Jdi na obsah Jdi na menu
 

Je den 9.1.2010 ... mimo ostatních fajn prožitků,které mě tento den potkali je jeden s otazníkem. Ten den, jsme se několika přáteli domluvili,že vyrazíme bobovat z nedalekého kopce,který se nachází na hranici Města Touškova ... vrchol kopce začíná současně se hřbitovní zdí a jen kousek od hlavního vstupu na hřbitov. Parádně jsme bobovali, někteří popijeli...byla spousta legrace ........... najednou jsme spatřili za hřbitovní zdí část  postavy, postava které není vidět do obličeje, má na hlavě něco mezi kloboukem a čepicí a na těle černý plášť, když se všichni na tuto osobu zaměříme,tak začne oObrazekdcházet. Celá tato věc se odehraje třikrát. Ti co ke zdi doběhli,viděli odcházet osobu,která má ruce za zády a v mírném předklonu se ztrácí ve tmě. Jako odvážní jsme na hřbitov vyrazili,ale nenašli jsme nic než stopy vedoucí k místu toho "zjevení" ....na pořad večera přišli spekulace a dohady co jsme vlastně viděli.....a spíš než realitou,že si z nás někdo vystřelil,jsem začali veřit na ducha...a nebo je to jinak ???

pak se objevilo tohle :

Pověst o faráři Janu Eidkumovi
(hřbitov Město Touškov) Píše se rok 1856 kdy zemřela tehdy sedmiletá Agnes Fritschová, dcera šichmistra Ignáce Fritsche a Kateřiny Fritschové.
Při pohřbu sedmileté Agnes se stala jedna nepříjemná věc. Tehdejší farář Jan Eidkum při kázání zmínil jedno z desatera božích přikázání – nesesmilníš. Bylo to však mířené na pravděpodobné otcovství barona Jana Antonína Starcka k sedmileté Agnes. Tohle se však nelíbilo babičce malé Agnes, která nad farářem vykřikla kletbu. Od té doby farář lidem jen škodil a pokoje nedal.
Farář Jan Eidkum zemřel 9. 1. 1880. Hned tentýž den mu lidé uspořádali pohřeb, protože se báli jeho ducha, který byl od babičky sedmileté Agnes proklet.
Od té doby se na hřbitově každý rok v den jeho úmrtí zjevuje jeho přízrak.
Podle svědectví několika lidí, kteří viděli na hřbitově bytost chodící mezi hroby v černé klerice a biretu na hlavě, se jedná právě o faráře Jana Eidkuma, který nemá klid v duši.



(z kroniky města Město Touškov)

ObrazekTohle jsou účatníci,kteří viděli to samé.........

 

 

 

 

 

 

 

 

TAK JAKO TO TEDY JE ?    NAPÁLIL NÁS NĚKDO ,NEBO TO BYL OPRAVDU DUCH ???

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Duch

Helena Hájková,2. 1. 2013 15:18

Zdravím všechny , kteří měli to štěstí vidět ducha ( možná p. faráře) a nenapadlo je modlit se za jeho duši - to by mu určitě pomohlo od věčného bloudění. Blíží se stejný den po roce a všichni ho chcete vidět znovu. Proč? Ze zvědavosti nebo mu chcete pomoct, atˇ je to , kdo je to, prostě nemá jeho duše klid a bloudí a touží po klidu. Ve svém životě jsem viděla tolik duchů, že už jsem je ani vidět nechtěla. Postavili jsme si totiž dům na špatném místě - cesta k bývalému popravišti. Chodili za mnou, protože mám nějaký ten smysl navíc a já se jich bála, než mí někdo vysvětlil, že chtějí jen klid duše, vysvobození, odvedení z tohoto světa, kde hledají pravdu....od té doby jsem jich odvedla hodně a jednou na Kvildě i celou židovskou rodinu. Věřte mi, duch hledá toho, kdo mu pomůže, tak se za něj modlete, jestli to umíte.
S pozdravem Helena Hájková

Re: Duch

Dušan,16. 1. 2013 3:21

Zdravím, tak jsme ho bohužel letos opět nedočkali. Taky by asi ani to modlení nepomohlo :-)

Sem spadnul ze židle!

