Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rybníky

2. 1. 2010

 

RYBNÍKY

 

Panelovou nádrž u trati vybudovala kolem roku 1980 firma ŽPSV a slouží jako zásobárna užitkové vody pro provoz závodu.Je zásobována čerpadly vodou z Brodečky. V užívání jí má němčický rybářský spolek.

Ne všem je známo,že další dva rybniky u Doloplaz, po levé straně toku Brodečky , byly vždy v držení dobromilického panství.

Vždyť už Adam z Dobromilic ve 13 století měl ve svém znaku tři ryby.Také ze zápisů zemských desek se dovíme že v r.1604 .....Jan Źalkovský (od r.1593 majitel celého dobromilického panství)  ,prodal ,mimo jiné ,ves Doloplazy se třemi rybníky násadními (Korytník,Nový,Skalní),se dvěma rybníčky plodovými a sádky......

K panství doloplazskému patřily pouze dva panské rybníky  na pravém břehu toku Brodečky,jež později sloužily potřebám doloplazského cukrovaru.

Z jednoho z nich bylo dvakráte vybudováno koupaliště pro občany obce -jednou ve 30. letech a podruhé v 60. letech 20 století. Dlouho však nepřežilo rok 2000 a bylo zrušeno a zavezeno zeminou .Zůstal tak  jen poslední rybníček ,mezi Brodečkou a fotbalovým hřištěm , který je v současné době v péči němčických rybářů.

 

Zdroj:p.Květoslav Špaček,doplnil a upravil P:B: