Jdi na obsah Jdi na menu
 


27. 6. 2009

Pastelové barvy

 

Druhy pastelů

Pastel je jedinečná výtvarná technika na pomezí malby a kresby, resp. umožňuje obojí. Barvy se nemíchají na paletě, ale překrýváním, mísením a roztíráním přímo na papíře. Pastely mají nádherné, zářivé barvy a technika umožňuje malíři přímý kontakt s médiem.

Měkké pastely

Můžeme pracovně rozlišit několik druhů pastelů:
   tvrdé pastely (suché)
   měkké pastely (suché)
   olejové pastely
   suché pastely v tužce.

Nejčastěji se setkáme s tvrdými pastely, určitě s nimi budete mít zkušenost ze školy nebo ZUŠky. Suché tvrdé pastely jsou lisované do tyčinek a prodávají se v široké škále odstínů. Jejich tvrdost většinou umožňuje pastely seříznout do špičky pro detailní kresbu. Stejně tak jimi lze nanášet velké barevné vrstvy, prach dobře roztírat atd. Výsledný obrázek nutně potřebuje fixaci, protože pastel z papíru odpadává. Fixací se však bohužel ztrácí něco ze zářivosti pastelu.

Troufám si tvrdit, že měkký pastel k nám do ČR pronikl až v posledních, porevolučních letech a je zatím výsadou zahraničních výrobců. Měkký pastel většinou není od tvrdého na první pohled rozpoznatelný; oba lze bez problému kombinovat. Rozdíl je patrný především při práci s ním a také v šíři dostupné palety barev: barvy měkkých pastelů jsou zářivější a paleta široká, pastely se snadněji roztírají, jsou křehčí a snáze se drolí na prášek. Konkrétní parametry pastelů však vždy závisí na výrobci. Měkký pastel je taktéž třeba na závěr fixovat.

Olejový pastel

Olejové pastely jsou více přilnavé k podkladu, nedrolí se a není je proto třeba fixovat. Na rozdíl od předešlých dvou druhů je pojidlem barviva olej a není proto vhodné je kombinovat s tvrdým či měkkých pastelem. Do malby olejovými pastely můžeme zasahovat terpentýnem. Někteří výrobci rozlišují ještě zvlášť tzv. mastné pastely. Vlastnosti a použití doporučujeme prostudovat zvlášť u každého druhu a výrobce. Olejové pastely se nedají snadno míchat, proto se vyplatí pořídit si širší barevnou škálu. Dají se kombinovat i s olejovými barvami.
Suché pastely v tužce („pastely ve dřevě“, jak se někdy říká) mohou být jak samostatným výtvarným prostředkem, tak doplňkovým médiem pro tvrdý nebo měkký pastel. Jsou vhodné k předkreslení námětu či dotvoření detailů pastelu.

 

 

 

Papír

Pro pastel existují speciální papíry s hrubším vzorkovaným povrchem, který umožňuje zachytit a udržet pastelový prášek. Dostupná je barevná škála odstínů papíru. Vždy uvažujte předem o zamýšleném námětu a technice a rozmyslete si, jaká barva podkladu by byla nejvhodnější. Bílá barva podkladu se téměř nevyužívá. Zvolíte-li spíše kresebnou techniku, uvědomte si, že podklad bude prosvítat dost výrazně. 

Kytice

Volbou barvy papíru lze docílit zajímavých efektů a velmi odlišných vyznění výsledné malby. Papír doporučujeme mít připevněn na pevném podkladu nebo malířské podložce: při práci s pastelem je totiž třeba občas trochu přitlačit.

