Jdi na obsah Jdi na menu
 


NAŠE BABIČKY A MASO...

Každé maso, které koupíme v obchodě, je nutné nejprve omýt. Maso myjeme vždy v teplé vodě, jelikož studená voda ho zbavuje živin.

 

Ztvrdlé maso 

Když přelijeme ztvrdlé maso trochou koňaku, opět změkne. 

Připálené maso 

Z připáleného masa okrájíme tmavé části, přendáme ho do jiné nádoby a přidáme špetku jedlé sody. Poté můžeme maso dopéct. Takto upravené maso, by již nemělo být cítit připálením. 

Drůbež 

Chceme-li vařit drůbež, musíme ji vložit až do vroucí vody, jedině tak se zavřou póry a maso bude mít, tak správnou chuť. Husa s kachnou jsou velmi tučné, proto aby při pečení vyteklo co nejvíce tuku, často je během pečení propichujeme. 

Pečené kuře 

Aby se kuře upeklo dozlatova a bylo křupavé, potřeme ho před pečením sladkou smetanou. 

Kuřecí prsa 

Když poprášíme před pečením prsa lehce moukou, kuřecí prsa zůstanou šťavnatější. 

Pečená kachna 

Když kachnu před pečením naplníme mrkví, kterou po upečení vyhodíme, nebude z ní cítit tzv. rybí tuk či bahno. 

Pečené maso 

Aby maso zůstalo pěkně měkké - 2 hodiny před pečením maso potřeme olejem nebo rozpuštěným máslem. Poté maso vložíme do pekáče a pečeme. Když maso z jedné strany zhnědne, hned jej obrátíme na druhou stranu. Až těsně před dopečením maso okořeníme. 

Zajíc 

Aby byl pokrm ze zajíce chutnější, musíme ho 24 hodin předem naložit do podmáslí. 

Šunka 

Aby šunka byla po ztuhnutí zase šťavnatá, položte ji na chvíli do teplé vody. 

 

 

Játra 

Aby játra byla jemná a měkká, musíme je na hodinu před pečením, naložit do mléka. 

Poté je lehce posypat v mouce a péct na malém množství tuku. Játra neztvrdnou když se hend posolí,ztvrdnou dlouhým vařením či dušením.

Hovězí jazyk 

Hovězí jazyk se musí vařit jen při velmi nízké teplotě, jinak ztvrdne. 

 

 

Čerstvé ryby 

Čerstvé ryby poznáme tak, když je ponoříme do nádoby s vodou – klesnou-li ke dnu jsou čerstvé. Vyplavou-li na povrch jsou zkažené. 

Čerstvou rybu můžeme poznat také tak, stiskneme-li maso prstem – když zůstane otisk prstu, ryba je stará.