Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vítězslav Mališ, život a dílo

 

Jelikož v r. 2013 uplynulo právě dvacet let od chvíle, kdy nás navždy opustil pan Vítězslav Mališ, rozhodli jsme se, že tradiční prženský volejbalový turnaj Prženská smeč doplníme do budoucna o přívlastek  „ – memoriál Vítězslava Mališe“.

Víťa Mališ byl člověk, který většinu svého života věnoval mládeži a sportu. Narodil se  3. července 1929 v rodině majitele pily. Po válce vystudoval strojní průmyslovou školu ve Vítkovicích a pak pokračoval ve studiu na Vysoké škole báňské v Ostravě. To už ale přišla padesátá léta a místním funkcionářům KSČ se nelíbilo, že syn majitele pily studuje vysokou školu. Proto musel z politických důvodů vysokou školu ve třetím ročníku opustit. Nepomohlo ani  to, že tehdy osobně přijel na Pržno rektor VŠB, aby se přimluvil za to, aby student který studuje se samými výbornými, mohl ve studiu pokračovat. Víťa Mališ musel nastoupit vojenskou službu u PTP. Tím ale zvůle komunistů neskončila.  Když Víťa po vojně nastoupil do zaměstnání v Uhelném průzkumu v Hrabové, byl obviněn ze sabotáže a uvězněn. U soudu se pak sám obhajoval a podařilo se mu dosáhnout toho, že byl zbaven obvinění.

V šedesátých letech založil na Pržně skautský oddíl Junáka, chodil s námi  po okolních horách, o prázdninách organizoval skautské tábory.  Když komunisté na konci šedesátých  let Junáka zakázali, zaměřil  Víťa Mališ své úsilí na organizaci sportu. V místní TJ Sokol začal organizovat volejbal, založil několik volejbalových družstev, z nichž nejúspěšnější  ( a nejhezčí) byly dorostenky. Stal se předsedou volejbalového oddílu a posléze celé TJ Sokol Pržno.  S partou nadšenců vybudoval postupně tři volejbalová hřiště, uspořádal na Pržně celou řadu turnajů a založil další oddíly – tenis a stolní tenis. Organizování  volejbalu se věnoval  i na okresní  úrovni.

Začátkem devadesátých let těžce onemocněl  a  4. května 1993 zemřel.

Čest jeho památce.

 

napsali: Miroslav Šálek, Ivo Mališ