Meloun je ideální na hubnutí
MELOUN JE IDEÁLNÍ NA HUBNUTÍ !
Chcete zhubnout? Pusťte se do melounů, všechny druhy melounů jsou prospěšné pro redukci váhy, protože obsahují 90 až 93 % vody, podle druhu melounu. I v případě, že na dietu nemyslíte, meloun vám prospěje minerály (má hlavně draslík a sodík) i vitamíny - zejména A a C a pro svůj močopudný účinek jsou melouny vhodné rovněž při ledvinových poruchách.
Melouny, ač se jim říká často ovoce pro jejich sladkost, jsou vlastně zelenina. Melounů, které patří do čeledi tykvovitých jako třeba okurky, je mnoho druhů - dělí se podle barvy a tvaru. Dvě hlavní skupiny jsou vodní melouny a cukrové melouny. Vodní meloun je u nás oblíbenější - pod tmavě zelenou slupkou má červenou dužinu s černými jadérky. Obsahuje asi 91 % vody a jeho energetická hodnota je přibližně 140 kJ na 100 g dužiny. Cukrové melouny na jí na stejné množství dužiny asi 230 kJ - jejich plody jsou menší, žluté či zelenavé se světlezelenou nebo oranžovou dužinou.
Cukrový meloun má mnoho odrůd - například ananasový meloun má stejnou barvu slupky jako vodní, rozdíl je v barvě dužiny, která je žlutá a chutná jako ananas. Honeydew - tzv. medový meloun má zase žlutou kůru a zelenou dužinu - hodí se k parmské šunce či lososu. Cantaloupe je nejmenší ze všech druhů melounů, voní také jako ananas a podává se často s vanilkovou zmrzlinou. Ananas a papáju též připomíná meloun Charentais s meruňkově zabarvenou dužinou. Nádherně vypadá meloun Galia, s křížovitou žilnatinou na slupce.
Melouny se konzumují jako předkrm, nebo jako dezert po jídle. Hodí se při přípravě ovocných salátů a bowlí, do salátů s drůbežím masem nebo šunkou, k sýru i krabímu masu. Chutné jsou rovněž špízy s melounem - například s hroznovým vínem a sýrem. Osvěžující je rovněž sorbet z melounu, nebo ledový pohár. Meloun totiž chutná zejména dobře vychlazený.