Vánoce-Sladké cukroví 3.
Ořechové kostky
Ingredience:
- 3 žloutky
- 30 dkg cukru utřít
- 15 dkg másla
- 10 dkg ořechů
- 1/4 l mléka
- 1 prášek do pečiva
- 1/2 kg polohrubé mouky
- ze 3 bílků sníh
Poleva:
- 1/4 kg 100% tuku
- 15 lžic vody
- 5 lžic rumu
- 5 lžic kakaa
- trochu cukru
Postup:
Upečené nakrájíme na kostky (asi 70 Ks), které namáčíme v čokoládové polev a potom je obalujeme v cukru moučce smíchaném s kokosem.
Solamylové cukroví
Ingredience
- 30 dkg hladké mouky
- 20 dkg solamylu
- 20 dkg moučkového cukru
- 30 dkg rostlinného tuku (hera)
- 2 žloutky
- šťáva z jednoho citrónu nebo 3 lžičky citronky
- rybízová marmeláda (nejlépe domácí)
- čokoláda na vaření
Postup:
V míse smícháme rukou mouku, solamyl, cukr, přidáme nakrájený tuk a žloutky a citonovou šťávu. Zpracujeme ve vláčné těsto - má velmi příjemnou konzistenci, barvu i vůni. Zabalíme do sáčku nebo fólie a necháme nejméně dvě hodiny odpočinout (vůbec nevadí, bude-li to přes noc).
Z odpočinutého těsta po částech rozválíme na pomoučené podložce pláty cca 3mm a vykrajujeme tvary (sudý počet), které pokládáme na tukem vymazaný plech (případně vyložený pečícím papírem). Pečeme v dobře vyhřáté troubě cca 8- 10 minut. Pozor - cukroví musí být i po upečení velmi světlé. Vychladlé tvary spojujeme rybízovou marmeládou a pomocí mašlovačky zdobíme čokoládou.
Pozn. na závěr - všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu.
Perníčky
Ingredience
Těsto:
- 80 dkg hladké mouky
- 15 dkg rostlinného tuku (hera)
- 4 celá vejce
- 28 dkg prosátého moučkového cukru
- 4 lžíce rozpuštěného medu (nesmí být horký)
- 14 tlučených nebo umletých hřebíčků
- 1 kávová lžička skořice
- 2 kávové lžičky tlučeného nebo mletého anýzu
- 1 lžička sody
- na potření 2 celá rozšlehaná vejce
Poleva:
- 2 bílky
- 23-30 dkg moučkového cukru
- citronová šťáva
Postup:
Vejce, cukr a tuk utřeme v míse (můžeme i v robotu), přidáme koření, med a část mouky se sodou. Těsto přesuneme na vál, přidáme zbytek mouky (v případě, že se těsto roztéká, přidáme mouku), vypravujeme těsto. Necháme nejméně dvě hodiny odpočinout, nevadí, bude-li to přes noc.
Z odpočinutého těsta vyvalujeme placky asi 1/2 cm tlusté a vykrajujeme tvary (nezapomeňte na dírku pro stužku). Pečeme v mírně předehřáté troubě dorůžova, okamžitě po upečení (ještě na plechu) potřeme rozšlehaným vejcem. Perníčky jsou okamžitě měkké.
Trojlístky
Ingredience
- 8 dkg vlašských mletých ořechů
- 8 dkg lískových mletých ořechů
- 12 dkg pískového cukru
- 1 vejce
Postup:
Z hmoty děláme malé kuličky, které vždy 3 dáme k sobě jako trojlístek a potřeme bílkem, do prostřed dále celý lískový oříšek a opatrně pečeme ( sušíme).
Banánky
Ingredience:
- 30 dkg hladké mouky
- 25 dkg Hery ....
- 7 dkg moučkového cukru
- 2 žloutky
- 1/4 prášku do pečiva
Postup:
Zpracované těsto dále minimálně na 30 min. do lednice a pak z něj děláme banánky, upečeme a slepujeme marmeládou. Hotové banánky máčíme v čokoládě.
Čokoládový salám
Ingredience:
- 25 dkg 100 % tuku
- 25 dkg cukru
- 2 vejce
- 4 dkg kakaa
- hrst oříšků
- hrst kokosů
- 25 dkg piškotů
- 2 lžíce rumu
Postup:
Tuk utřeme s cukrem a vejci, přidáme kakao, oříšky, kokos a piškoty nakrájené na kostičky. Z těsta vyválíme šišky, které obalíme v kokosu a krájíme na plátky
Banánový rychlý mls
Ingredience:
- 1ks balíčku okrouhlých dětských piškotů
- 2 banány
- čokoládová poleva
Postup přípravy:
Kolečko banánu vložíme mezi 2 piškoty, polijeme čokoládovou polevou a necháme 1-2 hodiny stát. Čím déle stojí (max. 2 dny) tím jsou piškoty měkčí. Báječná zábava pro mladé slečny které chtějí pomáhat a je to chutné a rychlé i kdy nejsou Vánoce.
