Jdi na obsah Jdi na menu
 


22.6.2010 Klatovy přes Bor do Sekrýtu-Komošín-do Tajanova

22. 6. 2010

Pěší výlet přes klatovský Bor – na Sekrýt a Komošín - zpět pak do Tajanova

v úterý  22.6.2010

Sraz v Klatovech na nádraží – pak po červené turistické značce přes klatovský Bor do dědinky Sekrýt a dál při dobrém počasí až na Komošín. Zpět po cyklostezce přes Svrčovec do Tajanova k naší spolužačce Věrce.  První část cesty vede asi 1,5 km po silnici až ke klatovskému kopci Bor  533 m.m.m. – dál pak mírným stoupáním do vesničky Sekrýt 2,5 km a při hezkém počasí půjdeme až do další vesničky Komošín 2 km, kde před 400-sta léty stával hrad a nyní je hezký rozhled do kraje. Zpět pak půjdeme po cyklostezce do Svrčovce 2,5 km a pak Tajanova též 2,5 km k Věrce, kam jsme pozvané na grilovačku. Mapu tentokrát opět vezmu, abychom náhodou nebloudily a doma se nám připravené grilované „necuchtilo“, než dorazíme… Též pak naplánujeme další akci.

Sekrýt  - je malá vesnice, část obce Dolany v okrese Klatovy. Nachází se asi 2,5 km na jihovýchod od Dolan. Je zde evidováno 8 adres. Trvale zde žije 14 obyvatel.

Komošín a Svrčovec - k severu od Klatov se táhne při Úhlavě líbezné údolí lučné, oživené několika osadami, které se rozkládají při patě bokův, jimiž se údolí toto svírá. Nás zaujme především Svrčovec, který má již popisovanou polohu. Proti němu vypínají se lesnaté stráně patřící k výšině klatovského Boru, která se mezi Úhlavou a Točnickým potokem v podobě vejčité rozkládá. Malý kus severně od Svrčovce vybíhá z ní ostroh, nevelmi široký, ale vysoký, který ke břehům Úhlaviným strmě spadá. Dnes již zaniklý hrad v Komošíně. Na jeho základech vystavěna obytná stavení v nichž jsou pravděpodobně zachovalé gotické sklepy. Na místě byl objeven v jednom ze dvorů zbytek věže. Patrný je i příkop. Tři cesty od Dolan, od Výrova a Svrčovského mlýna stýkají se před hradištěm a spojují se v jednu.