Jdi na obsah Jdi na menu
 


E-Popeleční středa a postní doba

  

(Čerpáno z knihy Moje modlitební kniha, Anselm Grün, Karmelitánské nakladatelství)

 

Na   Popeleční středu

 

Dobrý Bože, po vydatném slavení masopustu se nejprve musím přeladit na Popeleční středu. Dnes budu označen na čele křížkem z popela. Připomíná mi to, že jsem v prach a v prach se obrátím. Popel je znamení pokání a toho, že chci začít všechno dělat lépe než dosud. Popel ukazuje, že staré dřevo shořelo. Popelem se také dříve čistívalo nádobí.

Při udělování popelce kněz často říkává: "Obrať se a věř evangeliu." Popelec mě chce vybídnout, abych opoustil své staré cesty a vydal se po těch,které mě povedou k cíli.

Řecké slovo "metanoeite", které překládáme jako "obraťte se", znamená vlastně v původním významu "změnit smýšlení". Popeleční středa mě tedy vybízí, abych začal jinak myslet , abych se díval pod povrch věcí a abych pod tímto povrchem objevoval skutečnou podstatu. Nové smýšlení je předpokladem víry. Ve víře nově promýšlím věci a hledím na svět novýma očima. Prosím tě, uč mě dnes nově smýšlet, dívat se na svět a nalidi jiným, novým pohledem a věřit, že se v tom všem a           v každém člověku setkáváš se mnou ty sám. 

 

 

podsnezhniki.jpg

 

 

V postní době

Milosrdný a dobrotivý Bože, požehnej  tuto postní dobu, aby se mi stala dobou dobrého cvičení - cvičení ve vnitřní svobodě. Netěším se sice na postní dobu, ale vím, že mi udělá dobře.

Požehnej tuto postní dobu, abych se v ní dokázal odpoutat ode všech nezdravých návyků. Uč mě jak se odříkáním osvobozovat od svých závislostí a jak znovu pocítit, že mohu pořád ještě svobodně nakládat se sebou samým a že nemusím být závislý na svých potřebách.

Dej ať je letošní postní doba pro mě časem vnitřního očištění a obnovy, abych dokázal vědomě jíst a vědomě prožívat přítomný okamžik, aniž bych hned všechno, co se ve mně začíná hlásit ke slovu, potlačoval jídlem nebo nějakou činností.

Požehnej tuto postní dobu, aby mě obnovila a osvěžila a aby očistila mou duši. Tak ve mně o Velikonocích rozkvete nový život skrze Krista, našho Pána.

 

 

70529484_56004941_8857881e0788.jpg

 

PROSBA ZA ČAS SVOBODY

(Anselm Grun - modlitba pro dobu postní)

 

Netěším se na dobu postu, ale vím, že  mi prospěje. Prosím tě tedy, dobrý Bože, aby se pro mě stala časem milosti, časem vnitřního očištění a svobody. Dej, ať rozpoznám, kde jsem se zapletl do závislostí. Daruj mi tyto dny postní doby jako dobu cvičení  vnitřní svobody. Očisti mě od pochmurných emocí, od hořkosti, zklamání a hněvu, aby na poli mé duše mohla vyrůst dobrá a plodná pšenice.

Dobrý Bože, ty sám dáváš tuto postní dobu, abychom se připravili na Velikonoce, na nový život, který se v nás chce rozvinout. Má to být obrácení a změny smýšlení. V minulém roce proběhla postní doba tak rychle kolem mě. Chtěl bych letos prožít tuto dobu tak, aby se změnily mé návyky a mé myšlení se mohlo proměnit.

Chtěl bych se jeden den této doby vědomě postit a modlit za jednoho člověka. Nechci, aby to byla rychlá a nezávazná přímluva. Chci se za něj postit, aby si uvědomoval, že je tebou požehnaný. Půstem mi bude mé tělo celý den připomínal tohoto člověka. Dobrý Bože, přináším tohoto člověka do tvého milosrdenství, aby našel, co potřebuje pro tvou cestu a svůj vnitřní pokoj. Naplň ho svým Duchem, aby nalezl své pravé "já" a dostal se do souladu se svou podstatou a tvou vůlí.

AMEN

8cec20d13956a346c8452442ff21_w720_h479_gi-photo-122177.jpg