Jdi na obsah Jdi na menu

Historie

 

1625

 
Místním farářem, který daroval pro výstavbu zahradu ve výměře 1 jitra 312 sáhů, byla zřízena škola. Ke zdejší škole byla přiškolena Cholina a Myslechovice, v pozdějších letech i Dubčany, Odrlice, Bílsko a Rozvadovice, které se postupně osamostatňovaly. Žáků bylo asi 300 a učili zde dva - učitel a podučitel.

 
1811

 skola-hist.jpg
Byla vystavěna nová školní budova o dvou třídách. Protože prostory na počet žáků nestačily, byla roku 1890 postavena nová čtyřtřídní škola, do které chodily děti z Choliny a Myslechovic. 9. září 1890 nastoupilo do nové školy 134 žáků z Choliny a 69 žáků z Myslechovic, celkem 203 žáků.

 
1927 - 1951 

 
V těchto letech byla na chodbě v prvním poschodí vyměněna okna, která byla ještě z původní staré školy, byly opraveny komíny, stropy na záchodech a rampa před školou. O dva roky později byla postavena nová škola v Myslechovicích.

V pozdějších letech byl ve škole zřízen vodovod a instalována umývadla do tříd. Brigádnicky byla provedena instalace elektrického vedení v celé budově. Byly položeny parkety ve třídách v prvním poschodí a v kanceláři. V tomto roce byla také vybudována třetí třída v 1. poschodí, zavedeny splachovací záchody a telefon.

 
1960 - 1969 

 
V roce 1960 byly provedeny větší opravy ve škole a v bytě ředitele školy. Byt byl izolován proti vlhkosti, odstraněna kachlová kamna, položeny podlahy, dlažba na chodbách, provedena nová elektroinstalace.

Od prosince 1965 do června 1966 bylo přebudováno sociální zařízení, vybudováno nové přízemí pro mateřskou školu s umývárnou a teplou vodou a sociální zařízení pro byt ředitele. Práce dělal Okresní stavební podnik Litovel. Koncem srpna 1969 byla v celé školní budově vyměněna okna.

 
1970 - 1980

 
V roce 1970 byly udělány omítky na budově školy. Opravila se hospodářská budova - její střecha nahrazena plechovou střechou. V září 1974 byla dána do provozu školní jídelna vybudovaná z bytu ředitele školy a vyměněna střešní krytina. V roce 1977 byla vybudována třída pro zvýšený počet žáků v důsledku zrušení školy v Odrlicích ve školním roce 1976/77.

V roce 1976 byla zřízena školní družina pro dojíždějící žáky. O tři roky později přešli žáci z Dubčan také do naší školy a byla zřízena čtyřtřídní základní škola. Protože na škole nebyla místnost pro čtvrtou třídu, zřídila se ve zbrojnici.

 
1987

 
Otevřena nově postavená mateřská škola. Uvolněná místnost slouží jako tělocvična. Byla postavena spojovací chodba do vedlejší hospodářské budovy, kde je kuchyň a jídelna. V tomto roce bylo také zahájeno vytápění ústředním topením.