Vánoce-Sladké cukroví 2.
Sušené ovoce v čokoládě
Postup:
V dnešní době je na trhu již poměrně velký výběr sušeného ovoce a zde je návod na rychlou a zdravější variantu cukroví. Nakrájíme na malé kousky vaše oblíbené sušené ovoce (měkké), střídavě napichujeme na párátko a posléze celé namáčíme v rozpuštěné čokoládě na vaření. U nás se osvědčily - sušené švestky, sušené meruňky, sušené brusinky, rozinky (pro výraznější chuť - rozinky naložené v rumu), fíky, datle atd. Párátka doporučuji bambusová s ostrým hrotem. Po namočení v čokoládě napichovat do polystyrenu a podložit alobalem nebo pokládat přímo na alobal do zatvrdnutí čokolády. Skapanou čokoládu jistě sní vaše ratolesti nebo manžel. Čím je čokoláda teplejší, tím je čokoládový film na ovoci tenčí a méně kaloričtější.
Plněné švestky
Postup:
Spařené a vyloupané mandle vkládáme do sušených švestek jako do kapsy. Doporučuji větší švestky a hlavně měkčí. Tvrdší švestky lze předem namočit do vlažné vody a lehce osušit, ale i přesto se špatně mandle vkládají. Poté namáčet plněné švestky v rozpuštěné čokoládě napíchané na bambusová párátka, nechat okapat a čokoládu zatvrdnout. Pro zpestření můžete udělat i dvojbarevnou variantu - půlka plněné švestky v bílé a půlka v hořké čokoládě.
Piškoty trošku jinak
Postup:
Po každém pečení zůstanou určitě různé krémy, zdobení, čokoláda atd. Toto lze bezvadně zužitkovat. Piškoty slepíme k sobě krémem nebo marmeládou (my máme nejraději švestková povidla) a namáčíme napíchnuté na párátku v rozpuštěné čokoládě. Při zdobení se meze nekladou - posypat lze kokosem, cukrovým barevným zdobením atd. Opět nechat okapat a čokoládu zatvrdnout. Toto "cukroví" mají nejraději děti a sami ho mohou i připravit.
Skořicové placičky - pečené
Ingredience:
- 4 žloutky
- 10 dkg cukru moučka
- 12,5 dkg másla
- Žloutky, máslo, cukr vymíchat do pěny.
- 5 dkg hladké mouky
- 4 dkg Maizeny
- 1 kávová lžička mleté skořice
- 5 dkg jemně mletých lískových oříšků
Postup:
Do vymíchané pěny přidat zbytek surovin a vymíchat v míse jako na řidčí těsto (konzistence jako na bábovku). Na plech vyložený pečícím papírem dělat kávovou lžičkou malé kopečky těsta (pomáhejte si příborovým nožem). Kopečky těsta dávat od sebe minimálně na 2 cm, neboť placičky se rozpečou. Poté péct v rozehřáté troubě dorůžova (délka závisí na troubě). Zchladlé placičky z poloviny namáčíme v rozpuštěné hořké čokoládě a klademe na alobal, kde čokoláda zatvrdne. I když se někomu tvar placičky nemusí líbit, ten chutný požitek opravdu stojí za to.
Skořicoví šneci
Ingredience:
- listové těsto(lze i mražené)
- trochu mléka a cukru
- skořice
- rozinky
Postup:
Těsto rozválíme na obdélník,mašlovkou těsto lehce potřeme mlékem,lehce pocukrujeme,posypeme skořicí,dáme trochu rozinek a zabalíme(delší stranu).Nakrájíme na 1,5-2cm kousky,pokládáme na vymaštěný plech řeznou stranou.Upečeme a teplé potřeme cukrovou polevou(moučk.cukr,citron.šťáva).
Nepečená KOKA roláda
Ingredience:
- 250 g mletých sušenek Koka
- 100 g moučkového cukru
- 3 vrchovaté lžíce kakaa
- 2 lžíce rumu
- 4-5 lžic uvařené černé kávy
Krém:
- 120 g másla
- 80 g cukru
- 200 g kokosové moučky
- 1,5 dl rumu
Postup:
V míse zpracujeme všechny suroviny na vláčné těsto. Na lehce pocukrovaném igelitu (stačí rozříznutý igelitový sáček) rozválíme těsto asi na 1/2 cm. Potřeme krémem, pevně zavineme, zabalíme do igelitu a necháme ztuhnout v ledničce. Potom krájíme na šikmé řezy.
Krém: máslo utřeme s cukrem, přidáme kokos a rum.
Zázvorky - staročeské vánoční cukroví
Ingredience:
- 560 g hladké mouky
- 500 g cukru moučka (myslím, že se nic nestane,když se dá méně)
- 4 celá vejce
- 30 g mletého sušeného zázvoru
- 1 prášek do pečiva
- kůra z 1/2 citronu
Postup:
Všechny suroviny smícháme a na vále a vypracujeme poměrně tuhé, hladké těsto. Vyválíme asi 3 mm silnou placku. Vykrajujeme různé tvary (původně tzv. zázvorky - tvar podobný mořskému koníkovi?), které necháme do druhého dne odležet. Druhý den pečeme na pečícím papíru ve středně vyhřáté troubě téměř do zlatova. Cukroví Vám náááádherně provoní byt a má příjemnou, jemně pikantní chuť po zázvoru. Zajímavé zpestření!
Anglické cukroví
Ingredience:
- 200 g hladké mouky
- 140 g másla
- 140 g moučkového cukru
- 140 g pomletých vlašských ořechů
- 1 vejce
- mletá skořice
- mletý hřebíček
- práškové kakao
- marmeláda na slepování
Postup:
Vypracujeme těsto a rozdělíme na polovinu. Do jedné přidáme skořici a hřebíček, do druhé kakao. Vykrajujeme kolečka a polovinu z nich uděláme s dírkou. Po upečení slepujeme s marmeládou.
Řezy Raffaelo
Ingredience:
- 1 hrnek moučkového cukru
- 2 celá vejce
- 1 hrnek mléka
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1/2 hrnku oleje
- 1 prášek do pečiva
Posyp:
- 1 hrnek strouhaného kokosu
- 1/2 hrnku moučkového cukru
- 1 šlehačka
Postup:
Utřeme vejce s moučkovým cukrem, přidáme olej, polohrubou mouku, mléko a prášek do pečiva. Vylijeme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem. Smícháme cukr moučka s kokosem a hustě posypeme. Pečeme cca 30 min. na 170 °C. Kokos napovrchu zrůžoví, nesmí se připálit, jinak zhořkne. Když jsou řezy hotové hned jak je vyndáme z trouby, tak je vařící polijeme 33% šlehačkou. Trošku to zasyčí, ale řezy šlehačku natáhnou a krásně zvlhnou. Necháme je vystydnout. A hurá do toho! Pokud zbydou, dávám je přes noc do lednice, ještě více zvlhnou, ale to se stává velmi zřídka.
Domácí vánočka od našeho dědečka
Ingredience:
- 1 kg hladké mouky (speciál)
- špetka soli
- 15 dkg cukru krupice
- 7 dkg droždí
- 20 dkg másla
- 1 vanilkový cukr
- citrónová kůra
- 2-3 vejce
- 0,40 litru mléka
- 15 dkg rozinek
- hrst sekaných mandlí na posypání
Postup:
Z droždí, mléka, trošky cukru a mouky uděláme kvásek. Přidáme jej do mouky a s dalšími surovinami dobře vymísíme v těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout v teplé místnosti asi jednu až půldruhé hodiny. Poté vytvarujeme vánočku, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a pečeme téměř hodinu při teplotě 170-190 stupňů Celsia.
Oříškové kuličky
Ingredience:
- 10dkg moučkového cukru
- 10 dkg mletých oříšků
- 2 dkg kakaa
- 1 lžíce rumu
- 1 bílek
Postup:
Z hmoty vytvořené z přísad děláme malé kuličky a obalujeme v oříšcích nebo krystalovém cukru.
Napoleonské řezy
Ingredience:
Na těsto:
- 21 dkg hladké mouky
- 14 dkg másla
- 7 dkg cukru moučka
- 1 vejce
- 7 dkg mletých ořechů
- skořice, citronová kůra
Nádivka:
- 3 bílky
- 15 dkg cukru
- 7 dkg ořechů
- Meruňkový džem
Postup:
Vypracujeme těsto, vyválíme a na plechu zapečeme v mírné troubě. Před dopečením (nesmí být úplně hotové) potřeme džemem, poté nádivkou a necháme dopéci. Ještě teplé krájíme na malé obdélníčky.
Pařížské žemličky
Ingredience:
- 200 g nastrouhaných neloupaných mandlí
- 150 g práškového cukru
- 4 žloutky
Postup:
Zpracujeme v těsto, uděláme kuličky a na plechu ještě 2x potřeme žloutkem (podruhé po zaschnutí prvního nátěru). Když zaschne i druhý nařízneme na povrchu a pečeme v mírně vyhřáté troubě.
Bílkový chlebíček
Ingredience:
- 4 bílky
- 120 g hladké mouky
- 120 g práškového cukru
- 120 g celých vlašských ořechů
Postup:
Ušleháme sníh, zašleháme cukr, mouku a nakonec ořechy. Dáme do sádlem vymazané a vysypané formy "srnčí hřbet" a pečeme. Necháme mírně vychladnout a potom ostrým nožem nakrájíme tenké plátky. Naklademe na plech a v mírné troubě dosušíme.
