Jdi na obsah Jdi na menu
 


5. 5. 2018

Antarktida, ráj pro tučňáky. Vědci objevili kolonii čítající jeden a půl miliónu ptáků

Mezinárodní tým vědců objevil obrovskou kolonii tučňáků kroužkových v Antarktidě. Skupina čítá okolo jednoho a půl miliónu ptáků. Objev dokazuje, že tato odlehlá oblast je důležitým útočištěm pro divokou zvěř, chrání je před klimatickými změnami a nadměrným rybolovem. Vědci tvrdí, že by se oblast měla stát novou chráněnou rezervací.

Tučňáky kroužkové vědci našli na ostrově ve Weddellově moři, který je téměř nepřístupný, a proto je zřídkakdy navštěvován. Mezinárodní tým se rozhodl oblast blíže prozkoumat po zhlédnutí satelitních snímků ostrova pořízených dronem, které kolonii zachycovaly.

Vědci porovnávali současné snímky se satelitními fotografiemi z roku 1959 a usoudili, že se jedná o stabilní kolonii. Naproti tomu kolonie stejného druhu tučňáků na západ od Antrarktidy jsou na ústupu, a to především kvůli změnám klimatu a lidské činnosti, která je v této oblasti patrná.

„Byla to neuvěřitelná zkušenost, zjišťování a počítání tolika tučňáků,“ popsal  zpravodajskému serveru Guardian vědec Tom Hard z Oxfordské univerzity.

Podle vědce Roda Downieho objev dokazuje, jak málo toho o Antarktidě víme. „Kolonie tučňáků zároveň posiluje naléhavost ochrany antarktických vod především před ohrožením rybolovu a klimatickými změnami.

Zdroj: irozhlas.cz