Jdi na obsah Jdi na menu
 


NAČERADEC - PAMÁTKY

19. 2. 2013

 

 
CHRÁM SV. PETRA A PAVLA
 
Románská část kostela sv. Petra a Pavla je asi z roku 1120 a první písemná zpráva o chrámu se nachází v kronice kláštera Želivského ze dne 19.února 1184, kdy byla v kostele v Načeradci vystavena rakev opata Želivského-Gotšalka. Vedle kostela stojí jako pozůstatek opevnění kostela stará bašta z roku 1278, která je proměněná ve zvonici. Na této baště visí krásný zvon z roku 1512 vážící 15 q.
 
 
 
MISÁL
Misál je nejznámější a nejužívanější liturgická kniha používaná v katolické církvi.
Misál obsahuje modlitby, které přednáší kněz při slavení eucharistie. Mezi obsažené modlitby patří vstupní antifona, vstupní modlitba, modlitba nad dary, eucharistická modlitba, antifona k přijímání a závěrečná modlitba. Krom těchto vlastních modliteb obsahuje misál mešní řád včetně ordinaria a zvláštní obřady pro některé liturgické dny (např. velikonoční triduum). Tyto modlitby (tištěné černě) jsou doprovázeny vysvětlujícími poznámkami v červené barvě (rubrikami).
Misál byl jakožto liturgická kniha zaveden liturgickou reformou Tridentského koncilu, který si vytyčil jako úkol sjednotit liturgii římskokatolické církve. Poslední latinské vydání misálu je z roku 2000, český misál v národním jazyce byl vydán roku 1983 na základě vydání latinského z roku 1975.
 
 V Načeradci je jedna z nejvzácnějších českých pamětihodností, takzvaný Načeradský misál. Je na pergameně folio ozdobně psaný a pochází ze 13. století..
Ve starém pergamenovém rukopisném misále Načeradském čte se na okraji listu jenž vytržen byv z kalendaria téže mešní knihy, později přilepen byl uvnitř na přední desce, tato špatně čitelná poznámka psána rukou ze sklonku XIV. století
 
 
 
 
NAČERADSKÁ KRUCHTA
V kostele je románská kruchta, varhany z roku 1660 dále pak křtitelnice výtečné kovářské dílo z roku 1585, původní mramorová tumba, na které je vystaven oltář, obraz sv. Kateřiny na tvrdém prkně malovaný asi z roku 1360.
 
 
 
 
 
BAROKNÍ ZÁMEK
-          1734 – hrabě Josef Starhemberk – stavba
-          jednopatrový,barokní s mansardovou střechou
-          průčelí děleno hlavní římsou, v ose zámku portál s postranními pilastry
-          nad okny v přízemí – prohnuté římsy, v patře okna v rámcích s nadokenními římsami
-          1925 – Družina válečných poškozenců,sirotčinec
-          v 50.letech 20.století –státní výchovné zařízení
-          v 80 letech opravena fasáda a vnitřní prostory pro chovance