Jdi na obsah Jdi na menu
 


16.9.2007 Nová Hůrka - Jezero Laka - Prášily

16. 9. 2007

 

Jezero Laka

Jezero Laka

Charakteristika

Jezero Laka leží v nadmořské výšce 1096 m n. m. a je tedy nejvýše položené ze všech osmi šumavských jezer. Svojí plochou 2,78 ha a obvodem 870 m je nejmenší. Největší hloubka je 3,9 m a střední hloubka je pouze 1,4 m. Nachází se na české straně Šumavy pod horou Plesná (něm. Lackenberg).

Tvar jezera je protáhlý obdélník. Přítok má dvěma potoky a odvodňováno je Jezerním potokem do Křemelné. Sběrná oblast vody je oproti ostatním jezerům nejrozsáhlejší - 1,346 km2.

Vegetace

Dno jezera je rašelinové. Po hladině plavou ostrůvky organogenního původu s vegetací většinou zastoupenou rašeliníkem, suchopýrem, ostřicí, borůvčím a brusiním. Jezero bývalo zarybněno pstruhy.

Historie

Hráz byla dvakrát v minulém století zvýšena a v ní upravena propust pro vypouštění vody při plavení dřeva.

Na jednom ostrůvku stával kdysi dřevěný kříž na památku, prý zde utonulé dcery z blízkého dvora. Ovšem ostrůvek zde dnes již nenajdete.

Omezený přístup

Přístup je možný jen pěšky nebo na kole, v zimě na běžeckých lyžích.


K jezeru Laka se nejrychleji dostanete po modré značce z parkoviště v Nové Hůrce (5,5 km).

 

Pak přes Ždánidla až do prášil - do cukrárny Pampeliška :

 Též jsme navštívily Botanickou zahradu :

Botanická zahrada - Prášily na Šumavě

Botanická zahrada Prášily Botanická zahrada v Prášilech je nejvýše položenou botanickou zahradou v České republice. Celá expozice botanické zahrady je venkovní a rozkládá se na ploše 1,5 hektaru v nadmořské výšce 875 m. Botanická zahrada vznikla v roce 2005 a pěstuje se zde okolo 5000 rostlinných druhů a odrůd nejenom od nás a z Evropy, ale i z ostatních kontinentů celého světa. Autorem projektu botanické zahrady v Prášilech je Miloš Šeda, který také výstavbu realizuje.

 

 

Náhledy fotografií ze složky 16.9.2007 Nová Hůrka - jezero Laka - Prášily