Jdi na obsah Jdi na menu
 


dscn0093.jpg

Cestopis úžasné dlouhé plavby kolem celého světa – osmdesátý čtvrtý

84.den: 31.3.2015

Úterý - 13.týden                      

Trasa:  Mauritius (Port Louis)

Do konce plavby zbývá: 32 dnů

Časové pásmo: +2 hod.

 

Mauricius byl známý stanovištěm dnes již zaniklého ptáka Dodo. Dodo byl potomek typu holuba, který se usadil na Mauriciu asi před 4 miliony let. Tento pták ztratil schopnost létat a objevili ho v roce 1505 první portugalští lidé, kteří vstoupili na Mauricius. V pozdějších letech byl tento pták zabíjen pro jídlo. Jeho existenci likvidovala též nově přivezená zvířata jako krysy, prasata a opice, která jedla vajíčka ptáka Dodo z pozemních hnízd.

 

Vzdělání na Mauriciu je bezplatné, jsou zde i university a technická škola. V posledním období je Mauricius vysoce hodnocen z hlediska konkurenceschopnosti i investičního klimat

jednou z nejsvobodnějších ekonomik. Mauricius je jednou z nejlepších světových luxusních destinací cestovního ruchu. Jeho přírodní i umělé atrakce, tropické klima, teplé mořské vody s atraktivními plážemi, tropická fauna a flóra doplněné přívětivostí a přátelskostí lidí z něj dělají velmi vyhledávanou turistickou destinaci. Dokonce Mauricius získal potřetí přední světové ocenění za nejlepší pláž.

Doprava na Mauriciu je zdarma pro studenty, zdravotně postižené a seniory.

Svátky na Mauriciu se skládají z festivalů hinduistických, čínských a muslimských, stejně jako i křesťanských svátků.

Nejpopulárnější sport na Mauriciu je fotbal, ale také plavání, plachtění, potápění a vodní lyžování. Národním sportem však zůstávají dostihy, které jsou nedílnou součástí kulturního dědictví. Dostihová dráha v Port Louia z roku 1812 je nejstarším závodištěm na jižní polokouli. Dostihové závody se konají každou sobotu odpoledne od března do prosince.

 

Včera večer v divadle vystoupila folklórní mauricijská skupina Sega. Je to už po několikáté, co máme možnost sledovat hudbu a tance původních obyvatel. Všude na světě dochází k postupnému utlumování  kultury původních národů a je velmi dobře, že starobylé písně, obyčeje a tance a hudba  nám zde na lodi bývají předvedeny v plné kráse. Čtyři tanečnice a asi 6 hudebníků a zpěváků v rytmickém a temperamentním vystoupení velmi zaujali všechny diváky. Hudebníci hráli také na pro nás neznámé hudební nástroje, buben, který měnil tóniny a chrastící desku nám muzikanti jednotlivě předvedli a také kostýmy vystupujících děvčat byly krásně barevné a zajímavé tím, že některé byly v barvách mauricijské vlajky.

 

Dnes jsme vyrazili do města Port Luis na kolech i přes určité obavy z levostranného a velmi silného provozu. Zajímavé je na tomto ostrově, že podle koloniální nadvlády (Francouzi a Angličané) se zde pravostranný provoz vystřídal s levostranným, což místním už nevadí, ale my na to nejsme příliš zvyklí.

Také podle slov naší včerejší průvodkyně je zde běžnou řečí kreolština, která má v sobě jak prvky francouzské, tak anglické řeči.

Za velkého vedra, které zde panuje jsme projeli město směrem k horám čínskou čtvrtí k Citadele.

Prohlédli jsme si krásnou místní katolickou katedrálu.  O pár ulic dál jsme po drobných komplikacích dosáhli prvního cíle – v městské knihovně fungovala wifi a tak se nám podařilo odeslat cestopis, fotky i Janinu důležitou korespondenci. Druhým naším plánovaným cílem bylo zakoupit známky, kterými je ostrov Mauricius proslulý. A tak Luďa z krásné staré budovy poštovního muzea přinesl nejen výroční tisk známek, ku příležitosti 250 let od vydání známky Modrý Mauricius, ale také do našich deníků přibyla dvě originální razítka.

dscn0016.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky Mauricius - Port Louis

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 52
Celkem: 3053342
Měsíc: 43194
Den: 1885