ZELENINOVÁ PITA
Pita s balkánským sýrem a zeleninou.
PITA MINARETArabský chléb s rajčaty a olivami.
PITA BREGOVIČ
Zapečená varianta zeleninové pity.
PITA GAZELA
Pita se sýrem, rajčaty, kari a medem.
PITA CHIQUITA
Arabský bílý chléb plněný banánem.
KUSKUS ČÍŇAN
Čínská variace na arabské tradiční téma se sojovou omáčkou a sojovými klíčky.
KUSKUS MUEZZIN
Kuskus s rajčaty, olivami a bílým jogurtem. Oblíbený pokrm služebníka Allahova.
KUSKUS SÜLEYMAN
Dvojitý kuskus s balkánským sýrem a olivami. Porce, která skutečně nasytí.
BABABANANA
Opečený banán. Tradiční latinskoamerická delikatesa, sypaná skořicí a zdobená plátkovým kokosem.
KUSKUS
Suroviny:
hrnek kuskusu
lžíce arabského koření
lžička olivového oleje
trocha balkánského sýru
sterilovaná kukuřice
sterilovaný hrášek
sterilované fazolky
rajče
zelený okurek
postup:
Kuskus nasypeme do misky, promícháme s arabským kořením a zalijeme vřelou vodou s olivovým olejem. Počkáme asi 3 minuty, dokud kuskus nezměkne a nenasaje všechnu vodu. Potom řádně rozmícháme aby se nelepil. Posypeme nakrájeným balkánským sýrem a ozdobíme zeleninou.
Kuskus můžeme připravovat také na sladký způsob s ovocem a šlehačkou.
Baba ghannoug – LILKOVÉ PYRÉ S TAHÍNOU
Suroviny:
1 středně velký lilek
3 lžíce tahíny
2 lžíce bílého jogurtu
1 1/2 lžičky vylisovaného česneku
3 lžíce citrónové šťávy
2 lžíce olivového oleje
sůl
pepř
petrželka na zdobení
kolečka citrónu na zdobení
Postup přípravy:
Lilek omyjeme, osuším a po stranách trošku nařízneme.
V troubě předehřáté na 220 °C pečeme 30-40 minut. Poté počkáme až vychladne. Oloupeme ho a vyndáme semínka. V míse rozmačkáme lilek vidličkou na kaši. Přidáme tahínu, jogurt a česnek. Dobře promícháme. Ochutíme citrónovou šťávou, solí a pepřem. Naaranžujeme na servírovací talíř, lžící uhladíme povrch lilkové pasty, pokapeme olivovým olejem. Můžeme ozdobit nasekanou petrželkou a plátky citrónu.
Pita
(hančí, 21. 10. 2007 19:31)