Jdi na obsah Jdi na menu
 


23.6.2007 Srní - Čeňkova Pila - Turnerova chata - Srní

23. 6. 2007

Opakovaná trasa opět po půl roce, ale na jaře - sraz v autobuse, kterým jsme dojely až na Srní a pak již pěšky směr Čeňkova Pila a pak proti proudu Vydry - překrásná příroda - až na Turnerovu chatu, kde jsme si daly pauzu na občerstvení - pak po žluté značce přes kopec až do Srní. Bylo to moc hezké - viz. obrázky :

Čeňkova pila

Čeňkova pila leží na soutoku říčky Křemelné s řekou Vydrou v Šumavských pláních. Soutokem Křemelné a Vydry tu vzniká řeka Otava.
Kdysi skutečná pila byla pojmenovaná podle obchodníka se dřevem Čeňka Bubeníčka, který zde pilu v letech 1863-70 postavil. Dřevo se tehdy vázalo do vorů a plavilo po řece Otavě. Místo je rovněž známé pobytem Bedřicha Smetany, který sem v létě roku 1867 zavítal na návštěvu k majiteli pily. Na pravém břehu Otavy můžete najít tzv. Smetanův smrk, který sám Smetana tady zasadil.
Dnes se v osadě nachází funkční vodní elektrárna Čeňkova pila a vodní elektrárna Vydra z let 1934-1938. Elektrárny jsou funkční technickou památkou. V elektrárně Vydra je muzeum s veřejně přístupnou expozicí "Šumavská energie", která zahrnuje historii hydroenergetiky na Šumavě, model elektrárny na Černém jezeře, model elektrárny Vydra, model Vchynicko-tetovského plavebního kanálu a přívodního potrubí k elektrárně Vydra. V případě příznivého počasí je možnost prohlídky i strojovny Čeňkovy.
Osada Čeňkova pila je východiskem naučné stezky Povydří, vodáckého sjezdu řeky Otavy a mnoha turistických, cyklistických a lyžařských tras.
 

 

Elektrárna
Elektrárna

 Vydra

  Kamenná moře
Kamenná moře se zde zrodila ve čtvrtohorních ledových dobách. Všudypřítomná voda vyplňující dutiny trhá ohromným tlakem horniny. Balvany uvolněné rozpadem skalních stěn se na svazích "rozlévají" v kamenná moře. Ačkoliv se balvany kromě lišejníků zdají bez života, nalezneme mino plazů i množství bezobratlých živočichů, především pavouky a hmyz. Někteří z těchto živočichů přežily z čtvrtohorních dob jako glaciální relikty.
    

Viklany
První zastávkou jsou Viklany. Těmto skalním útvarům se říká také "hrádky". Odborně se ale nazývají tory. Díky odolnému materiálu dosud zcela nepodlehly erozy. Hrádky však nadále trhá mráz, obrušuje vítr tak tak, že nespadnou. Odtud pramení název viklany.
 
  
   Obří hrnce
Další zastávka stezky. Obří hrnce jsou prohlubně na dně koryta řeky. Vytvořila je voda se svým extrémně prudkým spádem toku. Pomocí oblázků a písku zachcených vodními víry vymílá voda prohlubně ve dně koryta nebo i ve velkých kamenech. Pro tento proces je nutné stálé umístění kamenů, což koryto Vydry díky celistvé rulové mase splňuje.