Jdi na obsah Jdi na menu
 


MF festival Klatovy 2009 - 10.7.-12.7.2009

Mezinárodního folklórního festivalu v Klatovech ve dne 10.7.-12.7.2009 se zúčastnily naše děti za doprovodu cimbálky Brnkačka spolu s NS Žižkovjánek z Moravského Žižkova. Na festivalu absolvovaly 6 vystoupení, a to v pátek v noci na klatovském náměstí, v sobotu pak v klatovském kostele, na hradu Velhartice a v klatovském divadle. V neděli, spolu s dalšími účastníky festivalu - hosté ze zahraničí - z Thaiwanu, Řecka, Argentiny, Norska - a z Moravy a Čech-se zúčastnili průvodu městem Klatovy. Děti se vrátily šťastné, plné zážitků a dojmů.

Na závěr milá slova od p. ředitelky festivalu: Děkujeme za účast Vašich souborů na našem MFF "Klatovy2009" a za krásné vystoupení během festivalu. Děti si v Klatovech získaly mnoho obdivovatelů.
S pozdravem Irena Valentová

 Článek z Moravského jihu: 

Hrozének a Žižkovjánek reprezentovaly v Klatovech
REGION, KLATOVY(JaŠ) – Na pozvání ředitelky festivalu paní Ireny Valentové odjely ve dnech 10 až 12. července do Klatov na XVI. mezinárodní folklorní festival KLATOVY 2009, dětské folklorní soubory Hrozének z Bulhar a Žižkovjánek z Moravského Žižkova.
 Jak se vyjádřil předseda Folklorního sdružení České republiky Zdeněk Pšenica, je tento festival jeden z nejvýznamnějších v Českých zemích jak z pohledu úrovně a množství účinkujících souborů, tak co se týče návštěvnosti festivalových akcí.
Uvedené soubory z jižní Moravy přijely již v pátek večer a ihned ve 22 hodin se zúčastnily pořadu Kdo chce býti veselý na hlavním pódiu uprostřed náměstí v Klatovech společně s Domažlickou dudáckou muzikou J. Kuneše a dalším zástupcem Moravy souborem Žerotín ze Strážnice.
V sobotu dopoledne byly zástupci souborů přivítáni na klatovské radnici starostou města KlatovmGR. Rudolfem Salvetrem, předsedou folklorního sdružení ČR Zdeňkem Pšenicou a ředitelkou festivalu Irenou Valentovou. Pak se uskutečnilo vystoupení v římsko-katolickém kostele u Bílé věže, kde si Hrozének a Žižkovjánek připravily společné pásmo lidových písní z našich regionů v podání sólistů a sborů, za doprovodu cimbálové muziky Brnkačka z Bulhar.
Odpoledne odjely soubory na hrad Velhartice, kde uskutečnily vystoupení na nádvoří hradu společně se souborem z Norska. Festivalový Galavečer se uskutečnil v klatovském divadle za účasti souborů z Řecka, Srbska, Norska, Argentiny, Německa, Kypru, Thajwanu, moravských Žerotínu, Hrozénku, Žižkovjánku a českých Prácheňáčku ze Strakonic a domácí Šumavy.
V neděli proběhl slavnostní průvod městem Klatovy a odpoledne opět vystoupení na hlavním pódiu v Klatovech v pořadu Tancujeme velcí, malí společně se soubory Prácheňáček, Šumavánek z Klatov a Mráček z Mrákova, kterým se naše soubory s Klatovy rozloučily. Určitě zde zanechaly dobrý dojem a poněvadž zde byly nejmladšími z účinkujících byly nejčastějšími objekty všech fotografů. Jaroslav Švach

Další fotografie: http://helafam.rajce.net/Klatovy2009
                              http://lubela.rajce.idnes.cz/Klatovy_2009/