Jdi na obsah Jdi na menu
 


durban.jpg

Cestopis úžasné dlouhé plavby kolem celého světa – devadesátý první

 

91.den: 7.4.2015

Úterý - 14.týden                      

Trasa:  Durban (Jihoafrická republika)

Do konce plavby zbývá: 25 dnů

Časové pásmo: stejné jako v ČR v letním čase

 

Durban je jedním z největších měst JAR a největší v provincii KwaZulu-Natal. V jazyce Zulu se nazývá Thekwini. Durban je třímilionové město a ze 70% je tvoří černoši.

25.prosince 1497 na toto místo u ústí řeky připlul Vasco da Gama a dal mu jméno Rio de Natal (Vánoční řeka). Britský obchodník Henry Frinn zde v roce 1823 založil osadu a již v roce 1835 se toto město přejmenovalo na počest správce Kapské kolonie Benjamina D´Urbana na Durban. Ve městě také 20 let pobýval Mahátma Gándí, který zde pracoval jako právník a uplatnil zde poprvé taktiku pasivního odporu. V roce 2001 se zde konala světová konference proti rasismu. Město má subtropické klima, rozsáhlé pláže a je hlavním centrem cestovního ruchu. Britská koloniální vláda v roce 1860 zde na velkých plantážích začala pěstovat cukrovou třtinu a Britové sem převezli tisíce dělníků z Indie a tím se stal Durban největší asijskou komunitou na africkém kontinentů s největší indickou populací mimo Indii. Také přístav Durban je nejvytíženější kontejnerový přístav v Africe a město je také vstupní branou do národních parků a k historickým památek království Zulu a Dračích hor.

 

Dnešní předplacený výlet máme až v odpoledních hodinách a proto jsme hned ráno přejeli autobusem za bránu přístavu a pěšky se vydali si prohlédnout okolí a také se pokusit nalézt internet.

 

Prošli jsme jednu ze tříd, na které se hlavně nacházely autodílny a prodejny aut a náhradních dílů. Na konci této ulice byla velká kongresová hala moderně koncipovaná a za ní jeden z nejluxusnějších hotelů v Durbanu – hotel Hilton. Zde již na rozdíl od ulic poblíž přístavu byly pěkné čisté ulice a udržované parky. V jiných částech to tak nebylo, samozřejmě jsme se necítili dobře ve špíně a nepořádku a míjeli jsme ležící bezdomovce. Navíc nás jeden černý student upozornil na možnost okradení a varoval nás před nošením tabletu nebo fotoaparátu viditelně, takže jsme se vraceli se smíšenými pocity z této části města na loď.

 

Odpolední výlet začal ve 14 hodin a nejdříve jsme projeli hlavní ulicí do centra, kde jsme viděli v ulicích mnoho indických stánků a navštívili jsme velkou tržnici s kořením a typickým africkým zbožím a dárky. Překvapení bylo, že se dalo nakupovat i za dolary a poměrně snížit smlouváním navrženou cenu. Luďovi se podařilo vyměnit dvě naše klíčenky za korálkové klíčenky s motivem jihoafrické vlajky.

 

Potom jsme odjeli do botanické zahrady, kterou jsme měli možnost si celou prohlédnout. Zvláště se nám líbil skleník s orchidejemi a celková procházka po krásných cihlami dlážděných cestách a zákoutích. Obdivovali jsme také nádherné cizokrajné vzrostlé stromy a pečlivě udržované plochy a záhony. Bylo zde i pár pěkných zahradních plastik a drobných staveb. Tato zahrada sloužila před staletími jako zeleninová zahrada, kde si námořníci kupovali proviant na další plavbu.

Nedaleko bylo velké golfové hřiště lemované dostihovou dráhou. Škoda jen, že se už kolem 17 hodiny začalo šeřit a na další fotografické zastávce ve vilové čtvrti s hezkým výhledem na město a moře už bylo málo světla. Projížděli jsme luxusní bohatou čtvrtí s nádhernými rezidencemi, ale zarazilo nás, jak jsou domy zabezpečené ostnatými dráty i elektrickými ohradníky, také ve výškových domech byly často v bytech mříže i ve druhém patře. Po zrušení apartheidu došlo k odlivu bílých obyvatel a zvýšení pravomoci černochů, což ne vždy mělo pozitivní dopad. Závěrem jsme projížděli kolem krásné pláže a plážové promenády. Tato pláž je velmi bezpečná, protože je zajištěná sítěmi proti žralokům, které se denně kontrolují a ryby a živočichové, kteří v nich uváznou se vyprošťují. Podél pláže byl také několik set metrů dlouhý trh, kde trhovci i přespávají, aby si ohlídali své zboží. Ve městě je také velké kasino s několika kiny a mnoha restauracemi i hotelem.

dscn9315.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky Plavba kolem světa 2015

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 44
Celkem: 3046948
Měsíc: 40302
Den: 2712