Tipy pro práci s pastelem
  Při práci mějte po ruce starý ručník na utírání rukou. Lepší je si jeden konec namočit, pastelového prášku se pak zbavíte snadněji.
  Pro opravy si vyčleňte zvláštní plastickou gumu, kterou už nebudete používat pro práci jinou technikou.
  Pustíte-li se do malby tvrdými či měkkými pastely, musíte počítat s tím, že budete chtě nechtě obklopeni pastelovým práškem. Pořádkumilovní mohou pracovat s vysavačem při ruce a přebytečný prášek z okolí malby občas rovnou odsát.
  Povrch pastelů se při práci „zaťape“ barvami, které používáme. Proto je dobré čas od času pastely očistit, abychom vůbec poznali, která barva je vlastně která :-) Odborníci doporučují protřepat kousky pastelů v pytlíku s rýží, postačí ale i ostření suchou textilií nebo houbičkou.
  Podmalbu pod pastelovou kresbu je možné udělat akrylem nebo temperou. Vypadá to pěkně a navíc pastely na tom dobře drží, protože papír tímto nátěrem trochu zhrubne.

 

 

Akt

Technika

Jak už bylo řečeno, pastel je technika na pomezí malby a kresby. S pastely můžeme zacházet tak, jak se už samo nabízí: nanášíme barvy, které můžeme roztírat do sebe navzájem a docílit tak zajímavých a jemných malířských přechodů. Stejně dobře lze pastely použít i jako kreslířský nástroj. Právě pro svou snadnou roztíratelnost, jíž lze docílit sametový efekt, jsou pastely velice často využívány k portrétování či malbě aktu. Malba pastelem je také jedinečná tím, že umožňuje přímý kontakt malíře s médiem i povrchem a pro krásu a zářivost barev je pastvou pro naše smyly :-)
Pastely můžeme kreslit či malovat nejrůznějšími způsoby. Každá z dílčích technik může být použita samostatně, většinou však kombinujeme více technik najednou. Nemůžete malovat či kreslit dobře nebo špatně. Důležité je, najít si svůj způsob, který vám bude vyhovovat. Než uvedeme orientační výčet technik práce s pastelem, je dobré připomenout, že s každým druhem pastelů můžeme dosáhnout jiného výsledku. 

 

 

Základní způsoby použití pastelů

  1. Kreslení koncem pastelu. Pastely držíme a kreslíme s nimi stejně jako s obyčejnými pastelkami. I pastel si můžeme zaříznout do špičky. Podle tlaku, který při tahu pastelem vyvíjíme, ulpívá na papíře více či méně pastelu a výsledná linka silnější či slabší. Při kresbě se nebojte uvolnit celou paži.
  2. Kreslení celou hranou pastelu. Pastel položíme na papír a celou jeho jednou stranou jezdíme po papíru a vytváříme tak barevné vrstvy. Lépe se pracuje s menšími kousky pastelu, proto se nebojte a pastel si rozlomte.
  3. Stínování a šrafování. Zběhlým kreslířům jistě netřeba představovat. Pomocí tenkých různě kladených tahů pastelem vytváříme dojem prostoru, světla a stínu atp. Šrafováním jedné barvy přes druhou lze opticky docílit míchání barev.
  4. Míchání a roztírání pastelů. Pastel se pochopitelně nedá na rozdíl od ostatních malířských médií míchat před nanesením na papír. Provedeme to jednoduše tak, že vedle sebe nanesené barevné vrstvy rozetřeme do sebe buď prsty, papírem, kouskem látky, gumou nebo čímkoliv, co bude vyhovovat. Barvy tak smícháme a vytvoří se nám onen sametový efekt.

Na následujících obrázcích si můžeme některé základní techniky ukázat.

Celkový Toto je jednoduchý obrázek, který jsem namalovala podle příručky Malujeme pastel (suchý pastel, sv. modrý papír Canson Mi – Teintes (hrubší strana), 50x35 cm).
Hrana Detail: lekníny a rákos nakreslené hranou pastelu a pastelem v tužce.
Boční hrana Detaily: stromy jsou namalovány dlouhou boční hranou pastelu, tráva ostrým koncem
Roztírání Detaily: hladina podobně jako obloha a pozadí jsou namalovány tak, že na papír byly hranou pastelu naneseny nejprve příslušné barvy a ty byly pak rozetřeny do sebe.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

poděkování

Kamila, 8. 1. 2012 13:00

Děkuji za uvedené informace o malbě pastelem. Chtěla bych se touto kresbou zabývat a informace zde uvedené jsem velice uvítala. Krásné dny!! Kamila