Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hned na začátku si položme otázku, co je vlastně pokládáno za nevěru. Zkusme si na ni odpovědět.

Pokud jde o definici nevěry, většina z nás má jasno. Být nevěrný znamená zradit důvěru našeho zákonného partnera v naši věrnost. Přesná kriteria ale neexistují. Obecně se za nevěru považuje,  když se někdo dopustí mimomanželského sexuálního styku a rozbíjí tím svůj dosavadní vztah. Jedním slovem, zvrhlík.  Tak jednoduché to ale není. Jiný dopad na naše manželství bude mít jednorázový úlet, ke kterému dojde shodou okolností, například na zvlášť vydařeném flámu, kdy se po pěti skotských  i z ošklivého káčátka stane nádherná princezna a je jí tak dlouho, dokud se hladina alkoholu v krvi nevrátí k hodnotám, kdy začínáme mluvit o střízlivosti, a jiný zase skutečnost, že se s dotyčnou dámou scházíme už nějaký čas a jsme do ní bezhlavě zamilováni, byť k žádnému sexuálnímu styku ve smyslu soulože nedošlo. 

Ať je to jak chce, nejspíš se shodneme na tom, že hranici nevěry má každý jinde. Aspoň se tím vyhneme nudnému filozofování. Ač se to může  zdát paradoxní, nevěra jako oživení všedního dne může mít i své klady. V jedné z příštích kapitol se dočteme, že nevěra tříbí mysl. Něco pravdy na tom nejspíš bude. Také se k našemu partnerovi chováme tak nějak lépe. Možná je to tím, že v nás hlodá červík špatného svědomí… (Ve skutečnosti je to úplně jednoduché: máme strach, že to na nás praskne.) Mnohé problémy přestávají být zásadní a dají se pak řešit lehce a s nadhledem. Z partnera – protivníka se opět stává spojenec, protože mít doma klid a důvěru je pro páchání nevěry nezbytnou nutností. Násilí plodí násilí, nedůvěra budí nedůvěru.

Jsou známy případy, kdy nevěra na člověka kladně působí i fyzicky, například když má zvýšená sexuální aktivita za následek ztrátu nadbytečných kil. Naše fiktivní návštěvy posilovny tak získají punc pravděpodobnosti.

Idylka pokračuje. Domácnost šlape jako hodinky, všechny spotřebiče fungují, jak mají, a také rodinný vůz je ve vynikající technické kondici. Rodinné výlety do okolí se stávají nečekaným oživením víkendů a k rodinné pohodě mohou přispět i nové sexuální praktiky: v tomto případě je každopádně dobré mít v zásobě nějaké věrohodné vysvětlení.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář