Podle odhadů se před Strakovou akademií sešlo kolem pěti až šesti set demonstrantů vyzbrojených transparenty a píšťalkami, s jejichž pomocí dávali hlasitě najevo svůj nesouhlas s tím, že se vláda o jejich osud nezajímá.

Zaměstnanci obou zmíněných společností nedostali od loňského září výplaty a požadují proto změnu insolvenčního zákona a také vyplacení odstupného v podobě tří platů.

Demonstrace sklářů z propojených firem Bohemia Crystalex a Porcela Plus před sídlem vlády

.: Demonstrace sklářů z propojených firem Bohemia Crystalex a Porcela Plus před sídlem vlády.foto: Právo/Petr Horník

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas řekl, že jeho resort připravuje návrh zákona o ochraně zaměstnanců před insolvenčním řízením, který by měl do budoucna podobným situacím, do nichž se nyní skláři dostali, zabránit. Podle Nečase by pak mohli skláři dostat náhradu mzdy od úřadu práce.

Ministr se však také podivil nad tím, že skláři demonstrují před úřadem vlády a nikoliv před sídly majitelů firem, kteří je na rozdíl od kabinetu do této situace dostali.

Demonstrace sklářů z propojených firem Bohemia Crystalex a Porcela Plus před sídlem vlády

Demonstrace sklářů z propojených firem Bohemia Crystalex a Porcela Plus před sídlem vládyfoto: Právo/Petr Horník

Podle eurokomisaře Vladimíra Špidly by sklářům mohly pomoci peníze z Bruselu, které by se mohly použít například na rekvalifikační kurzy. Na projektech na jejich pořádání se nyní pracuje.

Skupina Bohemia Crystalex Trading a majetkově spjatá Porcela Plus byly ještě v polovině loňského roku největším výrobcem užitkového skla a porcelánu v Česku. Dohromady zaměstnávaly kolem 7000 lidí.

Demonstrace sklářů z propojených firem Bohemia Crystalex a Porcela Plus před sídlem vlády

foto: Právo/Petr Horník

Skupina, která bankám dluží kolem čtyř miliard korun, je od loňského září v insolvenčním řízení kvůli nedostatku provozního kapitálu. V provozu už zůstal jen Karlovarský porcelán a Sklárny Kavalier v Sázavě, ostatní podniky výrobu zastavily.