Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ve sféře zpravodajských a špionážních služeb se této činnosti říká vytváření krycí legendy.

Skutečnost je taková, že z domu se nelze vytratit jen tak beze slova vysvětlení, a vyklopit vše na rovinu by zcela popřelo smysl této publikace. Zásada č.1 radí  nevymýšlet příliš složitá vysvětlení, do kterých se můžeme sami zaplést, případně je sami zapomenout. Vysvětlení absence musí být těžko průstřelné a je třeba myslet na to, že i za půl roku, rok, pokud bude třeba se k tomuto vysvětlení vrátit, musí být zcela stejné.

Ideální je, pokud obě zúčastněné osoby vykonávají volnější zaměstnání, které umožňuje cestovat v pracovní době. Potom není nutné cokoliv vymýšlet. Ale kdo z nás si může dopřát takový luxus? My ostatní si musíme vybrat z následujících možností.

Obchodní jednání. Třeba taková večeře s obchodním partnerem je výhodná i tím, že si můžeme dovolit nebrat telefon. Abychom si to mohli dovolit, musíme zastávat takové místo či pozici, které nás k obdobným akcím opravňuje. Je jisté, že soustružníkovi tohle vysvětlení spolkne jen málokdo.

Přesto jsou mezi námi tací, kteří právě teď vraští čelo, protože obchodní jednání spojená s večeří mívají doopravdy a poměrně často. Pozdní návraty domů dávno překročily únosnou míru. Pokud jich ještě přibude, hrozí nám nebezpečí, že to našemu zákonnému partnerovi začne být podezřelé a vůbec, připadá nám to vůči němu nehezké. Snadná pomoc. Jestliže si posteskneme, jak často bývá náš partner sám doma, můžeme dosáhnout toho, že se jednání stane méně formálním a pozvání se rozšíří i se změní na méně formální, což je jistě příjemné, a pozvání bude platit i  pro našeho partnera a je jen na nás, koho si přivedeme. Zákonný partner se na vlastní oči ujistí,  že po večerech netrajdáte s milenkou či milencem, a utvrdí se v tom, že nám na něm opravdu záleží. Neoficiální partner dostane možnost být na krátkou chvíli naším oficiálním partnerem a pro oba to bude skvělá příležitost procvičit si improvizační schopnosti.

Pokud se rozhodneme partnery střídat, je dobré pamatovat si, kam si koho bereme a s kým zrovna večeříme. Přivést na večeři s tím samým obchodním subjektem pokaždé jiného partnera a předvádět, jak báječné máme manželství, je úlet, který spolehlivě sníží naši společenskou prestiž.

Porucha auta. Toto alibi lze aplikovat v případě dojíždění a je vhodné zejména pro muže. Ženy se přece jenom v motorech tak často nepřehrabují a technické pojmy znějí z jejich úst krajně podezřele.

Posezení v restauraci se známým stejného pohlaví. Tady je třeba vybrat tzv. „dobré jméno“, tedy někoho, s kým nám sice je dovoleno kamarádit, ale koho náš  zákonný partner přímo nesnáší a nebude tak mít potřebu se přidružit. Dotyčnou osobu je samozřejmě nutné o všem informovat. Je to velice nepravděpodobné, ale co když si náš partner bude chtít naše slova ověřit? A náš známý/známá, s kterým/kterou máme právě teď být na pivu/kávě, může stejně nečekaně vytočit naše číslo a chtít nás k telefonu. Když se pak z takové akce vracíme domů, měl by z nás být cítit alkohol. Opět je nepravděpodobné, že nás náš zákonný partner bude čekat ve dveřích a nutit nás fouknout do balonku, ale bude cítit náš dech. Cestou bychom se tedy měli stavit v bufetu alespoň na malé pivo, případně sáhnout do kapsy kabátu a přihnout si z placatky, kterou se z tohoto důvodu vyplácí u sebe nosit. A pokud už opravdu není čas a nikde žádný bufet nebo nonstop bar, určitě bude otevřená benzinová pumpa. 

Uzávěrky všeho druhu jsou použitelnou zástěrkou v obdobích, kdy se takové uzávěrky opravdu dělají, tvoří náplň naší práce a je třeba s nimi pohnout. Uzávěrky mohou nastat zejména koncem měsíce, čtvrtletí či roku. Také interval inventur se nechá docela snadno  přizpůsobit potřebám, automaticky se ale ocitneme v jeho vleku. Např. pravidelná týdenní inventura bude zkrátka každý pátek a případná změna musí být dlouhodobějšího charakteru. Už v našem vlastním zájmu.

Modelová situace uzávěrky nebo inventura na pracovišti nepřichází v úvahu, pokud zákonný partner zná naše číslo do práce a může si tam zavolat. Výjimku tvoří situace, s kterou se seznámíme v Kapitole VIII – Lokalizace prostor pro intimní styk, bod kancelář.

Občasné zamazání rukávů od inkoustové tužky také není na závadu.

 

Služební cesta.Notně zprofanovaná  krycí legenda. Pouhá zmínka o ní vyvolá podezření. V souvislosti s mimomanželským vztahem ji raději zkusme nepoužívat. A pokud opravdu musíme na služební cestu, vymysleme si raději nějakou jinou legendu.

 

Co člověk, to jiný případ. Jestliže už léta přicházíme domů s úderem čtvrté nebo páté, pečeme moučníky, pleteme svetříky a sledujeme telenovely (ženy), případně uléháme před obrazovku a neděláme nic, až na kutily, kteří raději běží do dílny vyřezávat další figurku k betlému, nelze zastírat, že jsme na tom mnohem hůř než  skupina těch, kteří se vracejí a odcházejí nepravidelně a navíc mají množství koníčků a zálib odehrávajících se mimo domov. Daleko nápadnější bude, jestliže na naší plachetnici za půl roku nepřibude jediné ráhno, než když si občas přibereme nějaký ten squashový trénink či schůzku holubářů navíc. Dalšími vhodnými činnostmi jsou: raketové sporty všeho druhu, míčové hry, pravidelné cvičení v obecní sokolovně za účelem zlepšení postavy, spolky chovatelů všemožného zvířectva, sdružení pěstitelů čehokoliv. –Jsou chvíle, kdy nám přijde vhod i správně načasovaná výprava za neznámým rostlinným druhem do Nízkých Tater - viz Kapitola XVII - Plánování dlouhodobých akcí.


Pokud žádnou z vyjmenovaných činností neprovozujeme, měli bychom s tím rozhodně začít. Společný trénink partnera po prvním setkání s našimi soupeři či spoluhráči zaručeně otráví a příště nás ještě rád nechá jít samotné.

Zvykl-li si náš zákonný partner monitorovat, kde jsme, když nejsem doma a co tam děláme, mějme na paměti, že mobil může být  pěkný práskač. V předchozí situaci je efekt správného zvukového pozadí žádoucí. Medvědí službu nám však prokáží zvuky, které jsou pro naší krycí situaci zcela nepatřičné. Pokud nám zavolá na mobil, pokusme se nejdříve zneutralizovat zvuky v okolí: vyběhneme z restaurace,  ztišíme hudbu, vypneme motor, případně, vyžadují-li to okolnosti, nastartujeme. Bohužel, ne vždy se nám to podaří a pak je třeba rychle zaimprovizovat - například, když se během inventury rozezní zvonky Lorety nebo nám při kondičním plavání v podolském bazénu za zády zacinká tramvaj. 

Pokud hodláme nahlásit squashový zápas, aniž bychom se ho mínili zúčastnit, domyslíme všechny detaily předem.

Manžel sice nejspíš vůbec neřeší, v čem cvičíme a věci si vybalujeme zásadně samy, ale žena se ráda cítí jistá, a tak raději navlhčíme nějaké to tričko a ručník. 

Pečlivost se vyplatí zvláště pánům. Navlhčíme ručník, mokrým hadrem vytřeme tenisky a namočíme tričko, které jsme předtím měli celý den na sobě: nedělejme si iluze, že naši drahou polovičku nepraští do nosu absence odporně zatuchlého pachu, který obvykle vytažení trička z naší sportovní tašky doprovází.

Pro ty, co nesportují: na detaily je třeba dbát za všech okolností. Tedy pokud argumentuji čtením knihy ve studovně, předpokládá se, že budu znát alespoň její stručný obsah - pro případ, že by došlo na domácí přezkoušení.

 

Pokud se nechceme při maskovacích aktivitách příliš zpotit a vyčerpat,  můžeme se například začít zajímat o veterány: pro většinu manželek naprosté tabu. Umožní nám objíždět víkendové burzy náhradních dílů a napomůže mimořádně naléhavým výjezdům  V letním období samozřejmě lze vyrazit na víkendový veteránistický sraz. Jako důkaz našeho nového zájmu postačí, když si občas ušpiníme ruce nebo oděv šmírem a tu a tam přineseme domů nějaký kus šrotu a budeme se rozplývat nad tím,  jaká to byla výhodná koupě.

