Jdi na obsah Jdi na menu
 


Junioři si odvezli z Plzně "brambory", ale také ukázali, že mají úctu k soupeřům.

V sobotu 28.9.2019  se v Plzni odehrálo letošní Mistrovství ČR družstev juniorů, kde bojoval i náš tým. Už dopředu jsme věděli, že situace na bojišti bude nelehká a boj o jakoukoliv medaili bude nesmírně těžký. Že to ale budou nervy až do úplně posledního běhu dlouhých štafet, to jsme si mohli nechat snad jenom zdát. Zhruba v polovině utkání se ukázalo, že náš tým se přetahuje o třetí místo s týmem VSK Univerzity Brno a napínavá podívaná poté spěla ke svému vrcholu. Kluci ukázali, že jsou silným týmem, když do závěrečných štafet vložili veškeré zbytky svých sil, aby ještě odvrátili brněnský nápor. Já jako vedoucí družstva byl naprosto v tranzu a to nejen z vývoje soutěže, ale také z toho, jak byl celý tým nesmírně soudržný. To nám záviděli všechny týmy! Situace byla až natolik vyhrocená, že před předposlední disciplínou tedy krátkými štafetami na 4x100 metrů jsme byli na 4. místě se ztrátou na Brnou 7,5 bodu. V těchto štafetách jsme však dokázalo nemožné, když naše Áčko (Řehák, Holub, Jíra, Koška) jasně zvítězilo. Céčko ve složení dorosteneckých sprinterů z naší tréninkové skupiny (Sojka, Šámal, Zákora, Soukal) se mi odvděčilo za vloženou důvěru nesmírně cenným 7. místem a důležitými 4 body, když naplnilo můj záměr. A do třetice bodovala i naše B štafeta (Doležel, Ďurdina, Krakuvčík, Lúža), která se umístila na 8. příčce, za níž nám přibyly 3 body. V tu chvíli jsme dostali před Brno o pouhého 0,5 bodu a čekala nás poslední disciplína štafety na 4x400 metrů. V nich šlo už opravdu o veliké drama, neboť brňáci mající výborné běžce, logicky stavěli velmi kvalitní dlouhé štafety. Ale naši borci nic nevzdávali a rvali se až do úplného vyčerpání. I když naše A i B štafety, které byly velmi vyrovnané a kvalitní bodovali na 4. a 5. místě a celkově tedy připsaly 13 bodů, na Brno to nakonec bohužel nestačilo a náš tým skončil na celkovém 4. místě o pouhých 2,5 bodů! Přesto jsem při závěrečném zhodnocení musel konstatovat, že všichni nechali na plzeňském tartanu maximum, co bylo v danou chvíli možno. Z mého pohledu to byl další velký zážitek plný emocí a nadšení. V úplném závěru mi kluci nadělili nádherný dárek v podobě spontánní gratulace svým největším rivalům v napínavém boji o třetí příčku, když jim šli všichni podat ruku a pogratulovat k jejich medailím. To bylo něco, co se váží zlatem a já jsem nesmírně hrdý, že právě náš tým tohle dokázal. Věřte, že celá tribuna na to hleděla s úžasem a trenéři ostatních týmů mi to dali najevo.Velká poklona!

....a na úplný závěr tohoto hodnocení...Ačkoliv by někdo mohl hodnotit, že po medailových rocích, je toto nějaká prohra, tragédie apod., rozhodně to tak není. Toto umístění je v historii kolínského oddílu třetím nejlepším výsledkem juniorského mančaftu. Takže hlavu vzhůru a berte toto umístění pokorně a s respektem nejen k soupeřům ale taky sami k sobě.

1juniori.jpg

 

Pro zajímavost uvádím mezičasy ze štafet 4x400 metrů:

 

Koška 49,8 A4      
Höfner 50,8   B2    
Krakuvčík 51,2 A2      
Lepeška 51,3 A3      
Doležal 51,5   B3    
Hodboď 51,6   B4    
Soukal 52,1   B1    
Podnecký 52,3     C4  
Holub 52,4     C1  
Ďurdina 53,3     C2  
Lúža 53,5 A1      
Zákora 53,5       D3
Sojka 54,8       D2
Jíra 56,2     C3  
Puczek 56,7       D4
Řehák 57,6       D1

 

Z naší tréninkové skupiny se tohoto MČR zúčastnilo 7 členů. Standa Jíra se dokázal vrátit na poslední závod sezóny a i když jsme očekávali, že po takřka 3 měsících stop stavu to nebude úplně nelepší, dokázal se probít do A finále na 100 metrů, kde bodoval na 5. místě za 11,20 s. Dva bodíky přidával také na dvojnásobné trati, která mu už tak "nechutnala" a byl vidět dlouhý tréninkový výpadek. V závěrečné štafetě 4x100 opět potvrdil společně s Markem, Dominikem a Matyášem, že jsou silným kádrem a porazili všechny soupeře.

1jira1.jpg

Marek Řehák během letních prázdnin absolvoval také tréninkový výpadek a i on byl v situaci, že budeme brát jakékoliv bodované umístění ve finále na 100 metrů. To se mu nakonec povedlo brilantně, když vyhrál B finále a připisoval pro náš tým 4 body za čas 11,23 s.

1rerhak.jpg

Tadeáš Krakuvčík svůj závod na 400 m překážek sice nerozběhl moc kvalitně a prakticky na všech 10 bariérách drobil s respektem k překážkám. Výsledný čas 58,30 s stačil na 1 bod za 10. příčku. Tadeáš poté ale ukázal, že mu síly ještě zbyly, když byl členem B štafety na 4x100 metrů a A štafety na 4x400 metrů a napomohl tak k zisku 10 bodů.

1krakuvcik.jpg

Z dorostenců, kteří se z Mistrovství Čech neprobili do "svého" finále MČR, jsem posílil juniorský tým o 4 borce.  V závodě na 100 metrů se výrazně zadařilo Jirkovi Šámalovi (11,52 s), který se dokázal nečekaně probít do B finále, v němž sice nebodoval, ale jak jsem hodnotil v autobuse, zabíral tam důležité místečko našim soupeřům.

1samal.jpg

Lukáš Soukal, Tomáš Sojka a Tadeáš Zákora sice postup do finále nebo bodované umístění ve svých individuálních závodech nepředvedli, ale společně s Jirkou Šámalem naplnila tato čtveřice do puntíku moje očekávání a vlastně i záměr, s kterým jsem je do tohoto boje povolal, když výborně zaběhla štafetu 4x100 m a umístila se na 7. místě. Lukáš Soukal pak ještě výrazně napomohl B štafetě 4x400 k zisku 6 bodů, když famózně rozběhl svůj první úsek.

1mat.jpg