Jdi na obsah Jdi na menu
 


Manželská krize. Kdy přijde a jak ji přežít

 
Hádka
 

Před manželskou či partnerskou krizí se neschováte. Najde si vás. PORADÍME, KDY TO BUDE a co dělat.

Jen v pohádkách se po šťastné svatbě žije šťastně až do smrti. Skutečnost je mnohem drsnější. Manželské krizi se nevyhnete, ani kdybyste byli svatí. Jednou přijde, a vy ji budete muset řešit. Tak pozor, ať vás nezastihne nepřipravené. 

NÁZOR PSYCHOLOGA:

 

"Romantické filmy nás trochu matou, neboť předvádějí manželství jako souhrn krásných a romantických okamžiků," říká psycholožka Alexandra Malá. "Ale každá rozumná žena, která vyrůstala v běžné rodině, dobře ví, že tomu tak není. Manželství nemůže být bez ustání šťastné, tak jako ani nikdo z nás nemůže být bez ustání šťastný. Přestaňme dětinsky lpět na štěstí a buďme v prvé řadě tolerantní, velkorysí a laskaví," radí odbornice. "Manželství tolerantních, velkorysých a laskavých lidí by pak mělo mít velkou perspektivu, že veškeré krize překoná."

 

Krize přijde BEZ VAROVÁNÍ

 

Vzpomínáte na legendární film Válka Roseových? Tehdy skončila hluboká manželská krize smrtí obou protagonistů. Něco takového bychom si jistě nepřáli, manželství nesmí vyústit ve válku či v horor. Ale ani když probíhá jako procházka růžovým sadem, neztrácejte ostražitost. Krize přijde! A pozor, přijde bez varování, jako přicházejí nečekané přirodní katastrofy. Bezmála padesát procent manželství pak skončí rozvodem, zbylých padesát procent dokáže krizi či krize zažehnat.

 

 

 

Rozčarování po roce

 

Vztah se po roce trošku opotřebuje, tak jako auto nebo lednička. Už není tolik nablýskaný, neleskne se jako dřív, už zkrátka není nový. Prvotní "šílená" zamilovanost opadla, růžové brýle spadly z očí. "Teprve tehdy jsem si všimla, že má můj partner dost velké břicho," říká se smíchem sedmačtyřicetiletá kadeřnice Klára ze Sokolova. "A on si zas možná v té době všiml, že nejsem žádná Barbína, nýbrž žena se silnými brýlemi a několika kilogramy navíc. Ale přežili jsme to," podotýká s úsměvem.

 

Po třech letech vám může být pěkně úzko

 

Tři roky spolu. Možná vás přepadne ponorková nemoc. Už se tolik nesnažíte, romantika vyvanula, vzájemné vztahy trošku ochladly. Ženám se stýská po kouzlu zamilovanosti, ale to je pryč. Přichází odcizení a nějakou dobu trvá. Není to nic nenormálního a je třeba to překonat. Partner za to dost možná ani nijak zvlášť nemůže, po třech letech by vám pravděpodobně lezl na nervy i anděl z nebes. Zachováte-li klid (což bývá někdy těžké), odezní to.

 

Sedmileté prokletí

 

A zase ponorka a stereotyp. Partneři mohou mít pocit, že vztah už stagnuje a nic nového ani zajímavého nepřináší. Psychologové radí nezaměřovat se příliš na stávající partnerské třenice a zajímat se spíše o profesní záležitosti, koníčky, dopřát si posezení s přáteli a nelpět tvrdošíjně na tom, abyste byli neustále spolu a za každou všude doprovázeli jeden druhého.

 

Hádka
Romantické filmy ukazují manželství jako nekončící idylu. Tak to ovšem není. (Foto: profimedia.cz)

 

 

"Na krizi po sedmi letech si dobře vzpomínám, skutečně nás postihla," říká kadeřnice Klára. "Byli jsme jeden druhým už unaveni, náš vztah byl vyhaslý. Nejlepším lékem na to je podle mě přestat se od rána do večera zaobírat tím druhým a začít se zaobírat sebou: svou prací, svými zájmy, svými kamarádkami. Tehdy jsem s kolegyní otevírala kadeřnické studio a byla jsem jeho spolumajitelkou, a tak vlastně nebyl čas krizi tolik prožívat. Co se týká volného času, naštěstí mám hodně kamarádek, se kterými jezdíme na vodu, a když jsem sama doma, zabavím se četbou nebo televizními seriály. A tak rozhodně neotravuju manžela slovy: Nikam mě nevezmeš, nic spolu nepodnikáme, netrávíš se mnou čas," směje se sympatická kadeřnice.

 

A konečně krize po mnoha a mnoha letech

 

Přicházejí první zdravotní obtíže a s nimi strach ze stárnutí. Děti odcházejí z domova a objevuje se známý syndrom prázdného hnízda. Na muže možná také vybafne neodmyslitelný syndrom zavírajících se dveří neboli takzvaná druhá míza. Je toho tolik, co musí manželství po mnoha letech vydržet a překonat. "Platí podobná rada jako u krize po sedmi letech," podotýká Klára. "Zaměřit se na kamarádky a na koníčky, ale samozřejmě ani na manžela nelze zapomenout," směje se. "Jsme spolu dvaadvacet let a pravidelně každou sobotu od jara na podzimu vyrážíme na cyklistické výlety. Ne právě dlouhé, neboť já příliš mnoho kilometrů neujedu, ale bývají velmi příjemné," pochvaluje si.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář