Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chybí vám sebevědomí? Dělejte s tím něco

 
Vyzývavá žena
 Vyzývavá žena
 
 
 

Bez sebevědomí se žije těžko. Poradíme, jak ho získat.

Češky mají bohužel menší sebevědomí než kupříkladu Američanky. Za oceánem se totiž sebevědomí dětí buduje od kolébky, zatímco mnoho tuzemských holčiček slýchá a zejména pak slýchalo v dobách nedávno minulých od rodičů a příbuzných věty typu: Drž se zpátky. Dávej si pozor na pusu. Zbytečně nevyčnívej. Nehas, co tě nepálí.

 

 

 

 

 

"Odmalička jsem měla pár kilogramů navíc," vypráví devětadvacetiletá učitelka Jana z Klatov. "Stávala jsem před zrcadlem, zachmuřeně jsem na sebe zírala a říkala jsem si, že žádná krasavice opravdu nejsem. Ve škole jsem kontrastovala s "Barbínami", kterých bylo v naší třídě bohužel až nadprůměrně mnoho. Kdyby mě bývala podpořila rodina, bylo by mi lépe. Bohužel, opak byl pravdou.

 

 

 

Maminka Janě říkala: "Holka, dělej se sebou něco. Holka, vždyť ty se snad ani nevdáš. Panebože, ty jsi úplně nemožná. Ty jsi ale trdlo..." Janino sebevědomí kleslo nikoli k nule, ale snad až k minusovým hodnotám. "Nakonec jsem se vdala. Maminka tehdy mluvila o zázraku a já si myslela totéž. Říkala jsem si, že bych měla být manželovi vstávaje lehaje vděčná za to, že se obětoval a vzal si mě za ženu."

 

Sexy žena na gauči. Ilustrační foto
Sebevědomí vám nikdo na zlatém podnose nepřinese. Je to jen na vás!

 

 

Manželství vydrželo pouhé tři roky. "Manžel se ke mně bohužel choval hrubě, vysmíval se mi kvůli nadměrné hmotnosti a údajné nízké inteligenci. Ty jseš ale slepice - bývalo ještě to nejlepší, co mi říkával. Dalo se to vydržet rok, dva, tři, déle ne. Děti jsme naštěstí neměli," vypráví Jana.

 

Po rozvodu vyhledala psychologa a dobře udělala. Nyní má partnera, který se k ní chová slušně, a cítí se mnohem lépe: "Pochopila jsem, že i s nadváhou a průměrným vzhledem jsem kvalitní člověk," shrnuje učitelka Jana. "Vystudovala jsem vysokou školu, dělám smyslupnou práci, můj partner mě má rád a chová se ke mně pěkně. Sebevědomí mi vzrostlo a žije se mi rázem lépe," pochvaluje si.

 

Rady, jak si upevnit sebevědomí

 

1. Opusťte partnera, který vás uráží či zesměšňuje

 

Největší podíl na vašem sebevědomí má váš partner. Chová-li se k vám pěkně, nešetří-li obdivem a pochvalami, zahrnuje-li vás láskou, vaše sebevědomí je v pořádku. V opačném případě byste se cítila velice špatně. Partnera, který se vám vysmívá, zesměšňuje vás a jedná s vámi hrubě, urychleně opusťte.

 

2. Nesrovnávejte se s jinými ženami, buďte sama sebou

 

Vy jste vy, nejste přece paní Kropáčková odnaproti. Ta sice, pravda, myje okna jednou za měsíc a vaří denně teplé večeře, ale na druhou stranu na to má čas, neboť pracuje pouze na poloviční úvazek a nevleče se z práce až v sedm večer - jako vy. A tak jste teplé večeře škrtla a okna myjete jednou za půl roku. No a co? U Kropáčků jsou zase hlasité hádky na denním pořádku, zatímco vy se jim moudře snažíte předcházet.

 

Žena v zaměstnání
Buďte veselá. To pomáhá.

 

 

3. Mějte ráda své přednosti, ale i své nedostatky

 

Máte nějaké to kilo navíc? Mnoha mužům se to přece líbí. Odmalička trpíte tím, že jste zrzka? Spousta žen se tak nechává zcela dobrovolně barvit, vždyť je to krásný odstín. Zčervenáte, kdykoli hovoříte na veřejnosti? Na to se přece neumírá. Neumíte uvařit svíčkovou? Tak ať se to neučí manžel. Nejste dobrá řidička? Nevadí, myslete na to, že jste výborná tanečnice.

 

4. Prožíváte svízelné období? Věřte, že bude lépe

 

Život bohužel neplyne jako procházka v růžovém sadu. Jste-li dole, nebojte, budete zase nahoře. Pravděpodobně ovšem nikoli hned zítra po probuzení, je třeba mít trpělivost. Ano, bude lépe, ale pravděpodobně v době, kdy na to přestanete s přehnanou úzkostí čekat.

 

5. Nešetřete na sobě, dělejte si radost

 

To si nekoupím, to je pro mě škoda. Na to teď nejsou peníze, nemohu šidit děti. Tohle je pro mě příliš drahé... Říkáte si takové věci často? Tak obraťte a řekněte si: Ale ano, koupím si to, udělám si zase jednou pořádnou radost. Děti to přežijí, uvidíte.

 

6. Vadí vám něco příliš? Změňte to!

 

Někdy je ten pověstný brouk v hlavě zalezlý až příliš hluboko a škodí přes míru. Pokud si denně vyčítáte, že kolegyně umí anglicky lépe než vy, pokud na svá kila zíráte do zrcadla neúměrně často, pokud ten řidičský průkaz potřebujete více než naléhavě, nezbude než se nadechnout a jednat.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář