Jdi na obsah Jdi na menu
 


... aneb jak to všechno vůbec začalo?

 

           Ve Mšeckých Žehrovicích a Lodenici v dávných dobách nefungoval žádný požární sbor a vesnice tak patřila pod požární ochranu sboru dobrovolných hasičů v Novém Strašecí,který byl založen roku 1878.

            V tuto dobu fungovalo mezi obcemi co se týče ohlašování požáru a výjezdu požární techniky pouze telefonické spojení,které bylo ne vždy funkční.Když vypukl ve vesnici požár,hašení a záchrany lidí se ujmuli místní obyvatelé,kteří do příjezdu sboru udělali to,co bylo v jejich silách.V případě,že telefonní spojení nefungovalo vůbec,byl vždy vyslán "poslíček" na motocyklu pro požární jednotku do Nového Strašecí.Avšak jednoho dne,kdy v obci vypukl požár domku, tento "poslíček" při zpáteční rychlé jízdě naboural a utrpěl vážnou zlomeninu nohy.

            Po tomto vážném zranění "poslíčka" byla svolána schůze veřejného zasedání občanů Mšeckých Žehrovic a Lodenice,kde se na návrh obyvatelů,včele se starostou Martinem Křenkem,odhlasovalo založení svého sboru dobrovolných hasičů.Tohoto veřejného zasedání se zúčastnilo 48 obyvatel.

            Sbor dobrovolných hasičů Mšeckých Žehrovic a Lodenice byl založen 30.5.1885 a i v tento den se všichni účastníci schůze stali členy sboru a byla provedena volba prvních sborových hodnostářů.

            Sbor tehdy provozoval i osvětovou činnost,hrál divadlo a pořádal veřejná cvičení a jiné aktivity.

            V roce 1923 byl na popud místního sboru dobrovolných hasičů postaven uprostřed vsi ve Mšeckých Žehrovicích pomník obětem 1.světové války,na který byla uskutečněna sbírka,kde bylo v tuto dobu vybráno přes 5.000 Kčs.Za nedlouhou dobu byla přikoupena i železná ohrádka kolem pomníku.

             Sbor dobrovolných hasičů zakoupil ze svých prostředků ruční čtyřkolovou stříkačku,kterou používali při požárech až do roku 1933

             V roce 1930 zakoupila obec motorovou stříkačku od firmy R.A.Smekal a současně koupila 500 m hadic.

             V roce 1951 byla po dlouhém uvažování požárníků postavena požární zbrojnice,která byla dokončena v roce 1952.Po mnoha rekonstrukcích je využívaná dodnes.

             V roce 1963 zajistil místní národní výbor pro požární jednotku nákladní automobil TATRA 805.

             V roce 1968 byla sboru přidělena stříkačka PPS - 12, 21 dílů hadic B-20 a 13 dílů hadic C-20.Požární sbor v tuto dobu vlastnil 22 pracovních obleků a 16 vycházkových obleků.

 

              V současné době má sbor dobrovolných hasičů Mšeckých Žehrovic a Lodenice 51 členů,z toho 9 členů zařazených do jednotky SDH,která zasahuje pouze na katastru obce.

              Sbor vlastní historické auto PRAGA RN s rokem výroby 1956,sloužící dlouho jako zásahové vozidlo na Pražském Hradě a poté na zámku v Lánech.Dnes je chloubou sboru a sbírá mnoho úspěchů na různých výročí a i historických akcích.

 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Historie sboru