Jdi na obsah Jdi na menu
 


22.5.2004 Švihov - Mezihoří - Švihov

22. 5. 2004

Dnešním naším cílem jsou plánované Chudenice. Skoro jako delegace máme na nádraží po ránu ve Švihově přistavena auta, která nás odváží k Blažence na pohoštění.

Počasí zamračené, prostě nic moc a začíná pršet.....

Nevadí, nevadí - hrad Švihov nás pobaví - pro ranní kávičce u Blaženky a smlsnutí připravených pochutin, jsme se odebraly na prohlídku vodního hradu Švihov - a bylo to zajímavé, protože jen málo z nás se tam byly podívat - a poučné z doby gotické....

Vodní hrad Švihov - NÁRODNÍ KULTURNÍ PAMÁTKA

„Vodní hrad Švihov nebyl nikdy dobyt.“ Je věta, kterou se učí děti ve školách na Klatovsku. Stavba vodního hradu Švihov pochází z přelomu 15. a 16. století. Na místě bývalé tvrze vyrostlo dílo, které bylo na svou dobu takřka nedobytné. Vodní příkop místy dosahující i 4 metrů hloubky byl pro tehdejší obléhatele nepřekonatelným oříškem. Díky němu nebyl Švihov nikdy dobyt. Vodní příkop byl spíše psychologickou bariérou, která nebyla překonána.

V dnešní době je vodní hrad Švihov zajímavým místem pro poznání historie, která je spjata se západními Čechami. Kromě působivých exteriérů čeká na návštěvníky i hradní interiéry. V létě je hrad Švihov zapojen do hudebních festivalů Mezi hrady, které již několikátým rokem vyzdvihují tuzemské památky a nabízejí pro návštěvníky nefalšovanou hradní atmosféru.

Vodní hrad Švihov odolal loupeživým nájezdům Švédů v době třicetileté války. Díky svému mohutnému opevnění a vodnímu příkopu působil na potenciální obléhatele psychologicky. Dobyvatelé se mu raději vyhnuli a šli drancovat jinam.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Počasí se neumoudřilo ani k poledni, proto nás naši ochotní "taxíkáři" Brada a Höfler odvážejí na další "dlabec" do Mezihoří k Daně na chatu - tam po exkurzi její "haciendy" nešetříme chválou na její zahrádku, která je čistě vypletá bez jediného plevele a zjišťujeme, že mraky odcházejí směr západní Šumava - začíná probleskovat sluníčko .... - neváháme a vyrážíme tedy na obhlídku celé chatové oblasti i do míst, kde se točila část pohádky "Popelka". A bylo tam překrásně, takže lze dokonce tvrdit - den se opět vydařil... a i po těch všech dobrotách, které jsme zkonzumovaly - náš výlet jsme zakončily sportovně - do Švihova na vlak 3 km jsme se vracely po svých pěšky a co jsme nestačily prodiskutovat, pak jsme ještě zvládly po cestě.

CHUDENICE NAVŠTÍVÍME JINDY  -  tak zní naše předsevzetí

A příští výlet plánujeme na Šumavu - a fotky opět nemáme - také nevadí, snad příště - naše zážitky máme v živé paměti...