Jdi na obsah Jdi na menu
 


Druhá plavba kolem světa – den sto šestnáctý

Druhá plavba kolem světa – den sto šestnáctý

 

17.týden, do konce zbývá 11 dnů

Neděle 1.5.2016 - 17.týden

Trasa: Istanbul – Pireus (Athény), Řecko

Celý den na moři (68)

article preview

Druhá plavba kolem světa – den sto šestnáctý

 

17.týden, do konce zbývá 11 dnů

Neděle 1.5.2016 - 17.týden

Trasa: Istanbul – Pireus (Athény), Řecko

Celý den na moři (68)

 

Zajímavosti z Wikipedie:

Egejské moře (řecky Αιγαίο Πέλαγος, Aigaio Pelagos [egeo pelagos], turecky Ege Denizi) je polouzavřené moře Středozemního moře. Nachází se mezi Balkánským poloostrovem, ostrovem KrétouAnatolií, velká část jeho plochy patří Řecku. Jeho rozloha činí 190 000 km², maximální hloubka dosahuje 2561 m.

Ostrovy

V Egejském moři se nachází velké množství ostrovů, celá oblast Středozemí je i neustále seismicky aktivní. Drtivá většina ostrovů v Egejském moři jsou řecké ostrovy (Kyklady, Sporady, ostrovy Lémnos, Lesbos, Chios, Ikaria, Samos, Kós, Rhodos, SamothrakéThassos).

Přítoky

Turecka - Menderes Nehri, Gediz , Nehri – vlévá se u İzmiruMeriç Nehri (Marica)

Řecka - Néstros, Strymón (Struma),  Axiós (Vardar) – vlévá se u Soluně, Péneiós

Významné přístavy

Na pobřeží Egejského moře se nacházejí tyto řecké a turecké přístavy:

Izmir, Kabála, Soluň, Bólos, Atény, Iraklion

 

Náš poznatek z dnešního dne :

Brzy ráno kolem 5 hodiny jsme znovu proplouvali Marmarským mořem a průlivem Darnadelly. Po rozednění jsme udělali několik fotek, viděli jsme, že oba břehy – jak evropský, tak asijský jsou u pobřeží zastavěny. Máme za to, že jde nejen o geografickou raritu, ale také o zajímavé místo pro rekreaci. Propluli jsme ve vzdálenosti asi tří námořních mil mezi řeckými ostrovy Nisos Andros a Nisos Evvoia a pokračujeme v plavbě přes Egejské moře do Jónského moře. Dále budeme celou noc plout směrem na západ. Obeplujeme řecký mys Sounion, na němž se nachází Poseidonův chrám. Ráno připlujeme k řeckému přístavu Pireus, který je nedaleko asi 10 km vzdálen od Atén. Dnešní den bylo opravdu příjemné slunečné počasí bez studeného větru, který jsme pociťovali v posledních dnech plavby. Den byl převážně ve znamení sportu. Ráno jsme trénovali pingpong a paddle tenis a kroket. Potom jsme se s ostatními zájemci o desetiboj shromáždili v Yachtklubu, kde proběhlo rozlosování družstev. Jana je ve družstvu s názvem, který v překladu znamená Mladíci a Luďa v družstvu Sharks, což znamená žraloci. Týmy mají opět po čtyřech členech, jako v minulých desetibojích a body získávají jen první tři družstva. První soutěž v hodu velkými kroužky skončila pro Luďu i Janu bez bodů. Zato odpoledne už naše oba týmy bodovaly a to jak v kroketu, kde Janino družstvo získalo 8 bodů, tak v křivých koulích, kde tým Ludi získal 3 body. Další sportovní klání bude pokračovat až pozítří, kdy budeme opět celý den plout směrem na ostrov Malta.  U oběda jsme poseděli s Věrkou a Zdeňkem a probrali jsme plány pro zítřejší návštěvu Atén. Odpoledne jsme si vyzvedli informační leták k vyhlídkovému autobusu Hop on Hop off, který máme zítra v úmyslu využít. Prosportovali jsme se až k prvnímu máji a slavíme výročí uplutých 36 tisíc mil od Southhamptonu.

 

Náhledy fotografií ze složky Plavba Istanbul - Pireus, Atheny, Řecko

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 41
Celkem: 3046539
Měsíc: 39949
Den: 2615