jejxx
Zdravý životní styl/zdravá výživa (1)
Když se podíváme po recepturách pana pátera Ferdy, tak ze dvou třetin pro ně potřebné složky lze najít ve většině domácností: kmín, anýz, fenykl, majoránka, tvaroh, cibule, česnek.
Když budou konzumovat maso z hovězího dobytka, jehož krmná směs byla vědecky obohacena produkty ze zpracovaného slepičino trusu, může se u dětí zvýšit riziko onemocnění paratyfem a marně si pak lámeme hlavu, kde k němu ve městě přišlo. Zde asi byla zcela necitlivě porušena rovnováha přírodních procesů. Živočišné exkrementy patří tam, kam patřily odjakživa, do země. Tu jsou schopny zúrodnit, nepatří však v žádném případě zpět do těla živočicha,kde mohou jen škodit. (páter Ferda). Jako i co se týká nemoci šílených krav.
Páter Ferda dále doporučuje: mořské řasy, sladit karamelem (je možné vyrobit si ho v domácnosti, pro zdravou zásaditost), s mírou užívat slunečnicový olej, do čaje maté pitého s mírou doporučuje přidávat bobkový list (který snižuje jeho negativní vlastnosti), přílišné užívání cibule může způsobit cibulovou anemii, zelené okurky v jídelníčku jsou nezastupitelné (pro minerální soli), ve špičkách banánů viděl jednu z příčin leukémie, po skopovém uvařit čaj z kmínu a vrbového listí (jako prevenci proti plísni), sýry a mléko jíst přiměřeně (bílkovina kasein),rozumně se solí (pak je sůl nad zlato), brambory s kmínem, přiměřeně i zinek, u čerstvých vajec a šunky a uzenin viděl nebezpečí (například plísně a stáří nám vajíčko signalizuje samo: když je rozklepneme, hned se nám rozpadne – rozteče se žloutek), ovoce také s mírou, čerpat bioenergii ze stromů (nejlépe ráno při východu slunce a při květu, použít lze kdykoli i v zimě), potraviny dostatečně rozkousat a proslinit, abychom nezatěžovali a nedráždili slinivku.
Pozn1. Doporučuje se také vajíčka po kratší době otáčet.
Janča radí zařadit syrovou mrkev, která se roztrouhá a osmaží na oleji dozlatova (možno ochutit citronem nebo např. pomerančem), pro vitamin A, mrkev jíst s mírou, kopřivu dvoudomou nebo i žahavku (nejlépe 2/3 kopřivy a 1/3 mochny husí - zelená neodkvetlá nať nebo listy, umýt ve studené vodě, natrhat nadrobno (rukou v rukavici, bez užití kovu) a v mixeru s trochou vody rozmixovat. Přes sítko z umělé hmoty prolisovat a uschovat dole v chladničce. Denně třikrát až pětkrát jednu kávovou lžičku před jídlem, celkem 3 polévkové lžíce denně, zbytek po dvou dnech zmrazit do podoby kostek, aby se šťáva nezkazila), ne dlouhodobě.
Páter Edmund Szeliga: ke smažení používáme olivový olej, je nejzdravější, polovina pokrmů sestává ze zrn obilovin, čtvrtina ze zeleniny, maso a ryby dvanáct až patnáct procent, deset procent ovoce, tři procenta mléčné výrobky, dále: nezbytně nutno je snídat, je-li možné, tak jíst 5x denně,s přestávkou ne delší než tři hodiny, při jídle nezapíjíme. Jíst pravidelně ve stejnou dobu, jezme tolik, abychom se necítili přejedeni, večeřet je potřeba nejméně dvě hodiny před spaním, nejíst ve spěchu a ve stoje, snažit se , aby čas jídla byl vždy milou událostí, myslet na milou atmosféru při stole (uvědomit si dary od Boha), ať už jíme v rodinném kruhu nebo s přáteli, při jídle třeba poslouchat tichou, příjemnou hudbu, takovou, jakou máme rádi, nespěchat; výživa je jen jednou stranou mince, druhou je pohyb.
Pozn2. Mariánská lázeň=staré lékárnickoalchymistické označení vodní lázně, kdy potřebný lék zahříváme v nádobě spočívající nebo volně plovoucí v druhé nádobě naplněné vodou, kterou postupně uvedeme do varu. Je to velmi šetrný způsob varu.
Polévání paží (podle faráře Kneippa): Začneme u levé dlaně, pokračujeme vzhůru na levé rameno, a zastavíme se zde na chvíli, voda stéká do nádoby, totéž na druhé ruce zespoda nahoru.Polévání trvá jednu nebo dvě minuty. Je-li možno, podržíme paže pod vodou, tekoucí z pumpy a polévání paží bude jistě správné.
Při migréně (podle Wolfa C. Ebnera)): Položte si teplou dlaň (po tření rukou o sebe) na bolestivé místo a celou plochou několikrát přitlačte. Na další místa, kde je třeba při migréně aplikovat bodovou masáž, stačí lehce poklepávat špičkou ukazováku a prostředníku. Tyto body leží uprostřed temene a je potřeba lehce poťukávat jedním směrem, jakým vystřeluje bolest. Na konec je potřeba konečky čtyř prstů zlehka poklepávat po linii spojující vnější koutky očí a vrchní okraj uší na obou stranách hlavy. Bolesti často ustoupí i tehdy, když se provádí bodová masáž na zátylku po stranách páteře směrem od vlasové hranice dolů k ramenům. Tuto masáž – rovněž na obou stranách současně – je třeba vykonávat silným tlakem, aby se uvolnilo napjaté svalstvo. Další akupresurní body leží na rukou. Když palcem a ukazovákem pravé ruky uchopíte kožní řasu mezi palcem a ukazovákem levé ruky, cítíte nejprve měkkou svalovinu. Když však budete postupovat hmatem a kousek dál směrem k zápěstí, dostanou se vám prsty mezi dvě kosti. Na tomto místě pevně stiskněte, a když ucítíte bodavou bolest, tlačili jste na správný bod. Tato místa na obou rukou je třeba preventivně stisknout 10 x za sebou ráno, v poledne a večer, i když právě nemáte záchvat migrény.
Zůstává poslední akupresurní bod, jehož prostřednictvím můžete působit proti migréně: dlaní a prsty pravé ruky obejměte levé předloktí tak, abyste pod pravým ukazovákem cítili loketní kloub. Tam, kde leží prsteník, je to správné místo. Přitlačte na ně co možná nejsilněji a asi 10 sekund krouživými pohyby posouvejte kůži sem a tam. Totéž opakujte na pravém předloktí. Masáž si dělejte 5 x denně nejprve na straně, na které cítíte migrénové bolesti, a pak na straně opačné.
(*..., .země,... je můj/á bratr/sestra/, sestra/bratr/ bratru/sestře/ pomohl/a, pomáhá, pomůže... )
*
Komentáře
Přehled komentářů
Zatím nebyl vložen žádný komentář