Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stravovací režim v práci / ve škole

5. 3. 2013

Stravovací režim v práci / ve škole

 

dsc07560.jpg

 

 V dnešní uspěchané době, mnoho lidí řeší, jaké jídlo si vzít s sebou do školy nebo do práce. Tímto článkem jsem se rozhodl v kostce vše ujasnit. Toto jsou často kladené otázky od lidí v posilovně, aby si zachovali celkem slušnou postavu bez nějakého přibírání nebo naopak zbytečného shazování. Myšleno především pro ty, kteří v posilovně dřou a chtějí nabrat kvalitní svalovou hmotu. Další skupinou jsou lidi, kteří se moc nepohybují, ale podnikají zařadit  pohyb a nevědí  co a jak se stravou. Bohužel větší problém je ta druhá skupina lidí. Zjistí, že to není takový oříšek, protože jsou různé okolní odpory, jak to udělat mezi přednáškami, máme málo přestávek, kde mám nakoupit potraviny, ráno nemám čas...atd., zkrátka a dobře, jedná se o výmluvy, proto v životě nelze mít navzájem výmluvy i úspěchy! Tímto článkem chci ujasnit a udělat jakýsi pořádek. Pokud člověk má velký zájem o svůj životní styl pečovat, tak každý by si v tom měl najít svůj systémový pořádek a většinou si cestu najde. Někteří pouze hází machry, tedy chtějí jídelníček, ale pouze si ho přečtou a nekonají.

 

 Profesí je dneska nepřeberné množství, řidič, kuchař, zedník, truhlář, správce sítí, programátor, student ,...– neříkejte mi, že nikdo nemá čas se najíst. Pročpak si kuřáci  vždycky udělají čas a klidně vykouří i krabičku denně ? Odpověď si každý přebere sám.

 

Časté chyby

 Nakupování v kantýně, tam určitě nic prospěšného nenajdete. Většinou každý si koupí bagetu, sekanou, šunku, bílé pečivo, salát s majonézou a to je nejpohodlnější způsob běžného se stravování, ale bohužel výsledku nikdy nedocílíme.

 

 Domácí svačiny také často bývají chudé, jako např. silné krajíce chleba s máslem a se salámem, občas si někdo koupí párek, utopence, nakládaný hermelín,...

 

Tyto chyby si klidně jednou za týden můžeme dopřát...nejsem jiný.

 

Je to jednoduché, co vlastně nakoupit?

 

 Doma příprava zabírá stejně času, jako nachystat si chleba se salámem. Je třeba si nakoupit tvaroh, vejce, cottage, maso, rýži, racio chlebíčky, slunečnicový chleba, nízkotučný plátkový sýr, ovoce, zeleninu, ovesný vločky, oříšky, arašídové máslo, jogurt a už máme nějaký ten materiál surovin. Není nic těžkého si vzít s sebou do práce celozrnný chleba se sýrem, misku ovesných vloček s mussli, jestli máte rádi rýži, tak ke svačině sníst rýži, na tom nic špatného nevidím. Pokud jsou obědy nedostupné, tak den před tím si udělat v remosce maso a k tomu pytlík rýže či těstovin a zabalit do misky. Jestliže se nacházíte v nouzi, tak jídlo zaplácnout alespoň sojovým sukem. Přeci je to jednoduché, tak proč zbytečně nakupovat salámy? Každý je schopen si udělat jednou za 2-4 h čas na jídlo, bohatě stačí.

 

2013-03-05-11.36.07.jpg

 

Ranní vstávání

Každý vstává podle pracovní doby nebo rozvrhu ve škole. I když vstáváte ve 4 ráno, je potřeba se správně nasnídat, abychom dostali do těla správné živiny, tělo po noci hladoví a první jídlo dne nám dodá dostatečnou energii. Pokud po ránu nemáme chuť, není třeba panikařit, tudíž nám zbývá ještě "nějaký" čas v práci než se nastoupí na směnu. Totéž platí ve škole před hodinou nebo přednáškou. Klidně může být menší porce, ale je nutno si více dopřát v další svačině.

 

Příkladný jídelníček:

1.      2 x vejce slunečnicový chleba + ovesný vločky

2.      jogurt, ovoce

3.      oběd v menze – nejlépe výběr jídla, které obsahuje nejvíce živin ( ryba, brambory)

4.      racio chlebíčky sýr, ovoce

5.      maso, rýže, zelenina

6.      před spaním cottage, tvaroh,...

 

Tento jídelníček je pouze ukázkový, každý si musí sestavit sám, hlavní je dodržovat, tak aby jídlo bylo jednou za 2-4 hodiny. Kvalitní živiny a rozumné množství, každý by se měl umět přizpůsobit, dle kondice, spalování tuků a pohybu. Když je někdo ektomorf, měl by toho přijmout více. Další věc, nehladovět déle jak 4 hodiny, jednak tělo nemá co zpracovávat a nechává si zásoby na horší chvíle, proto  po dlouhém hladovění vzniká chuť na chutná jídla a tím jen zaplácnete žaludek, čili prázdný kalorie.

 

Autor: Martin Háze