Jdi na obsah Jdi na menu
 


Technická pomoc - ODSTRANĚNÍ STROMŮ Z ELEKTICKÉHO VEDENÍ - Hostěrádky Rešov

Jednotka vyjela k odstranění následků přívalového deště a větrné smrště. Bylo nalezeno několik spadených stromů na elektrickém vedení a na komunikacích, dále byly zjištěny ucpané kanálové vpusti.

6. červenec 2012, 20:12 - Technická pomoc, odstranění stromů z elektrického vedení -  I. stupeň – vozy: 2

Podtyp: Odstranění stromů

Popis: Jednotka vyjela na spadené stromy. Jeden strom spadl i na elektrické vedení. Spolupráce s E-on.

Jednotky: SDH Hostěrádky - Rešov

Obec: Hostěrádky-Rešov

 

 

            Jednotka vyjela k odstranění následků přívalového deště a větrné smrště. Bylo nalezeno několik spadených stromů na elektrickém vedení a na komunikacích, dále byly zjištěny ucpané kanálové vpusti.

            Jednotka rozřezala a odklidila  tři stromy z chodníků a silnic, odstranila ulomenou větev zamotanou v elektrickém vedení nízkého napětí v ulici Úzké a vyčistila dvě kanálové vpusti od nánosů bahna. Mezi obcemi Hostěrádky – Rešov a Šaratice spadl strom na vedení vysokého napětí, které přetrhal. Členové zásahové jednotky museli počkat na pracovníky poruchové služby E-onu, kteří místo události zajistili, poté byl strom rozřezán a odstraněn. Na odstranění těchto nebezpečných stavů byla použita řetězová motorová pila a komunikace byla zajištěna pomocí vysílaček.

            Po příjezdu na základnu, nahlášeno ukončení zásahu a ukončen radioprovoz. Počet zasahujících členů naší jednotky – 12, vozidla Volkswagen Transportér a Fiat Ducato.

           

 

 

Tisková zpráva HZS JmK

 

Na více než 80 místech Jihomoravského kraje dnes večer hasiči odstraňovali následky bouřky s poryvy větru a přívaly vody. 

K prvním zásahům hasiči vyjížděli před 18. hodinou, bouřka s výjimkou Znojemska řádila ve všech šesti zbývajících okresech kraje. Nejvíc práce měli hasiči na Brněnsku a v krajském městě, kde zasahovali na více než 35 místech. Na 18 míst hasiči vyjížděli na Vyškovsku, takřka 15 zásahů měli na Hodonínsku, k 10 zásahům vyjížděli na Břeclavsku, sedmkrát je bouřka zaměstnala na Blanensku. V terénu až do půlnoci pracovaly desítky hasičů z profesionálních i dobrovolných jednotek.

Vítr s přívaly vody nejčastěji vyvracel stromy a větve, které v řadě míst zcela zatarasily silnice a místní komunikace. Padající kmeny stromů také zasáhly a poškodily zaparkovaná auta a ploty objektů. V Bohdalicích-Pavlovicích, Hostěrádkách-Rešově na Vyškovsku a v Brně stromy a větve potrhaly dráty el. vedení.

Do Borkovan na Břeclavsku, do Jiříkovic na Brněnsku a do Hoblíkovy ulice v Brně-Černých Polích hasiči vyjížděli k poškozeným střechám a k utržené plechové krytině. V Telnici na Brněnsku vítr utrhl celou plechovou střechu z domu a zanesl ji až na vozovku.

Přívaly vody také na řadu silnic zanesly vrstvy bláta z okolních polí. Ve Vážanech na Blanensku voda utrhla podmáčený svah na silnici, část obce tak bouřka odřízla od okolí.

Do Fryčajovy ulice v Brně-Obřanech, do Bílovic nad Svitavou na Brněnsku a do Velkých Hostěrádek na Břeclavsku hasiči vyjížděli k čerpání vody ze zatopených sklepů. Čerpadla nasazovali také v Čejkovicích na Hodonínsku, kde voda jeden ze sklepů zaplavila až do výše 1,5 metru. 

U Dambořic na Hodonínsku blesk zapálil část nadzemní technologie podzemního zásobníku zemního plynu. Operační středisko hasičů zahltily opakované telefonáty lidí z okolí, kteří viděli plameny šlehat až do výše několika desítek metrů. Hasiči přijali hlášení o požáru v 18.54 hodin, vyhlásili druhý stupeň poplachu a na místo vyjelo 10 profesionálních a dobrovolných jednotek. Při jejich příjezdu hořel plyn ze dvou nadzemních komínů. Díky bezpečnostnímu zajištění zásobníku a okamžitému zásahu pracovníků obsluhy zařízení, kteří do hořících míst vháněli dusík, plameny sahající do výše 5 – 10 metrů rychle slábly. Hasiči požářiště ochlazovali a v 19.27 hodin se jim pomocí dvou vodních proudů podařilo plameny ustřelit a zasažené zařízení bezpečně zchladit. Škoda byla podle prvotních odhadů vyčíslena na 500 tisíc korun, podle dalších informací bude zřejmě podstatně nižší.