Jdi na obsah Jdi na menu
 


Gekko gecko

 GEKKO GECKO  (Gekon obrovský)

GEKKO GECKO (GEKON OBROVSKÝ)

Gekon obrovský patří mezi nejdéle chovaná terarijní zvířata. Je to nádherné zvíře a přestože nepatří mezi mazlíčky, jeho chov v teráriu je jednoduchý a velice zajímavý. Po určité době si zvykne na nové prostředí i na svého majitele, zklidní se a zásahy chovatele v teráriu při každodenní péči začne tolerovat bez pokusů o útok. Občas se v noci ozývá svým typickým hlasem. Nejčastěji jsou slyšet při páření a v mém případě po útěku z terária. Zpočátku to vypadalo, že jsem zapoměl zavřít terárium, ale časem se vše vyjasnilo. Přední dvířka jsem měl pouze na magnet. Pokud na přední sklo skočil pouze jeden gekonnic se nestalo. Jenže chytráci začali spolupracovat a naučili se skákat zároveň. To už magnet nezvládl a gekoni si udělali procházku po bytě. Po čase je to omrzelo, chtěli zpět do terária a začali kvákat na celé kolo dokud jsem je neodchytil a nezavřel zpátky. V přírodě při útoku dravce (nebo chybou chovatele) občas přijdou o část ocasu, který bez problému dorůstá skoro původní velikosti, jen barva a vzor nejsou zachovány. Gekon obrovský bez problémů šplhá po nejhladších stěnách i stropech.

VÝSKYT:

Filipíny, Indonésie, Thajsko, jižní Čína, Indie, Barma….  Obývá tropické vlhké lesy, skály, koruny stromů, ukrývá se v dutinách a brání si svá oblíbená teritoria proti vetřelcům svého i cizího druhu. Přitom doširoka otevírá tlamu, hlasitě syčí a občas kváká. Běžně se vyskytuje poblíž lidských obydlí, kde má k dispozici více hmyzu, který loví na osvětlených stěnách domů. 

gekko-gecko--gekon-obrovsky--6.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

VELIKOST:

maximum 40cm, převážně 30-35cm

TERÁRIUM:

Pro pár stačí terárium na výšku 40x40x60cm(DxŠxV). Osobně nemám zkušenosti s chovem samce s několika samicemi, ale znám několik chovatelů, kteří takový chov praktikují s pozitivními výsledky. Chci si tento druh opět zařadit do chovu a vyzkouším chov tria. Na dně mám 5cm vrstvu vlhkého lignocelu s pískem v poměru 3:2. Lignocel pokrývám mechovým kobercem (Rokyt), který zvyšuje vlhkost v teráriu a zamezí zvířatům, aby si při nezdařeném útoku na krmný hmyz nabrali plnou tlamku lignocelu. Další mech který používám k vylepšení mikroklimatu v teráriu je Bělomech sivý (Leucobryum glaucum). Samozřejmostí je množství širších větví s drsnou kůrou a pláty korkové nebo borové kůry. Gekoni uvítají možnost úkrytu v korkových dutých větvích, opískované zadní stěny s poličkami.

OSVĚTLENÍ A VYTÁPĚNÍ:

Obyčejná žárovka 25W v hliněném květináči s ochrannou mřížkou (zamezí samici nalepit po zhasnutí žárovky do květináče vajíčka, která se ráno po rozsvícení upečou).  Žárovku umístit do poloviny výšky terária.

TEPLOTA:

26-27°C den, 22-24 noc, u žárovky 35°C, dno terária 20-21°C k ochlazení gekonů, cyklus den/noc = 12/12

VLHKOST:

Střední až vyšší, 1x denně večer silně narosit stěny i vybavení terária, substrát udržovat vlhký

POTRAVA:

Dospělí cvrčci, větší druhy švábů, sarančata, myši (holata i špeky). Při svlékání požírají starou pokožku, aby využili i tuto energii. Napájení rosením. V teráriu doporučuji umístit nádobku s minerálně vitamínovou směsí, kterou samička líže. Zvýšený příjem směsi jsem zaznamenal po nastrouhání nevyvařené sépiové kosti. Obsah soli v sépiovce nebyl jistě na škodu, neboť chovná samice ještě ve 13 letech kladla vajíčka každý měsíc kromě října nebo listopadu. Nevím jakého věku se chovný pár dožil, vyměnil jsem je za jiná zvířata. Věk jsem samozřejmě novému chovateli oznámil.

ROZMNOŽOVÁNÍ:

Gekon obrovský se rozmnožuje celoročně. Namlouvací pokřik se v mém chovu ozýval každý měsíc a páření probíhalo celoročně. Samice snášela 11x do roka dvojici vajec, které lepila na zadní stěnu v horní části terária. Samice vždy snášejí vajíčka na jedno místo a nová vajíčka často nalepí na ještě nevylíhnutá. Přilepená vajíčka s tvrdou vápenitou skořápkou většinou nelze bez poškození  vyjmout, proto je nechám líhnout  v teráriu. Délka inkubace závisí na průměrné teplotě a pohybuje se v rozmezí 90-130 dnů. Samice začne těsně před vylíhnutím mláďat hlídat vajíčka. Mláďata se většinou líhnou v jeden den. Rodiče je brání a pokud má mládě pocit, že si je rodič spletl s kořistí zamává na něj kontrastně vybarveným ocáskem a nebezpečí je zažehnáno. Mláďata je vhodné z důvodů lepší kontroly přemístit do jiného, stejně zařízeného terária a krmit je menší potravou (velikosti hlavy gekona). Protože jsem neměl k dispozici další terárium nechával jsem mláďata dospět u rodičů. Přesto, že bylo v teráriu o rozměrech 45x50x90cm již 17 mláďat od čerstvě vylíhlých až po dospělé jedince, nedocházelo k žádným potyčkám a nejstarší samec čerstvě dospělé samce nenapadal.

gekko-gecko--gekon-obrovsky--5.jpg

 

GEKKO GECKO (GEKON OBROVSKÝ)