Hovězí guláš po Mexicku
Suroviny: 400 g hovězí kližky nebo plece,100 g cibule,40 g sádla,100 g sterilovaného hrášku, 60 g tvrdého sýra,40 g hladké mouky,1 lžíce rajčatového protlaku,mletý pepř, sůl
Příprava: Omyté maso osušíme utěrkou a rozkrájíme na stejně velké kousky. Vložíme do kastrolu se zahřátým sádlem a po všech stranách osmahneme. Přisypeme sekanou cibuli a osmažíme do růžova. Posolíme, popepříme, podlijeme šálkem horké vody nebo vývaru z kostí a přiklopené pokličkou dusíme. Občas masem zamícháme a podle potřeby mírně podlijeme. Když je maso poloměkké, přidáme rajčatový protlak a mouku rozmíchanou v troše vody.Za častého míchání dodusíme maso do měkka. Do hotového guláše přidáme okapaný sterilovaný hrášek a necháme prohřát. Na talíři posypeme každou porci guláše strouhaným tvrdým sýrem. Podáváme s vařenými brambory sypanými sekanou petrželkou nebo s dušenou rýží.