RadekTrykar,22. 3. 2010 20:34

bože já se stoho picnu,já nemůžu dospat vsicesem ducha neviděl ale věřimtomu za to kámoška ne.Musí ho videt aby věřila tak sem jí řek že tampříští rok pudem!už se těšim!!

Re: Sem spadnul ze židle!

chceme ho vidět na vlastní oči,28. 1. 2011 15:58

já také žádneho ducha neviděla a proto se tam chci jít podívat a vidět ho na vlastní oči!!! :)

chceme ho vidět na vlastní oči

:) T :),28. 1. 2011 15:54

já na duchy nevěříme a proto ho chci vidět na vlastní oči tak sem se rozhodla že se tam příští rok s kamarátkou pujdem podívat je to pro mě velmi strašidelná pověst.

chceme ho vidět na vlastní oči

:) T :),28. 1. 2011 15:53

já na duchy nevěříme a proto ho chci vidět na vlastní oči tak sem se rozhodla že se tam příští rok s kamarátkou pujdem podívat je to pro mě velmi strašidelná pověst.

Jak to bylo doopravdy...

:-),11. 10. 2010 12:51

http://www.facebook.com/album.php?aid=3308&id=100001659483674&l=377e4e9357

Duch :-)))

Dušan Foltýn,10. 2. 2010 8:55

popravdě,já počítám spíš s občerstvením pro nás :-) Duch si poradil 130 let, tak jeden další hladový rok, ho jen těžko naštve :-))

Duch

Vašek,10. 2. 2010 8:38

Já už to mám v mobilu, a koukám že tam bude nabito. Ale grog, svařák a podobně - nevím nevím. Duchové se obvykle živí sny neposkvrněných panen. Do krmítka se jednou týdně vkládají dívčí deníčky, duch si to v noci přečte, a zbytek týdne žije ze vzpomínek. Ale už to není co bývalo. Najít pannu která by uměla psát je skoro zázrak. Ale v krajním případě prý nouzově stačí i běžná buchta a termoska s čajem.

Duch :-)))

Dušan Foltýn,9. 2. 2010 21:31

No je jasné, že i kdyby to bylo jen z žertu, může vzniknout hezká lednová tradice... "čekání na Ducha" ...tak pište do diářů : 9.1. 2011 ...uvaříme grog,nebo svařák, vezmem nějaké pochutiny a v 19:30 ...je sraz u hřbitova :-)) VŠAK ON PŘIJDE, AŽ TO UCÍTÍ :-))

Duch

Vašek,9. 2. 2010 14:31

Moje řeč. Je třeba si toho vážit, a trochu se o něj starat. Třeba by se mu mohlo na hřbitově postavit krmítko.

Duch

Dáša,8. 2. 2010 17:14

Určitě to byl Duch, protože je úplně jasné, že takhle tajuplné město Ducha mít prostě musí. Navíc je jasné, že když tady spousta věcí beze stopy zmizí, tak se taky můžou některý tajuplně objevovat.

Pro Vaška

Petr Komanec,1. 2. 2010 16:59

Můj mejl je Komanec1@seznam.cz ale až dáte ty foty na to rajče tak si je uložim do notebooku tak mi je ani posílat nemusíte.

Pro Petra Komance

Vašek,1. 2. 2010 16:15

Asi je hloupé používat cizí blog na takovouhle poštu, ale tvůj e-mail neznám. Za fotky dík, zítra si je vyzvednu a do konce týdne vrátím. Dám je pro začátek do samostatné galerie, a časem je připojím k těm co už tam jsou. Jsou to zajímavé věci, škoda je nechávat v šuplíku :-).

