Jdi na obsah Jdi na menu
 


dscn8670.jpg

Cestopis úžasné dlouhé plavby kolem celého světa – padesátý pátý

55.den: 1.3.2015

Neděle  - 8.týden                      

Trasa:  Moorea ( Francouzská Polynésie)

Časové pásmo: - 11 hod.

 

Moorea je polynéský ostrov srdce pokrytý zeleným sametem – i tyhle přezdívky si vysloužil ostrov Moorea, jedna z perel francouzské Polynésie. Moorea, ostrov ve stínu slavnějšího Tahiti, kde se nikam nepospíchá a místní mají na všechno dost času. Moorea – dějiště slavné námořnické vzpoury, alespoň tedy ve filmu  Bounty. Moorea – místo, kde se dovolená mění v sen. Pobřeží ostrova pokrývají desítky luxusních bungalovů, ceny v nich nejsou až tak vysoké jako v Bora Bora a atmosféra snad ještě lepší než na Tahiti. I proto je Moorea stále častějším místem, kam vyrážejí na líbánky mladé páry.

Před ránem v 5 hodin naše Costa zvedla kotvy a odplula na ostrov Moreea. Zatím co trajekt pluje půl hodiny, my jsme pluli dvě hodiny a skoro celou tu dobu jsme byli na palubě a koukali jak se vzdalujeme Tahiti a připlouváne na tento ostrov. Přitom jsme v 3.patře na ochozu, který využívají běžci a chodci ze zádi lodi sledovali zajímavý východ slunce, kdy nejprve sluníčko ozářilo menší mrak, dokonce jej prosvítilo a okraje prozářilo a potom teprve velmi rychle obrovská žhavá koule rozzářila oceán a ostrov. Jsme zvědavi jaké nám zůstanou o tomto zajímavém úkazu fotky a záznam ve videokameře.

Moorea nemá přístav jaký je na Tahiti, proto Costa projela mezi bójkami a v jedné ze dvou lagun zakotvila. Bylo spuštěno všech šest dvoumotorových záchranných člunů, aby vytýčenou cestou vzdálenou snad více jak kilometr, nejprve zkušebně projeli a na pevnině ostrova zajistili potřebné  přistávací molo pro čluny, které budou přepravoval naše lidi na ostrov , ale i z ostrova.

 Již včera u večeře jsme se s dvěma spolustolovnicemi domluvili, že se ráno společně pokusíme sehnat taxi a projet co nejvíce zajímavých míst na tomto ostrově. Ostrov má tvar srdce, a kolem něj asi ve vzdálenosti jednoho kilometru je prstenec korálových útesů. To nám bylo patrné při prvním kontaktu, protože právě na tomto korálovém atolu se lámaly vlny oceánu a vnitřní laguna měla již hladinu klidnou a bez vln. Ostrov je sopečného původu. Jeho obvod lemují vysoká skaliska, která jsou zbytky kráteru. Vnitřní část do středu ostrova tvoří proláklina.

Taxi jsme za 50 dolarů na osobu a na 3 hodiny zakoupili a projeli jsme vlastně veškeré silnice ostrova.

První trasa nás zavedla do výšky asi 250 metrů nad moře na vyhlídku uprostřed ostrova. Kolem nás se tyčily vysoké štíhlé hradby skal, které byly k našemu údivu i na velmi vysokých a strmých částech porostlé vegetací. Původní obyvatelé právě tuto část ostrova využívali k rituálním účelům. Zemřelým domorodcům odstranili vnitřnosti, dutinu břišní vyplnili solí, tělo pomazali speciálními mastmi a na těchto posvátných místech sušili, aby je potom odnesli na jednu z hor k věčnému odpočinku. Po příchodu misionářů mnohé z těchto tradic byly zakázány a odehrávaly se tajně.

Další naše trasa vedla po obvodu celého ostrova. Silnice byly částečně velmi kvalitní, občas však velmi zúžené a místy také se špatným povrchem. Místy byly po okrajích naznačeny pruhy pro cyklisty.

Celý ostrov není zastavěn jen luxusními domy a drahými bungalovy. Je zde pět jednotlivých vesnic, každá s vlastní samosprávou i kostelem a protože je právě neděle, bylo zde vidět mnoho svátečně oblečených obyvatel na bohoslužbách. Poprvé jsme viděli městečka z chýší na kůlech, která zasahují nad hladinu laguny. Toto luxusní ubytování pro turisty má také luxusní cenu kolem 1000 Euro za noc. Celý náš pobyt na ostrově byl doprovázen vůní,  pestrobarevností květin, rozmanitostí stromů a rostlin, viděli jsme bambusové porosty, ananasové plantáže, banánovníky, jedlé kaštany a také počasí nám velmi přálo. Naše průvodkyně – taxikářka nám vyprávěla o včerejších silných deštích. Po dokončení našeho krásného výletu jsme se ještě poblíž přístaviště vykoupali v tyrkysově modré a nezvykle teplé laguně. V předešlém dni na Tahiti jsme napsali náš pocit, že jsme se dostali do ráje na zemi, ale to jsme netušili, že ostrov Moorea tento náš pocit překoná a jsme nesmírně zvědaví, jak na nás zítra zapůsobí ostrov Bora Bora a později další tichomořské ostrovy.

V tomto teplém krásném místě nejsou a nebyly místní nepokoje, je bezpečno, protože se nevyskytují žádní nebezpeční živočichové. Žije zde pouze asi 10 cm dlouhá stonožka, která není jedovatá, ale bolestivě kousne.   Ale i na tohle mají všude kam se podíváme  speciální ochránce - menší druh pestrobarevných slepic a kohoutů, kteří volně žijí ve městech, na vesnicích i mimo zastavěné oblasti a tyto stonožky likvidují.

dscn8713.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky Ostrov Moorea

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 72
Celkem: 3060330
Měsíc: 47347
Den: 3522