Španělská vína jsou vína vyrobená v jihozápadní evropské zemi Španělsku. Nachází se na Pyrenejském poloostrově. Španělsko má více než 2,9 milionů akrů (více než 1,17 milionu hektarů). Plochou vinic je největší vinařskou velmocí na světě, ale je až třetím největším producentem vína na světě, největším je Francie. To je způsobeno zčásti velmi nízkými výnosy a širokými rozestupy starých vinic na suchých, neúrodných půdách, které se nacházející v mnoha oblastech Španělska. Země je devátá v celém světě ve spotřebě vína. Španělé vypijí v průměru 10,06 galonů (38 litrů) ročně. Země má velké množství původních odrůd ( více než 600 odrůd vysázených v celém Španělsku ). 80 procent výroby vína jsou pouze z hroznů dvaceti odrůd, včetně Tempranillo, Albariño, Garnacha, Palomino, Airen, Macabeo, Parellada, Xarel · lo, Cariñena a Monastrell. Mezi hlavní španělské vinařské regiony patří Rioja a Ribera del Duero, která je známá pro jejich výrobu vín z odrůdy Tempranillo, dále Jerez, domov alkoholizovaného vína Sherry, Rias Baixas na severozápadě regionu Galicie, která je známá svými bílými víny z bílé odrůdy Albariño a Katalánsko, které zahrnuje Cavu a vinařské regiony Penedès a Priorat.
Pod římskou vládou, byla španělská vína velmi vyvážená a obchoduje se s nimi po celé římské říši. Dvě největší vinařské oblasti v té době, kdy byly Terraconensis (dnešní Tarragona) na severu a Baetica (dnešní Andalusie) na jihu. Během tohoto období španělských vín byla exportována do Galie, více než italské víno, je to patrno s amfory nalezené v troskách římského osídlení v Normandii, údolí Loiry, Bretagne, Provence a Bordeaux. Španělské víno bylo poskytováno také římským vojákům střežících hranici osady v Británii a citrusy Germanicus v Germania. Kvalita španělských vín v dobách římských byla různá, Plinius starší a Martial konstatuje, že byla pozorována vysoká kvalita u některých víny z Terraconensis , zatímco Ovidius poznamenává, že jedno populární španělské víno prodávané v Římě, známé jako Saguntum, byl pouze dobrý pro získání opilého milence, či milenky...
V návaznosti na úpadek římské říše, Španělsko bylo napadeno různými barbarskými kmeny-včetně Suebů a Visigoths. Málo je známo o pokroku vinohradnictví a vinařství v tomto období, ale existují důkazy, že některé životaschopné formy odvětví vína byly přítomny, když Moors si podmanil zemi během začátku 8. století našeho letopočtu. Zatímco Moors byl muslim a respektoval přísné islámské zákony, které zakazují používání alkoholu, jeho postoj k vínu a vinařství během jeho vlády nebyl jednoznačný. Zatímco tam byly napsány zákony, které zakazovali prodej vína, byla zařazena na seznam položek, které byly předmětem zdanění v maurském území. Španělsko dostalo znovu možnost vývozu svých vín. Bilbao se stalo velkým obchodním přístavem, došlo k zavedení španělských vín na anglický trh v Bristolu, Londýně a Southamptonu. V roce 1364 stanovil Edward III maximální cenu za víno prodávané v Anglii a Španělská vína jsou cenově na stejné úrovni jako vína z Gaskoňsko a vyšší než od La Rochelle. Plnost a vysoký obsah alkoholu ve většině španělských vín jsou natolik významné, že z nich dělá významné konkurenty pro "slabší" vína z chladnějších klimatických oblastí Francie a Německa a španělská vína jsou stanovením maximální ceny za víno silně znevýhodňovány.
Komentáře
Přehled komentářů
Podle dostupných informací je průměrná spotřeba vína ve Španělsku 20-21l. Těch 38l bylo mezi lety 1970-1980. Viz zde: https://www.spanishwinelover.com/enjoy-283-new-campaign-to-bring-wine-back-to-the-daily-life-of-spaniards
https://elpais.com/elpais/2017/04/11/inenglish/1491913689_631074.html
Průměrná spotřeba vína ve Španělsku
(Opravář, 7. 12. 2018 17:30)