Třezalku tečkovanou najdeme touto dobou na podhorských a horských loukách ve velkých množstvích. Je to bylinka vpravdě kouzelná. Stačí rozemnout v prstech její zlatožluté kvítky a změní barvu na červenou až fialovou. Německy se jí říká Johanniskraut - bylina Sv. Jana. Možná tento název dobře znáte, protože přípravky z třezalky mají široké použití ve farmacii a samozřejmě si je můžete koupit v lékárně...za nemalý peníz. Na horské louce jsou téměř zdarma, nepočítáme-li námahu , než k nim vylezeme. Samozřejme je nebudeme škubat v CHKO nebo v Národním parku. Dost jí najdeme i kolem pastvin a na slunných okrajích lesů.
Třezalku sbíráme nejlépe za teplého dne, za plného slunce, vyklepeme hmyz, který se v třezalkových kvítcích s oblibou drží a rychle dopravíme někam, kde ji dále zpracujeme. Jak?
Čerstvé kvítky naložené v dobrém oleji a ponechané na sluníčku tak dlouho, až pustí barvu, jsou dobré na spáleniny po sluníčku. Údajně umí takový olej i samy pustit - zkoušela jsem to a nějak to nevyšlo, takže bude lepší spolehnout se na panenský olivový nebo na slunečnicový olej, který z nich tu léčivou substanci už vytáhne.
Pěknou kytičku naložíme do lihu společně s čerstvou meduňkou, citrónem, skořicí, muškátovým oříškem , na kroužky nakrájeným citronem, najlépe z vlastní produkce nebo ze zahrady někde na jihu a s několika hřebíčky. Najdeme-li, můžeme přidat i snítku zeměžluči . Po důkladném asi šestitýdenním vymáčení slijeme přes sítko, rozpustíme med v teplé vodě v poměru 1 díl medu, 1 díl výluhu a 1 díl vody. Smícháme a slejeme do lahví, uzavřeme korkovým špuntem a zalijeme voskem. Uchováváme v temnu, popíjíme s mírou ( štamprličku) v odpoledních až večerních hodinách pro uklidnění před spaním, nebo přidáváme do čaje, když na nás "něco leze."
Část úlovku samozřejmě nasušíme. Sušíme rychle a na temném místě, ideální pro takové sušení byly vesnické půdy. Suchou bylinku skladujeme v obyčejných sklenicích s bajonetovým závěrem, např. od medu. Sklenice musí být dokonale umytá a vysušená, nejlépe v troubě.
Čajíček upotřebíme při nespavosti nebo menstruačních bolestech - na ty zabírá lépe než kdejaké prášky. Odzkoušeno! Množství používáme asi 1 -2 lžičky usušené směsi na šálek. Zalijeme vodou asi jako na zelený čaj a necháme vychladnout na teplotu 30-40°. Chuť nálevu je nahořklá,někomu třeba nebude chutnat, ale rozkousejte tabletku proti bolestem a bude to ještě horší. Chuť vylepšíme medem.