Kokosové řezy
Ingredience
- 7 bílků
- 300g moučkového cukru
- 250 g strouhaného kokosu
- 5 lžic polohrubé mouky
KRÉM:
Den dopředu uvaříme konzervu slazeného kondenzovaného mléka v tlakovém hrnci 1,5 hodiny. Do vychladlého zašleháme 250 g másla a 2 lžíce rumu.
Postup
Do pěny ušleháme bílky a cukr, přidáme kokos a mouku. Dobře promícháme a vlijeme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme pomalu, vychladlé potřeme krémem.Povrch posypeme strouhanou čokoládou.
Sádlové kuličky
Ingredience
- 30dkg hladké mouky
- 1/4 kg sádla
- 1/4 kg cukru - moučka
- 1/2 krabičky kakaa
Postup
Zpracujeme těsto, necháme v lednici asi 2 hod. odpočinout, potom motáme kuličky a dáváme je na plech Ze začátku péci více a potom zmírnit.
Masarykovo cukroví
Ingredience
- 30 dkg hladké mouky
- 20dkg hera - máslo
- 10 dkg cukr moučka
- 1 lžíce kakaa
Postup
Zpracujeme těsto:
17 dkg lískových oříšků namočit na 1 hod. do vody - osušit, ořechy zapracujeme do připraveného těsta, uděláme válečky cca 3cm a necháme do druhého dne v lednici ztuhnout. Krájíme ostrým nožem kolečka a dáváme na plech. Pečeme při 175 a obalujeme v cukru
Skořicové hvězdičky - s polevou
Ingredience:
Těsto:
- 3 vejce
- 300 g cukru krupice
- 50 g hladké mouky
- vanilkový cukr
- 625 g mletých mandlí
- 2 lžičky skořice
Poleva:
- 1 bílek
- 100 g moučkového cukru
Postup:
Z vajec, cukru a vanilkového cukru ušleháme pěnu, přidáme mouku, mandle a skořici a vypracujeme těsto. To vyválíme mezi dvěma kusy fólií na ½ cm silnou placku, z ní vykrájíme hvězdičky. Bílek ušleháme na sníh, postupně zašleháme cukr, tímto sněhem potíráme hvězdičky. Ty pak pečeme v mírně předehřáté troubě 10 až 15 minut. (Pozor, bílková poleva nesmí příliš zhnědnout!)
Klubíčka
Ingredience:
- 25 dkg hl.mouky
- 10 dkg cukru
- 20 dkg másla
- 1 vejce
- 2 vanilkové cukry
- 2 kakaové pudinky
- l lžíce skořice
- perličky nebo čokl. či barevné drobení na posypání
Postup:
Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto. Necháme ho hodinu odležet v chladničce. Lžičkou vykrajujeme těsto, které lisem na česnek protlačujeme na vymazaný plech jako klubíčka. Posypeme perličkami. Pečeme při nízké teplotě asi 8 min.
Cukroví ze šlehačky
Ingredience:
- 40 dkg polohr. mouky
- 1 šlehačka
- 1/4 kg tuku (Hera)
Postup:
Zpracovat těsto, nechat 1/2 hod. odpočinout, vyválet placku a vykrajovat tvary. Pečeme na suchém plechu, teplé obalujeme ve vanilkovém cukru.
Bílkový dort
Ingredience:
- 9 dkg polohr. mouky
- 21 dkg cukru
- 9 dkg mletých oříšků
- 7-8 bílků
- trochu prášku do pečiva
Postup:
Bílky s cukrem vyšleháme do sněhu, jemně vmícháme oříšky, mouku a prášek do pečiva. Naplníme vymazanou a vysypanou dortovou formu. Pečeme do zlatova. Studený korpus rozkrojíme a plníme krémem (případně do krému položíme i kompotované ovoce - mandarinky, ananas....), povrch zdobíme krémem nebo čokoládovou polevou.
Vánoční kolečka s celými lístkovými ořechy
Ingredience:
- 20 dkg hl. mouky
- 20 dkg másla (tuku)
- 10 dkg cukru
- 1 žloutek
- 7 dkg lístkových ořechů (celé předem namočíme na 1 hod. do trochy studené vody)
- 2 lžíce kakaa
Postup:
Ze všech přísad zpracujeme těsto. Do tohoto těsta zapracujeme celé namočené okapané ořechy, vytvoříme válečky o průměru 5 cm a necháme v lednici ztuhnout (můžeme dát i na chvíli do mrazáku). Z válečků ukrajujeme 1/2 cm kolečka, pečeme na suchém plechu a ještě teplé obalujeme ve vanilkovém cukru.
Z tohoto těsta bez ořechů lze plnit i menší formičky, upečené vyklopené obalujeme ve vanilkovém cukru
Ledová čokoláda
Ingredience:
- 16 dkg bílého 100% tuku
- 25 dkg práškového cukru
- 3 dkg kakaa
- 1 lžíce hrubé mouky
Postup:
Tuk rozpustíme ve vodní lázni, přidáme ostatní přísady, zpracujeme a plníme do formiček.
Ořechové tyčinky DIA
Ingredience:
- 15dkg hladké mouky
- 10dkg tuku
- 1 žloutek
- 6dkg mletých ořechů
- 3dkg sorbitu (nebo podobné sladidlo)
Postup:
Vše zpracujeme v těsto. Necháme vychladnout v lednici. Pak vytlačujeme přes tvořítko v mlýnku tyčinky nebo jiné tvary. Upečeme na plechu s pečícím papírem. Můžeme slepovat dia marmeládou a zdobit dia čokoládou.
Tetiny řezy
Ingredience:
Těsto
- 30dkg hladké mouky
- 20dkg másla
- 10dkg cukru moučka
- 4 žloutky
Sněhový povrch
- bílky z vajec
- 25dkg cukru moučka
- 20dkg vlašských ořechů
- kakao dle chuti
- špetka skořice
- 2 lžíce strouhanky
Postup:
Suroviny na těsto zpracujeme, vyválíme placku a na plechu předpečeme asi na 3/4. Bílky ušleháme a opatrně přidáme ostatní suroviny. Směs pak namažeme na předpečenou placku potřenou marmeládou a dopečeme. Hotové řezy nakrájíme na proužky nebo jiné tvary.
Ožralí čerti
Ingredience:
- 15 dkg rozinek
- 2 dl rumu
- 15 dkg mletých vlašských ořechů
- 15 dkg cukru moučka
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce kakaa
- kokos - na obalování
Postup:
Den předem si namočíme rozinky do rumu. Poté všechny přísady smícháme dohromady, tvoříme kuličky, které obalujeme v kokosu.
Veselé ovoce
Ingredience:
- 1-2 l bílého vína (může být i obyčejné)
- 2 pomeranče
- 2 mandarinky
- 2 grepy
- 2 banány
- 2 kiwi
- 1 konzerva ananasu - kousky
- 10 dkg rozinek
- 1 dcl rumu
- 4 l sklenice
Postup:
Ovoce oloupeme, z mandarinek, grepů a pomerančů odstraníme i blánky, vše pokrájíme, vložíme do sklenice, zalejeme rumem a šťávou z ananasu. Necháme do druhého dne, pak přilijeme víno, zamícháme a dáme do chladu. Nejlepší konzumace po dvou dnech.
Citrónové koláčky
Ingredience:
- 125 g másla utřeme do pěny, zašleháme
- 100 g cukru moučka
- 3 žloutky
- kůra z 1/2 citrónu
- 4 lžíce rumu
- přidáme : 200 g hladké mouky a 75 g čokoládové rýže nebo jemně usekané čokolády
Postup:
Těsto dáme do sáčku s hladkou trubičkou a na mastný plech vytříkáme malé pusinky. Pečeme v mírně vyhřáté troubě, dokud okraje lehce nezhnědnou. Vychladlé slepujeme citrónovým krémem.
Krém:
100 g Hery a 70 g cukru utřeme do pěny a přidáme šťávu z 1/2 citrónu.
Zázvorníky
Ingredience:
- 1/2 kg hl. mouky
- 40 dkg moučk. cukru
- 1 lžíce mletého zázvoru
- 4 celé vejce
- jedlá soda (na špičku nože)
Postup:
Vypracujeme těsto, vyválíme a vykrajujeme tvary jako u těsta lineckého. Vykrojené tvary necháme nejlépe 24 hodin odpočinout. Pečeme je na vymaštěném plechu či pečícím papíře cca 20 min. při 180° - 200°C dorůžova. Zázvorníky vyběhnou do výšky 1-2 cm. Vydrží déle jak 1 měsíc (pokud je hned nesníte), jedí se tvrdé i měkké, tak jak se nachají uležet.