Jdi na obsah Jdi na menu
 


Slepice

 

Všechna plemena kura domácího, slepice, pocházejí pravděpodobně z kura bankivského, lesního kurovitého ptáka žijícího v jihovýchodní Asii.

Počátky domestikace kura domácího, slepice, sahají asi až do 5.-4. tisíciletí před Kristem, a za kolébku domestikace se zřejmě může považovat Přední Indie, zvláště pak povodí řeky Indus, dále Indočína, Malajsko a Indonésie. Odtud se kur domácí poměrně rychle šířil do sousedních zemí, tedy i na západ do Íránu, Mezopotámie aj.

Ve 14.-15. století př.K. jej chovali již v Egyptě, a to zprvu jako posvátného ptáka, později, několik století př. K., již jako hospodářské zvíře (umělé líhnutí kuřat).

V 6.-8. století př.K. jej znají již Řekové jako „perského“ nebo „medijského“ ptáka, což zřejmě souvisí s cestami, jimiž se kur domácí dostával na západ již před politickým panstvím Peršanů.

V 5. století př.K. byl kur domácí rozšířen po celém Středomoří, a národy střední Evropy se s ním seznámily na počátku doby železné.

V 1. století př. K. jej znali již Keltové.

Široké uplatnění chovu slepic je dílem Římanů, např. římský letopisec Collumela vydal spis, který obsahuje zásady chovu a krmení domácích ptáků. Středověk podtrhl ještě více význam kura domácího, slepic, jako zdroje postních jídel. Značný význam pro domestikaci měla nenáročnost kura domácího a přizpůsobivost primitivním podmínkám tehdejších chovů a to, že část potravy si kur obstarával sám z přírody, a dále i možnost jej všestranně zužitkovat (peří, vejce, maso). Wikipedie

 

Příspěvky

Amroksky

6. 12. 2014

Amroksky - středně těžké plemeno s kombinovanou užitkovostí. Rychle roste a dobře se opeřuje. Je to slepice odolná vůči povětrnostním podmínkám a je vhodná i pro začínající chovatele. Amroksky vlastně vznikly při šlechtění žíhaných plymutek. Zatímco u plymutek zaměřili šlechtitelé chovný cíl na dokonalost žíhání a kresby, u amroksek dali přednost vyšší snášce, rannosti nosnic a rychlosti opeřování kuřat

 
Celý příspěvek | Rubrika: Slepice | Komentářů: 0

Araukany

6. 12. 2014

Araukany – jedinečné tím, že slepice snášejí tyrkysově zeleně zbarvená vejce, vyznačují se péřovými ozdobami, bezocasostí a vrbově zelenými běháky. Araukany byly objeveny u indiánů Araukánů (Arauca Indians) v Chile v Jižní Americe. Podle nich dostaly své jméno. Pro jejich zvláštnosti – již výše zmíněná modrozelená vajíčka a ojedinělé pernaté ozdoby po stranách hlavy – vzbudily pozornost u chovatelů i obchodníků, kteří je rozšířili do dalších zemí, včetně evropských. Vzhledem k vnějším znakům araukan je možné si klást otázku, zda nemají jiné předky než ostatní plemena drůbeže.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Slepice | Komentářů: 0

Brahmanka

6. 12. 2014

Brahmanka pochází z Indie, popravé byla dovezena do Evropy roku 1852. Je jedním z nejmohutnějších plemen slepic. Mohutnost je navíc znásobena bohatým měkkým opeřením. Vyznačuje se vzpřímenou postavou a poměrně nízkým postojem. Plemeno se vyskytuje v mnoha zbarveních, holeně jsou plně opeřené, u většiny variet se vyskytují žluté běháky, které jsou opatřeny rousy. Kohouti dosahují hmotnosti až 5 kg.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Slepice | Komentářů: 1

Česká zlatá kropenka

6. 12. 2014

Česká kropenka - nejčastější kresba plemene Česká slepice - Česká zlatá kropenka je ryze české plemeno s genetickým založením před mnoha stoletími. Z historické literatury totiž vyplývá, že už dánský král Valdemar dostal při sňatku s českou princeznou Markétou kromě jiného svatebním darem slepice černé češky. Že se tyto předchůdkyně zlatých kropenek na severu Evropy dochovaly pod tímto názvem do současnosti, potvrzují naši chovatelé, kteří jezdí do Dánska na výstavy drobného zvířectva. Češka je slepice typem lehká, neuvěřitelně nenáročná a otužilá. Oproti jiným plemenům drůbeže spotřebuje výrazně méně krmiva, které si dokáže i sama najít.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Slepice | Komentářů: 0

Faverolka

6. 12. 2014

Faverolka pochází z Francie. Plemeno se vyskytuje ve třech typech, a to francouzské faverolky, německé faverolky a anglické faverolky. Shodným znakem všech plemen je těžký, zavalitý, dlouhý a hluboký trup obdélníkového tvaru. Nápadný vous zakrývá ušnice i laloky. Oči jsou oranžovočervené. Postoj je nižší, běháky jsou v barvě masa. Na vnější straně jsou lehce opeřené. Faverolky zdědily po dorkinkách pátý prst.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Slepice | Komentářů: 1

Fénixka

6. 12. 2014

Fénixka pochází z Japonska. Tito příbuzní plemene Onagadori mají dlouhý ocas, který každoročně pelichá. Slepice mají náznaky úzkých srpků v ocase. Tyto slepice se vyskytují v divokém zbarvení, zlatokrkém, stříbrokrkém, oranžovém a bílém zbarvení. Dlouhý a bohatý ocas vyžaduje vysoké hřady dostatešně vzdálené od zdí, aby se neponičil. Je to okrasná slepice, výborná kvočna.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Slepice | Komentářů: 0

Hamburčanka

6. 12. 2014

Hamburčanky patří k nejstarším a nejrozšířenějším plemenům slepic. Nejprve byly chovány jako nosné plemeno, ale během 20.století převládl okrasný aspekt v chovech hlavně kvůli líbivému opeření různých barevných a kresebných rázů. Tyto slepice jsou otužilé, pohyblivé a snadno létají

 
Celý příspěvek | Rubrika: Slepice | Komentářů: 0

Hedvábnička

6. 12. 2014

Hedvábničky patří mezi velmi stará plemena. Svým opeřením jsou mezi ostatními zcela ojedinělé a mají pověst velmi dobrých pěstounek všech kuřat. Vlastí této okrasné slípky je jihovýchodní Asie. Již ve 13. století benátský cestovatel Marco Pólo píše o této drůbeži, že „kůži má porostlou místo peřím černou srstí, ale klade vejce jako ostatní kurové a k jídlu velmi dobrá jest"

 
Celý příspěvek | Rubrika: Slepice | Komentářů: 0

Hempšírky

6. 12. 2014

Hempšírky - středně těžké plemeno hrabavé drůbeže s kombinovanou užitkovostí. Byly vyšlechtěny ve Spojených státech amerických, ve státě New Hampshire a jako nové plemeno hrabavé drůbeže byly uznané v roce 1935. Pro své dobré užitkové vlastnosti jsou mezi chovateli velmi oblíbeným plemenem. Hempšírka rychle roste, rovnoměrně a poměrně rychle se opeřuje. Pohlavně dospívá ve věku 28 týdnů, kdy slepičky počínají snášet.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Slepice | Komentářů: 0

Kočinka

6. 12. 2014

Kočinka pochází zřejmě z Číny. Plemeno je jedno z nejmohutnějších a nejtěžších slepic. Kohouti mohou dosahovat hmotnosti až 5,5 kg. Jeho celkový vzhled je umocněn bohatým, měkkým a načechraným opeřením. Holeně jsou opeřeny. Žluté běháky jsou téměř skryty pod mohutnými rousy. Oči mají červenohnědé. Plemeno se vyskytuje v černém, modrém, bílém, žlutém, černém pestrém, krahujcovitém a vlnitém zbarvení. U žluté barvy je nejlépe umístit výběh do stínu, jelikož barva bledne vlivem slunce a deště. Stačí jim plůtek o výšce 60 cm. Kočinka je zcela dospělá v 1,5 roce.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Slepice | Komentářů: 0

Paduánka

6. 12. 2014

Paduánka vznikla z evropských chocholatých slepic, nelze ji jednoznačně přiřadit ke konkrétní zemi. Je to okrasná slepice s pozoruhodnou snáškou bílých vajec. Mimo velkého chocholu na hlavě má i plný vous. Plemeno nesmí mít hřeben ani laloky. Chocholatá plemena potřebují suchý zastřešený kurník i výběh. Šikmo dolů směřující křídla jsou dobře přilehlá, běháky jsou břidlicově modré.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Slepice | Komentářů: 0

Plymutka

6. 12. 2014

Plymutky jsou středně těžké plemeno pocházející z Velké Británie ze města Plymouth. Plymutky jsou klidné plemeno - nepřelétávají. Jsou poměrně odolné proti horším klimatickým podmínkám. Jejich kuřata rychle rostou a opeřují se. Váha: Kohout velké formy 2,9 - 3,5 kg,slepice 2,4 - 3 kg. Zdrobnělý kohout 1 kg, slípka 0,9 kg. Nosnost: Velká forma ročně max. 180ks(55 g). Zdrobnělé 140ks(40 g). Tmavě žlutá skořápka. Kvokavost: Nízká.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Slepice | Komentářů: 0

Rodajlendky

6. 12. 2014

Rodajlendky - středně těžké plemeno hrabavé drůbeže s kombinovanou užitkovostí. Byly vyšlechtěny ve Spojených státech amerických a sice ve státě Rhode Island. Odtud tedy pojmenování těchto jinak velmi líbivých slepiček. Značka RI opět napovídá o místě původu tohoto plemene. Dnes rozlišujeme 2 typy RI, původní a velkovýrobní, který je o 25 % lehčí, přičemž snáška dosahuje až 220 vajec ročně. Mezi chovateli je rozšířen původní typ rodajlendek se snáškou kolem 180 vajec ročně se světle hnědou skořápkou o hmotnosti 55-60 gramů. Nejrozšířenější barevný ráz je červený, dále bílý a žlutý. U červených, aby jsme získali jejich tmavě rudou barvu, je potřeba zajistit krmivo bohaté na feomelanin.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Slepice | Komentářů: 0

Sasexky

14. 12. 2014

Sasexka je těžké plemeno kura domácího s kombinovanou užitkovostí. Kuřata rychle rostou, slepice pohlavně dospívají v osmi měsících, ideální roční snáška je 170–190 vajec se žlutou až žlutohnědou skořápkou.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Slepice | Komentářů: 0

Velsumky

6. 12. 2014

Velsumky - středně těžké plemeno hrabavé drůbeže s kombinovanou užitkovostí. Velsumky byly vyšlechtěny holandskými chovateli. Chovají se pouze v barvě koroptví.

 

 
Celý příspěvek | Rubrika: Slepice | Komentářů: 0

Wyandotka

6. 12. 2014

Wyandotky byly cílevědomě šlechtěny jako nosné plemeno v polovině 19.století v USA. Na jejich vzniku se podílely kočinky, hamburčanky, sebritky, brahmanky a malajky. Během jejich šlechtění se jim i říkalo americké sebritky, excelsiorky, nebo chittagonské slepice. Hmotnost kohouta je 2,5-3kg, hmotnost slepice 2-3kg. Snáška je 160-180 vajec se žlutavou až tmavě hnědou skořápkou. Jsou odolnější vůči nízkým teplotám, než jiná plemena slepic. Kvokavost je dobře zachovaná, bez problémů vysedí i 15 vajec. Existuje i zdrobnělá wyandotka.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Slepice | Komentářů: 0