Jdi na obsah Jdi na menu
 


Páření

♦ Životní cyklus (rozmnožování)

Páření trvá nanejvýš 3 minuty (převážně 1-2 minuty nebo pouze pár sekund, konajíce se však mnohokrát po sobě). Páření se provádí podobně u všech druhů.

Pokud dá samice svolení, samec ji popostrčí, až spadne na bříško na zem. Poté jí naskočí na záda, vyzdvihne ocas pro lepší koordinaci a dochází k aktu. Přitiskne svou kloaku k její a pouhým otřením předá samici sperma. Pro udržení rovnováhy se jí křídly dotýká na bocích, což připomíná láskyplné objímání. Někteří jedinci zobákem podepírají samičkám hlavu. Vypadá to velmi kouzelně, jakoby si koukali do očí. Samotný akt trvá sice kratší dobu, ale u některých jedinců probíhá páření nepřetržitě mnohokrát za sebou (především u mladých nezkušených párů). Po každém páření si tučňáci ihned začínají čistit peří a dokazovat ‚‚lásku‛‛ líbeznými projevy.

[EmperorMating.gif]
An exceptional picture of two emperor penguins mating.

Animace páření (tučňák císařský)

 

Pohlavní ústrojí

K reprodukci slouží samcům i samicím takzvané kloaky, což je rozšířená část konečníku, do něhož je vyústěna trávicí, vylučovací a právě rozmnožovací soustava. Samecpár varlat (dvě). Jsou uschována v jeho těle a v době toku dosahují vyššího objemu. Při těsném kontaktu kloak - pouhým přitisknutím - předá samec sperma a to v samici putuje do skladovacích kanálků. Zde může setrvat až 100 dní. Spermie oplodní vajíčka, která posléze ve vejcovodu tvrdnou.

Kloaka ptáků se v době hnízdění nápadně mění a získává na přechodnou dobu tvar charakteristický pro to či ono pohlaví (u samců se výstupek kloaky zřetelně zvětšuje a u samic je výstupek kloaky vždy nižší). Změna velikosti a tvaru kloaky je nezbytným předpokladem k úspěšnému páření a zároveň projevem maximální funkce pohlavních žláz.

Při hodnocení vzhledu kloaky je třeba brát v úvahu všechny faktory, které mohou její tvar ovlivnit. Je to např. míra naplnění kloaky exkrementy, množství podkožního tuku, netypické deformity břicha aj.

Pohlavní ústrojí

 Pohlavní ústrojí (chámovod = při ejakulaci slouží k transportu spermií)

 

Jak rozpoznat samici od samce?

Tučňáci "trpí" nízkým dimorfismem (dvojtvárností). Obojí pohlaví si je vzhledově téměř totožné jako z kopírky a aby toho nebylo málo, ani pohlavní orgány nejsou od pohledu rozeznatelné.

V případě, že se nepodaří vysledovat který z páru kladl vajíčka, sledují odborníci hřbet tučňáků. S trochou štěstí se na zádech samičky zachytí bahnité stopy, které jí způsobil samec při páření. Tučňák s výrazněji špinavými zády je zpravidla vždy samička

Další možností je porovnání křídel nebo zobáku. Samice mívají kratší křídla a užší zobáky, dosahující rovněž menší délky.

U dvou největších druhů z rodu Aptenodytes (císařský a patagonský) je možné zpozorovat odlišnou tělesnou velikost. Samice je obvykle menší ale ne vždy jsou tyto hodnoty očima postřehnutelné. U ostatních 15 druhů jsou tyto hodnoty tak nepatrné až totožné, že se na tento bod nemůžeme vůbec spoléhat (s ohledem na jejich dosahující výšku). 

Jedinou jistotou v určování pohlaví je genetický test DNA. Odebere se trocha krve v níž se zjišťuje podíl hormonů, které pohlaví odlišují.