Jdi na obsah Jdi na menu

Doktorské a hroší zajímavosti

11. 7. 2009

Hlavní tvůrčí profese:


Režie: Zdeněk Troška
Scénář: Zdeněk Troška, Marek Kališ a Zdeněk Podskalský ml.
Námět: Miloslav Švandrlík
Producenti: Farbyka Production a XYZ film & production
Koproducent: TV NOVA
Výroba: Farbyka Production
PR a marketing: Dana Voláková
Kamera: Asen Šopov
Hudba: Miloš Krkoška
Zvuk: Michal Holubec
Střih: Dalibor Lipský
Architekt: Karel Vacek, Václav Vohlídal
Výprava: Jiří Forst
Kostýmy: Jan Růžička
Masky: Bohuslav Sobotka
Distributor: Falcon

Hrají:

Jaroslav Šmíd, Jiří Langmajer, Tereza Bebarská, Eva Holubová, Oldřich Navrátil, Jitka Smutná, Bob Klepl, Sandra Pagodová, Adéla Gondíková, Jana Šulcová, Edita Brychta.

 

Postavy a jejich charaktery


ObrazekMudr. Čeněk Dobešek (35) - Jaroslav Šmíd
……….internista pražské nemocnice. Neambiciózní, nekonfliktní, ve svém oboru velmi zdatný, ale málo průbojný, a tudíž nedoceněný. Trpí všemi možnými obsesemi, včetně strachu ze zvířat, létání, a především hrůzou ze své tchýně Marie Košvancové. Neláká ho hukot oceánu, nejlépe se cítí v Evropě, Praze a Středních Čechách. Již sedmý rok žije v manželství se Zuzanou.

 

 

 

 

 

 

ObrazekMudr. Karel Pištělák přezdívaný Weltman (35) – Jiří Langmajer
……..Dobeškův pravý opak. Úspěšný lékař s rozsáhlou soukromou klientelou. Zástupce primáře interny. Rodinný přítel a bývalý spolužák Čeňka z medicíny. Muž, který dokáže vše vysvětlit, vše zařídit a na všem vydělat. Vysoký, štíhlý a nesporně charismatický mladý muž. Je ženatý s Monikou Šumavskou – sólistkou baletu. Ale tím jeho záliba k něžnému pohlaví nevyprchala.

 

 

 

 

 

 

ObrazekZuzana Dobešková (28) - Tereza Bebarová
…….. rezignovaná manželka Čeňka, která se svou matkou nechala vmanipulovat do svazku s perspektivním doktorem, ale postupně zjišťuje, že bez lásky se žít nedá. Kdysi svým zevnějškem lámala mužská srdce na potkání. Dnes je vidět spíše s mokrým hadrem na čele, který jí pomáhá od časté migrény. Ale pokud je příležitost se zaskvět, je opět tou atraktivní svůdnou Salome, kterou kdysi bývala

 

 

 

 

 

 

ObrazekMarie Košvancová (58) - Eva Holubová
…….tchýně v tom pravém smyslu slova, která odpovídá všem zažitým klišé o představě tchýně. Typická pavlačová drbna, hamižná, hádavá a manipulující svým okolím, zejména svou dcerou Zuzanou. Marie Košvancová si pro svou atraktivní, ziskuchtivou a vypočítavou dceru vždycky přála prvotřídní partii, nejlépe lékaře, zámožného, úspěšného a váženého. Čeněk Dobešek mohl kdysi její představu naplnit. Dnes je zcela pohoršena Dobeškovou nedostatečnou ctižádostivostí a neschopností vydělat dostatek peněz na drahé auto a vilu na pražské Ořechovce…

 

 

 

 

 

ObrazekJulius Dobešek (62) - Oldřich Navrátil
…… obuvník z Polabí. Otec Čeňka Dobeška. Typický rázovitý filosof z malého města, který dokáže odpovědět na nejdůležitější životní otázky. Rod Dobešků byl odjakživa bytostně spjat se Středními Čechy. Julius žije na malém městě se svojí ženou Annou v malém domečku.

 

 

 

 

 

 

ObrazekAnna Dobešková (60) - Jitka Smutná
…. matka Čeňka Dobeška. Matka s velkým „M“. Tmel rodiny, ochránce rodinného krbu. Namísto slov volí činy, a vždy se objeví na správném místě ve správný čas. Celý život strávila v domácnosti, starala se o malé hospodářství. Mezi její největší koníčky patří, vaření, pečení a vyšívání. Je malé, korpulentní postavy.

 

 

 

 

 

 

 

ObrazekLenka Ulverová (25)- Alžběta Stanková
…. nebesky krásná a pohádkově hodná dívka, po které touží každý muž. Ale zaslouží si ji jen ten nejlepší z nich. O rodiče přišla v útlém mládí, a tak ji vychovávali prarodiče, o které se doposud stará. Je optimistická a veselá, ale díky své životní zkušenosti rozhodně není povrchní jako dívky v jejím věku. Vyhrála konkurz na místo letušky. Cestování po světě ji zmáhá a již by se ráda usadila a založila rodinu.

 

 

 

 

 

 

ObrazekVenca Maňas (45) – Bob Klepl
…….Baron Prášil, Brouk Pytlík a Josef Švejk v jednom. Všechno zná, všude byl a všechno umí. O jeho minulosti se toho ale příliš neví. Jen to, co vypráví on sám. Jednoho dne se objevil jako správce českého centra v Africe a v současnosti tam tráví již pátý rok. Je nesmírně oblíben.

 

 

 

 

 

 

 

ObrazekAntonín Žůra (50) - Miroslav Vladyka a Bedřich Piml (30) – Michal Novotný
……. Spolupacienti v nemocnici. Nikdo přesně neví, který je který. Jsou jako jedno tělo a jedna duše. Mají výjimečnou schopnost všechno trefně, vtipně a přesně okomentovat. Na jakémkoli místě a za jakýchkoli okolností. Není potřeba znát jejich minulost, zaměstnání či koníčky. Tito lidé mají rádi svět a rádi jej komentují.

Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

ObrazekVeronika Krajánková – sestra dr. Dobeška

 – Sandra Pogodová

 

 

 

 

 

 

 

 

ObrazekMonika Šumavská – Pištěláková – Adéla Gondíková

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ObrazekSousedka Hradská – Jana Šulcová

 

 

 

 

 

 

 

 

ObrazekDr. Homolová – Edita Brychta

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář