Jdi na obsah Jdi na menu
 


Triky

10. 9. 2006

Ollie:

Je nejzákladnější trik, kterej je nutný bezpodmínečně umět, protože jinak si ani neškrtnete, pokud jezdíte street. Teď si rozeberema základní postoj. Podle toho na jakou stranu jezdíte se postavíte buď pravou nebo levou dopředu. Tady budu popisovat postavení s pravou dopředu protože se mi tak jezdí líp, takže ti kdo jezdí levou dopředu si jenom prohodí slova pravá/ levá. Pro začátek si dáme pravou (levou) nohu kousek pod přední šrouby nebo klidně i na ně, to postačí ne malý olliečko, který bude pro začátek stačit, jak ste asi vypozorovali výška ollie závisí najen na odrazu ale taky na postavení přední nohy, je to logický čím víc je noha uprostřed tím víc se dá prkno táhnout a vejš vyskočit, taky je dobrý říck, že nemá cenu dávet nohu dál jak za půlku prkna protože se stejně vejš už nevyskočí a navíc je to o ústa. Takže přední noha je na šroubech a zadní dáme na patku. Je taky dobrý mít pat trochu k sobě a špičky o sebe, ale jenom mírně, ono to obráceně ani moc nejde. Samotný odraz je dost důležitej a zaleží na něj jak vysoko vyskočíte, zdá se to sice jednoduchý, ale hodně lidí dělá v začátjách chyby tím, že místo aby se lechce švihem odrazily, do prkna kopnou celou nohou a to je chyba a pak jim to nejde. Odraz se provádí spíš než celou nohou pouze pohybem kotníku a jak si můžete vyskoušet vyskočíte i vejš. Důležitý je taky nebát se odrazit a vyskočit a ne jenom ťuknout. Dál je taky dobrý pomáhat si rukama, švihem. Tak to by byl odraz, hned po něj jak se prkno dostane do správné polohy (jak jde vidět na obrázku) je potřeba naklopit přední nohu aby se její pomocí dalo prno vytáhnout nahoru, v této fázi musíte zadní nohu, kterou ste se odráželi zvednout, je to ze začátku celkem težký tyhle pohyby zkoordinovat, takže se vám asi bude stávat, že zadní nohu už nezvednete, čímž se vám zadní trucky neodlepí od země, ale pokud se to povedlo ste ve vzduchu a prkno vlastně držíte jenom přední nohou. Až budete nejvějš, což musíte poznat sami, je potřeba vrátit obě nohy zpět na desku a přední nohu, podle polohy prka, možná ještě truchu "zadupnout" aby se prvno dostalo do vodorovný polohy a vy pak mohli dopadnout na všechny 4. Při dopadu se lehce pokrčte aby si zmírnil pád a je to. Dofám, že vám tenhle text aspoň trochu pomůže, nejdůležitějí je správnej odraz a táhnutí desky.

Kickflip:

Je to trik, při kterém se vám skejt protočí pod nohama o 360 podel nejdelší osy. Je dost náročný a chce hodně cviku.

Jeďte pomalou rychlostí, přední nohu dejte někam mezi šrouby a prostředek, ale k vnitřní straně skejtu, zadní dejte na patku. Zadní nohou přidupněte patku, přední nohu kopněte do vnitřní strany a zadní nohu odlechčete (chce to hodně cviku, než si vychytáte přetáčení skejtu). Při letu se vám skejt pod nohama přetáčí, snažte se přední nohu vrátit nad skejt. Pokud se vám to podaří, tak si kickflip odjedete jako ollie.

Heelflip:

Je to trik, při kterém se vám skejt protočí pod nohama o 360 podel nejdelší osy, ale na druhou stranu než kickflip.

Jeďte pomalou rychlostí, v postavení jako na ollie. Zadní nohou přidupněte patku, přední nohu kopněte do vnější strany a zadní nohu odlechčete (chce to hodně cviku, než si vychytáte přetáčení skejtu). Při letu se vám skejt pod nohama přetáčí, snažte se přední nohu vrátit nad skejt. Pokud se vám to podaří, tak si heelflip odjedete jako ollie.

Varial heelflip:

Při tomto triku se vám skejt otočí do heelflipu a zároveň do fs shove-itu.

Jeďte normální rychlostí v postavení na heelflipa. Špička přední nohy by měla hodně přečuhovat a zadní noha by měla být hodně na vnitřní hraně. zadní nohu normálně sešlápněte a táhněte před sebe. Přední nohu koněte normálně do heelflipa, ale mírně dolu. Skejt by se měl točit, vy si srovnejte nohy, dopadněte a jeďte.

Crooked grind:

Při tomto triku grindujete po předních tracích a zadníma jste odklonění od překážky. Je jednoduší na bs.

Dělá se stejně jako noseslide, jenom jedete podel překážky. Uděláte ollie a ve vzduchu se přeníma tracama natočíte k překážce. Předníma na ní dopadnete a grindujete. Je to hodně těžký odject protože skejt se vždycky blbě přetočí, takže nejlehčí je to do fakie, nebo shove-item.

Pop shove-it:

Je to jednoduchý trik, při kterém se vám pod nohama skejt přetočí o 180 podel svislý osy. Je to jeden z mála triků, u kterého se nepotřebuje ollie.

Jeďte normální rychlostí v postavení jako na ollie. Přední nohu kopněte do předu a zadní do zadu (chce to cvik, protože se skejt točí jenom o 180, tak se vám bude stávat, že zůstane za váma). Jakmile se vám skejt dotočí dopadněte, je to lehké, ale ze začátku se vám bude stávat, že dopadnete moc na patku a převážíte se, To si ale časem vychytáte.

Pop shove-it 360:

Při tomto triku se vám skejt pod nohama otočí o 360, je to docela zajímavá podívaná.

Pokud umíte change foot bude to pro vás jednoduší, ale dá se to naučit i bez něj (tento trik je jednoduší ve fakie). Jedete teda ve fakie v postavení na ollie. Kopnete jako do shove-itu, ale do obou nohou dáte větší sílu. Chce to pořádně vychytat kopání a dopad. Ze začátku se vám bude stávat, že skejt bude dopadat jinde než vy, chce to hodně cviku.

bs ollie:

Při tomto triku se se skejtem otočíte o 180 na opačnou stranu než na fs.

Jedete, ze začátku spíš pomalejší rychlostí, v postavení na ollie. Začnete zatáčet na druhou stranu než na fs, uděláte ollie, ale přední nohu táhnete nahoru a zároveň do strany a zadní nohu při odlehčování táhnete do druhé strany (opakuji v opačném směru než fs), tím se začnete otáčet. Ve vzduchu musíte nohy vyrovnat tak, abyste dopadly všema kolečkama najednou, pokud to neuděláte jednoduše se převážíte a... .

fs kickflip:

Je to trik, při kterem skejt dělá flipa a vy se s nim točíte do fs.

Jeďte v postavení na flipa. Začněte mírně zatáčet. Zadní nohu hodně přidupněte a suňte jí do předu. Přední nohu kopněte hodně do strany, tím se začnete otáčet do fs a skejt se vám pod nohama bude překlápět. potom to jednoduše dopadnete a odjedete.

bs heelflip:

Je to trik, při kterém skejt dělá heelflipa a vy se s nim točíte do bs.

Jeďte v postavení na heelflipa. Začněte mírně zatáčet. Zadní nohu přidupněte a suňte jí do zadu. Přední nohu kopněte do heelflipa, víc do strany, tím se začnete otáčet do bs a skejt se vám pod nohama bude otáčet. potom to jednoduše dopadnete a odjedete.

Fakie ollie:

Je to prostě ollie ve fakie (pozadu).

Jednoduše jedete ve fakie a dáte ollie, jenom se musíte navážit víc na předek skejtu, jinak bude zůstavat za váma v horšim případě dopadnete na patku a přelítnete.

fs shove-it:

Je to trik jako pop shove-it, jenom se skejt bude otáčet na druhou stranu. Je vo něco těžší, protože na skejt nevidíte.

Jak sem řekl je to to samý jako pop, jenom přední nohu kopnete do zadu a zadní do předu-je nutné ho vychytat!

fs ollie:

Při tomto triku se se skejtem otočíte o 180.

