámuju a píšu. Nepiju alkohol ani kafe, nekouřím. Ale dojdu si tady za roh do číny pro M3, to je polévka s kuřecím masem, jsou tam i houby a masové výhonky. K tomu vypiju dva litry rajské šťávy," popisuje režisér, jak stráví velký den. Tvrdý alkohol bych neochutnal ani omylem. "Alkohol mi nikdy nechutnal," objasňuje. " Ze slivovice a vodky se mi dělá špatně, pivo na mě účinkuje jako rohypnol. Po prvním pivu se začnu blbě smát, po druhém tvrdě usnu. Ani víno nepiju, a to jsem prosím žil tři roky v Burgunsku, ve Francii."

Zato na práci je režisér vysloveně závislý: "Teď prožívám velice nadějné období, podařily se mi tři hezké věci. Letos o prázdninách začnu konečně točit pohádku podle Boženy Němcové Čertova nevěsta," vypočítává spokojeně. "Za druhé vzniká populárně naučný pořad o víně, kde se já jako neznalý člověk budu ptát znalců na nejrůznější zajímavosti o víně."

A za třetí se nám Zdeněk Troška pochlubil, že zasedne coby porotce v soutěži Talentmania a 629627.jpgdiváci ho budou vídat na obrazovce každou neděli večer, a to po boku Pavola Habery či Adély Banášové. "Tak vidíte, jak mám nabitej program. A ještě další sen se mi splnil. Ale to je vlastně tajemství," významně se odmlčel.Nakonec přece jen prozradil, že začíná pracovat na seriálu. "Teď ho dávám dohromady ze starých románů," líčil s nadšením. "Znáte to: unesená hraběnka, ukradené dítě, nenávist, láska. Bude to tedy vlastně podobné jako seriály ze současnosti, jenže v jiných kulisách. Džíny vystřídají šněrovačky."

Co takhle jarní deprese? "Kdepak," rázně odmítá tvůrce osmnácti filmů. "Já se v jednom kuse směju. Ráno se kouknu do zrcadla, směju se a říkám si: Dobře ti tak! Zajedu k rodičům do Hoštic, vylezu na kopec, cítím vůni země, jak se na jaře probouzí, a dostanu sílu. No a na podzim jsem kuře melancholik. V příštím životě budu vlaštovkou, na podzim vypadnu," plánuje.

"Abych nezapomněl," dodává, "srdečně zdravím čtenářky vašeho magazínu doma.cz. Přeju jim hodně radosti, hodně lásky a stálý úsměv. Nejkrásnější ženský šperk je úsměv. Co je platný zlatý náhrdelník, když se dvacet centimetrů nad ním tyčí kyselý ksicht," uzavírá Zdeněk Troška.Narodil se 18. května 1953 v Hošticích u Volyně. Celé dětství nenáviděl králíky: "Kolikrát se stalo, že doma byl králík pečený, u babičky králík na smetaně, u druhé babičky nadivoko a u tetičky po myslivecku," vzpomíná. V páté třídě se rozhodl, že bude režisérem. Okolí ho mělo za blázna. Býval natolik nadšený žák, že bojoval proti prázdninám, protože ho nebavily.