Laskonky
Ingredience:
- 25 dg hladké mouky
- 15 dg kokosu (ořechů – dle chuti)
- 20 dg moučk. cukru
- 25 dg omegy (ztužený tuk)
Postup:
Vytvoříme krásné tvárlivé těsto, vyválíme – nechce to tenké plátky – vykrájíme, upečeme, mažeme krémem ( já do něho spařím kokos – ořechy - v mléce ), slepíme, ozdobíme a nabízíme!
Bílkovec
Ingredience:
- 7 bílků – sníh
- 16 dkg cukru
- 16 dkg hrubé mouky
- 8 dkg rozpuštěného másla
- rozinky, ořechy,vanilkový cukr,citronovou kůru
Postup:
Vytvoříme hmotu, nandáme na pekáč, upečeme, ozdobíme, nakrájíme.
Řezy na oplatce
Ingredience:
- 6 bílků – sníh
- 25 dg cukru
- č žloutky
- 20 dg mletých ořechů
- 3-4 lžíce strouhánky (já dávám mleté piškoty)
- 1 kypřící prášek
Postup:
Napatláme hmotu na oplatky na pekáč ( nevymazáváme, není potřeba, toto nasucho!) a upečeme. Pokud jsme lenošné a už nechceme nic – nemusíme, jen nakrájíme na řezy.
Ti důslednější navrch potřou krémem:
- 1 máslo,
- 15 dg cukru
- 2 žloutky
- 2-3-lžíce mleté kávy, posypou to mletými ořech nebo je lepší strouhaná čokoláda a pak teprve krájí na řezy!
Hrudky s müsli
Ingredience:
- 300 g hořké čokolády
- 300 g müsli
- 2 lžíce oleje na alobal
- 45 papírových košíčků
- alobal
Postup:
Nejprve nožem nahrubo nasekáme čokoládu a rozpustíme ji kastrůlku v horké lázni.Ještě teplou ji smícháme s müsli. Větší tác vyložíme alobalem a potřeme olejem. Pomocí dvou lžiček vykrajujeme z lehce vychladlé hmoty čokoládové hrudky. Poklademe je vedle sebe a necháme ztuhnout. Hotové hrudky vložíme do papírových košíčků, dáme do krabičky přikryjeme fólií a uschováme na chladném místě.
Brabantové dortíčky
Ingredience:
- 20 dkg másla
- 30 dkg hladké mouky
- 1 žloutek
- 10 dkg cukru
- 10 dkg ořechů
- Nádivka: 1 žloutek
- 15 dkg cukru
- 15 dkg másla
- rum (přiměřeně)
Postup:
Vyválíme placku a vykrájíme kolečka. Dvě kolečka spojíme zavařeninou a třetí máslovou nádivkou. Nádivkou potřeme okraje a obalíme je strouhanými ořechy. Povrch polijeme čokoládovou polevou a ozdobíme ořechem nebo mandlí.
Rumové věnečky
Ingredience:
- 19 dkg hladké mouky
- 11 dkg prášk. cukru
- 12 dkg másla
- 9 dkg strouhaných lísk.jader nebo mandlí
- 1 vejce
- trochu skořice
Postup:
Vypracujeme těsto, protlačíme strojkem a tvoříme věnečky. Upečeme na vymazaném plechu a po upečení namočíme celé v rumu a obalíme v cukru s vanilkou.
Mandlové lupínky
Ingredience:
- 4 bílky - ušlehat sníh a přidat:
- 10 dkg prášk. cukru
- 10 dkg hladké mouky
- 10 dkg celých neloupaných mandlí
Postup:
Těsto pečeme ve vymazaném a vysypaném srnčím hřbetu asi 30 minut. Upečené nakrájíme druhý den na tenké lupínky, které v troubě dosušíme. Lupínky jsou křupavé, nesmí při uskladnění navlhnout.
Kokosové řezy nepečené
Ingredience:
- 25 dkg IVY
- 23 dkg prášk. cukru
- 21 dkg sušeného mléka
- 25 dkg kokosu
- 1 vanilkový cukr
- 1 vejce
- 1 dcl rumu
- kakao
Poleva:
- čokoládová- 15 dkg čokolády na vaření a 8 dkg IVY
Postup:
Tuk rozhřejeme ve vodní lázni a postupně vše přidáváme. Pokud je hodně omastku, přidáme ještě cukr. Zpracujeme těsto, polovinu obarvíme kakaem. Kakaové těsto naneseme na plech dolů, navrch bílé těsto. Necháme ztuhnout a polijeme čokoládovou polevou. Krájíme na řezy nebo můžeme vykrajovat různé tvary.