Jedete, ze začátku spíš pomalejší rychlostí, v postavení na ollie. Začnete zatáčet, uděláte ollie, ale přední nohu táhnete nahoru a zároveň do strany a zadní nohu při odlehčování táhnete do druhý strany, tím se začnete otáčet. Ve vzduchu musíte nohy vyrovnat tak, abyste dopadly všema kolečkama najednou, pokud to neuděláte jednoduše se převážíte a ... .

360 flip:

Při tomto triku se vám skejt otčí do flipu a zároveň do pop shove-itu 360.

Jeďte normální rychlostí v postavení na flipa, akorád zadní noha bude hodně na vnější hraně. zadní nohu normálně sešlápněte a táhněte za sebe. Přední nohu koněte normálně do flipa, ale mírně dolu. Skejt by se měl točit, vy si srřovnejte nohy, dopadněte a odjeďte.

5-0 grind:

Na tento trik musíte mít dost vychytané ollie, je to trik, při kterém grindujete po zadních tracích.

Jedete jako na 50-50, uděláte ollie, ale ve vzduchu se převážíte na zadní nohu.Tim dokážete to, že dopadnete na překážku jenom zadníma trekama. Nesmíte se ale převážit moc, aby vám to nepodklouzlo. Potom si to tak po zadních tracích grindujete. Tento trik se dá odjet dvěma způsoby: 1. Počkáte, až překážka skončí a normálně jí sjedete. 2. Musíte přední nohu táhnout do strany a zadní do druhé strany (tim dosáhnete toho, že se dostanete jakoby do tailslidu), potom skejt stáhnete z překážky.

50-50 grind:

Při tomto triku grindujete po obou tracích po překážce.

Jedete mírně šikmo k překážce, uděláte ollie (tim, že jste šikmo, se snádno dostanete nad překážku). Jakmile jste nad překážkou, musíte skejt vyrovnat tak, aby jste dopadly oběma trekama na překážku, pokud se vám to nepovede, tak to dopadne špatně. Při grindu musíte být vyrovnaní, aby vám to nepodklouzlo. Tenhle trik se dá odjet dvěma způsobama: 1. Počkat, až překážka skončí a sject jí. 2. Přenést váhu na zadní nohu a vysunout skejt z překážky.

Boardslide:

Při tomto triku na prekážce slidujete po desce (překážka je mezi tracama).

Jedete podél překážky, uděláte ollie 90 a dopadnete na překážku (na překážce musíte váhu vyrovnat tak, aby byla na obou nohou stejná). Neni dobrý být zatočený, to by jste se mohli zaseknout. Potom chvíli slidujete. Tenhle trik se dá vodject jedině tak, že si počkáte na to až bude překážka končit, pak se můžete rozhodnout jestli do fakie (zadní dopředu, přední dozadu), nebo do normálu (zadní dozadu, přední dopředu). Tyto úkony provedete až těsně před koncem překážky, musíte taky uvolnit nohy, jinak se vám skejt převrátí. Musíte dopadnout tak, aby ste se nepřevážili jinak... .

Nose grind:

Při tomto triku grindujete po předních trackách.

Jeďte stejně jako na 50-50, udělejte ollie a ve vzduchu stlačte přední nohou prkno dolů. Tím dopadnete na překážku pouze předníma trekama. Je důležité se dobře vyvážit, jinak vám skejt podjede, nebo se zaseknete. Tento trik se nejlíp odjíždí na konci překážky- prostě jí sjedete.

Noseslide:

Je to trik při kterém slidujete po přední patce.

Jedete mírně šikmo k překážce, uděláte ollie, ale tak, že přední nohu táhnete mírně do strany (aby ste se otočili o 90) taky jí musíte táhnout víc nahoru, aby se vám dostala až na patku, mezitím uvolňujete zadní nohu. Pak přistanete na překážce, tam musíte bejt úplně vyrovnaný, protože když se někam nakloníte, tak vám to buď uklouzne, nebo ze zaseknete. Pokud se vám to povede, tak budete chvíli slidovat. Vodject se to dá dvěma způsobama: 1. Do fakie, zadní nohu táhnete směrem k překážce (před sebe) a přední směrem vod překážky (za sebe). 2. Do normálu, akorát zadní za sebe a přední před sebe. Při dopadu si musíte dát bacha na to, aby ste měli rozloženou váhu v obou nohách, jinak byste se převážili a... .