 

Ještě jste nenašli krycí legendu, ušitou na Vaši míru? Inu, není to s Vámi jednoduché, zřejmě nemáte moc zájmů, koníčků a aktivit, nebo se Vám zkrátka nedostává fantazie. Nemusíte ale zoufat. Je tu ještě legenda s pracovním názvem „Neodkladný nákup v hypermarketu“.

Každou chvíli nám doma něco chybí, ať už jsou to granule pro domácího mazlíčka, háček k obrazu, víno pro tchyni na neděli nebo důležitá náhradní součástka (v této souvislosti je nutné mít neustálý přehled o stavu domácích spotřebičů, jak ukáže následující kapitola).  Od nákupu něčeho tak důležitého nás zákonný partner určitě nebude odrazovat a my můžeme vyrazit, protože jsme se na tuhle situaci předem připravili: pytel granulí už máme dávno koupený a vozíme ho v autě ukrytý pod rezervní pneumatikou, láhev vína máme schovanou v tajné skrýši doma a tak dále. Ženy to mají jednodušší. Když nic nepřinesou, mohou se vymluvit na špatný odstín látky na závěsy, nepadnoucí prádélko nebo povadlé sazenice okurek.

Konečně jste se našli? No vida. Nákupní legenda se dá praktikovat sedm dní v týdnů ve dne i v noci, někde dokonce nonstop. Aby působila věrohodně, nesmí se nákup příliš protáhnout. Protože by bylo logické nakoupit v hypermarketu, který máme za humny, musíme si najít vhodný důvod, proč se vyplatí jet až na druhý konec města (mají tam nižší ceny a širší výběr). Nejrychleji se nakupuje v úterý a ve středu, v nonstop hypermarketech v noci. Naopak nejvíc času nákup zabere v pátek odpoledne a během víkendu.  V těchto dnech lze s jistotou počítat s frontami u pokladen jako za starých časů, a tak se i nákup byť pouze jediné položky může často pořádně natáhnout. A ještě jedna rada. Pokud jdeme na nákup v doprovodu milence či milenky, vyplatí se nám skutečně zajet na druhý konec města. Jeden nikdy neví, koho potká.

Je příjemné vidět tolik rozjasněných tváří. Stále jsou však mezi námi jedinci, jejichž tchýně nepije, jedinci obývající vkusně zařízený panelákový byt plný květin, s novými záclonami, závěsy a spotřebiči, které fungují. Samoobsluha se základním sortimentem potravin je přes ulici. Například paní Marie. Paní Marie nemá řidičský průkaz, všude dojíždí tramvají, z práce spěchá domů, aby se postarala o domácnost, nakrmila děti, připravila manželovi večeři, vyprala, vyžehlila a místo toho, aby se uštvaná a vyčerpaná svalila k dalšímu dílu telenovely, musí vyrazit ještě na procházku se psem, kterého si sice všichni členové domácnosti hrozně přáli, ale jaksi se jim s ním nechce večer chodit ven. Žádný prostor pro sport, zájmy, sokolovnu. O to větší šok paní Marie zažila, když se stala osobou sváděnou. Ještě více ji překvapilo zjištění, že se cítí dobře, že jí lichotí, když o ni má také někdo zájem jako o ženu. Zdálo by se, že najít prostor pro schůzku s milencem je při takovém vytížení zhola nemožné.

Řešení přesto existuje. Když si ještě jednou přečteme předchozí odstavec, pochopíme, kde je tak říkajíc zakopaný pes.

Chvilku počkáme.

Haf haf.

Samozřejmě. Pes potřebuje večer vydatnou procházku, minimálně na hodinu. Po celodenním pobytu doma si zaslouží vzít někam, kde se může proběhnout. Nějaký park, les či lesopark si už najdeme a nemusíme tam jít sami. Je samozřejmě lepší sejít se až na místě. Bohužel intimní schůzky v přírodě s sebou přinášejí nejrůznější rizika. O nich si podrobněji řekneme v Kapitole X.

Ještě jedno varování pro pejskaře. Období hárání fen je rozhodně delší než období sexuální abstinence, které jsou ochotni si dopřát dva lidé opačného pohlaví v stadiu akutní zamilovanosti. Hárající fena bez dohledu je pak latentním zdrojem dalších zbytečných komplikací.

 

Shrnutí: Připravit věrohodnou krycí legendu dá práci a je časově náročné.  Pokud mají oba vztahy fungovat souběžně, nelze přípravu jen tak odfláknout. Z výše uvedeného vyplývá, že je třeba dodržovat ustálená pravidla a zvyky, nedělat výrazné krátkodobé změny. Respektování základních pravidel procvičí mysl a zanechá v nás dlouhodobý pocit duševní svěžesti.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář