Jdi na obsah Jdi na menu
 


castillo-de-san-jose-in-arrecife.jpg

Cestopis úžasné dlouhé plavby kolem celého světa – sto desátý

110.den: 26.4.2015

Neděle - 16.týden                      

Trasa:  Arrecife Lanzarote (Španělsko)

Do konce plavby zbývá: 6 dnů

Časové pásmo:

 

Včera jsme shlédli jeden z Kanárských ostrovů Tenerife a velmi dobře na nás zapůsobil. Přes noc jsme pluli východním směrem na Lanzarote, který je ve vzdálenosti pouhých 10 km od dalšího ostrova Fuerteventura. Připluli jsme k hlavnímu městu ostrova Arrecife, které už z dálky vypadá netradičně. Téměř všechny domy mají bílou omítku a bílé střechy, to proto, aby odrážely sluneční paprsky a budovy se nepřehřívaly. Hned ráno jsme připravili kola k jízdě a vyrazili jsme do města. Město se vyznačuje krásnými alejemi palem, hezkou parkovou úpravou, čistotou a památkami v pobřežní části. U pobřeží je pevnost, ve které je muzeum a je spojena s pobřežím dvěma mosty. Oproti Tenerife není na tomto ostrově pohoří tak vysoké, zato se zde nachází celkem 300 sopek, které dodávají krajině osobitý ráz.

Naskytla se nám příležitost v poledne odjet na tříhodinový výlet po severní části ostrova a jeho nejzajímavějších místech. Měli jsme však s sebou elektrokola, která jsme museli vrátit na loď a dopravit se zpět do města, odkud odjížděl autobus, ale vše jsme zvládli v dobrém čase.  Za 15 Euro jsme si zakoupili jízdenky a v poledne jsme odjížděli na 80 kilometrový okruh. Nejdříve jsme dojeli do vinařské oblasti, která se vyznačovala nesmírně zajímavým způsobem pěstování révy a vytvořila z nehostinné krajiny plné černého sopečného popela neobyčejný obraz statisíců prohlubní, jež byly orámovány zídkami z lávových kamenů. V každé této prohlubni byly zasazeny rostliny vinné révy a zídky je ochraňovaly proti možnému zasypání popelem, který se následkem silných větrů přesouvá po krajině. Takových „vinohradů“, se v blízkosti Ohňových hor nachází velmi mnoho. Obdivovali jsme mistrovství ve vytváření těchto na sucho stavěných ochranných zídek. V blízkém vinařství jsme měli možnost ochutnávky vín z těchto vinic a také jsme pořídili záběry nádherného okolí, které se vyznačovalo celou paletou barev. Další zastávka byla u moře, kde vznikla laguna smaragdové barvy a nad ní bylo možno vidět, jak na horninu před mnoha lety moře působilo. Potom jsme viděli velké plochy pokryté „salinami“, kde slunce z velkých nádrží odpařuje mořskou vodu a zůstává sůl, která se používá k vaření i v průmyslu. Pokračovali jsme do národního parku, ve kterém byla krajina zvrásněná a pokrytá proudy ztuhlé lávy z poslední erupce, která byla na začátku 20. století. V této nádherné krajině bylo vybudováno malé muzeum a obchůdek pod úrovní lávového pole. Zde jsme se od průvodkyně Dolores dozvěděli, že teplota už v hloubce 13 metrů je 610 stupňů Celsia. Denně zde dochází k několika malým zemětřesením do síly 1 stupně Richterovy stupnice. Zdálo se nám, že černá láva i popel nebyly rozehřáté jen sluncem, ale že teplo vychází i z nitra země. Proto má také tato oblast ve znaku čerta a je považována za jeho království. Zde bylo velké prostranství a na něm snad 70 velbloudů se dvojsedačkami a bylo možno se na nich svézt. Během naší přítomnosti přijely dva autobusy s hosty z naší lodi a všichni tuto jistě netradiční jízdu vyzkoušeli. Velbloud je velmi zvláštní zvíře, protože vydrží týden bez vody, ale pak vypije během 10 minut 150 litrů.Stejně tak s krmením je velmi nenáročný a a vydrží dlouho bez stravy. Místní zemědělci je dříve využívali hlavně k přepravě nejrůznějších materiálů, sudů s vodou i vínem a dokázali s nimi orat. Poslední zastávka byla v Centru Mancha Blanca, které bylo velmi moderně koncipované a byla nám zde předvedena simulovaná erupce sopky, kterou jsme vnímali všemi smysly, od očí přes uši až po chvění země. Také jsme projížděli krásnými vesnicemi v typické bílé barvě, z nichž jedna získala několik světových ocenění za architekturu s citlivých přístupem a souzněním s okolní zvláštní přírodou.

 

Večer jsme jen nakoukli do divadla a nijak zvlášť nás program neupoutal. Zato jsme večer u bazénu viděli filmové šoty ze závěrečného tanečního vystoupení hostů lodi, kterého jsme se  na živo nezúčastnili. Promítané video bylo velmi  dobře zpracované a dost jsme se pobavili pohledem na nám známé tváře. Jako bonus byl přípitek šampaňským.

 

p1000049.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky Plavba kolem světa 2015

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 25
Celkem: 3044730
Měsíc: 38465
Den: 1964