Pro Vaška

Petr Komanec,1. 2. 2010 12:55

Dobrý den, fotky máte u Marceli jsou tam s návštevy kardinála Františka Tomáška v Touškově z roku 1983 a ty ostatní jsou bývalý Touškovší fařáří a naký hystorický z kostela ze zadu každý tý fotky máte vysvětlivky. Budu rád když to dáte na to rajče! Ty fotky mi pak nechte u Marceli!

Ještě jedna možnost

Vašek,29. 1. 2010 12:17

Jo, a taky je ještě jedna možnost, pokud by jste nechtěli hned ve všem hledat duchy, a spokojili by jste se s normálním logickým vysvětlením. Všimněte si, že ta postava co popisujete se nápadné podobá Sv. Janu Nepomuskému, co stojí dole u řeky – špičatá čepice, plášť, boty s hladkou koženou podrážkou, mírné sehnutí. Zkusili jste někdy stát bez hnutí v té hrozné kose, navíc u řeky odkud táhne to vlhko? Kdyby ano, využijete každou příležitost kdy se nikdo nekouká, a půjdete si trochu protáhnul nohy. No a slyšet cestou takovou veselou bandu, kdo by se nekouknul přes zeď co se tam děje. Svatí jsou taky jenom lidi...

Vůbec nepochybujte

Vašek ,28. 1. 2010 9:02

Vzhledem k tomu že Touškovský hřbitov znám opravdu dobře, tak vás ujišťuju že není co řešit. Ale taky není proč se bát, duchové jsou bytosti z principu nešťastné, a pokud něco hledají, tak maximálně trochu soucitu a pochopení. Jenom to chce pevné nervy, aby setkání neskončilo mrtvicí. Myslím pro člověka, ducha jen tak neklepne. Hřbitov je docela přívětivé místo (viz.
http://mestotouskov.rajce.idnes.cz/Touskov%2C_na_hrbitove/ ), a nakonec proč si to taky zošklivovat předem, že :-) ?

Byl to duch!

Pavla Hlaváčková,10. 1. 2010 20:51

Tak já taky přidám svou trošku. Nejdřív jsem ho viděla za tou zdí jak na nás kouká, pak na chvíli zmizel ale po chvilce se objevil znovu. Tak jsem s malým Lubšou běžela podél zdi, kde jsme hledali místo kde je zeď nižší abychom se podívali na hřbitov. A byl tam..černý plášt, černá čepice do špičky, ruce za zády, hlava svěšená dolu a šel mezi hroby okolo kapličky, sledovali jsme ho pěkných pár minut a on o tom nevěděl. Myslím si, že pokud by si z nás opravdu někdo vystřelil tak by nešel tímto stylem chůze když byl viděn ale třeba utíkal..on nevěděl, že ho sledujem a přesto to byl stále ten tajemný chlapík v černém co se neotáčel napravo nalevo a prostě jen šel..Navíc jsme ho pak všichni šli hledat a nikde nebyl. Já jsem přesvědčená, že si z nás nikdo nevystřelil a opravdu jsme všichni viděli ducha.

Někdo za zdí?

Petr Komanec,10. 1. 2010 20:32

No nejde tak o boty se vzorkem nebo bez! Jde o to že kdyby to byl nakej člověk kterej si z nas chtěl vystřelit tak by se tam zaprví neoběvil 3x za sebou a když u něj někdo(tet nevim kdo to říkal)byl kousíčk od něj tak on dělal jako by se nechumelilo a pomalu si to vykračoval mezi hroby dal. Kdyby to byl nakej člověk tak by se bal že ho chytíte a utek by!

Někdo za zdí?

Brunny,10. 1. 2010 20:24

Taky všechny zdravím. Pročítám to tady a začínám říkat, fakt hustý. Boty bez podrážek? To moc nechápu. Jako bez vzorku,asi? Tu fotku bych teda chtěla vidět. No nevím, nevím. Tak už by se mohl někdo přiznat, ne? Nebo to budeme čekat zas rok, jestli se nám ukáže?...