Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

Stavba nové obory dnes není jednoduchou ani levnou záležitostí. Důležitou roli hrají především vysoké vstupní náklady, stejně jako trpělivost zřizovatele obory při procesu získávání úředních dokladů nezbytných pro její legální vybudování.

 

 

 

 

 

 

 

 

OBORA  SKALICE

 

Jižně od Nového Boru, poblíž obce Skalice u České Lípy byla v r. 2002 uznána obora Skalice, která je nejmenší oborou českolipského okresu. Jejím držitelem a uživatelem je Jaroslav Tatarkovič.
Obora o výměře 10 ha (4 ha lesní půdy, 2 ha zemědělské půdy, 0,4 ha vodních ploch a 3,6 ha ostatních ploch) je situována do údolí, kterým protéká potok Šporka. Lesní posty jsou smíšené, tvořené borovicí, dubem, bukem, břízou a osikou. Úživnost prostředí zvyšují výstavky dubu a buku. Obora se rozkládá v nadmořské výšce kolem 290 m..
Již na přelomu 80. a 90. let choval Jaroslav Tatarkovič na území dnešní obory černou zvěř. Jeho chov však nebyl uznán za oboru a sloužil jako zájmový chov. V r. 1996, po poškození oplocení vandaly, unikla zvěř do volnosti. Po uznání obory státní správou v r. 2002 věnuje chovatel pozornost jelení a daňčí zvěři.
Jelení zvěř byla do obory dovezena z Krušných hor a ze Šumavy. Trofejová zvěř byla poprvé lovena v loňském roce, kdy byl střelen silný jelen krušnohorského původu: 208,06 b. CIC. Daňčí zvěř má původ v oborách Volský Žlab a Veltrusy, dosud nejsilnější daněk byl uloven v r. 2004: 185,15 b. CIC.
Držitel obory klade velký důraz na péči o zvěř a v chovatelské praxi se hlásí k principům Franze Vogta z období před 2. světovou válkou v oboře na Děčínském Sněžníku. Zvěř je téměř celý rok přikrmována, přičemž některé receptury krmiv byly převzaty od Vogta a upraveny pro podmínky obory Skalice..    

 

 

 

 

 

Oborní chovy v Libereckém kraji ing. David Vaca, Ph.D.

 

 

 

 

 

 

Obrazek