Kuřecí vývar s pohankou
Ingredience
1 kuřecí skelet, 1 cibule, 3 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček pepře, sůl, 1-2 mrkve, 1-2 petržele, 1 malá sklenička pohankové lámanky (cca 100 ml), 3 stroužky česneku, pažitka
Postup
Opraný kuřecí skelet zalijeme studenou vodou, osolíme, přidáme cibuli a koření a uvaříme.
Lámanku zalijeme jednou a půl skleničkou vody, přivedeme k varu, odstavíme a necháme pod pokličkou dojít (cca 15-20 minut).
Mrkev a petržel nakrájíme na kousky, pažitku nadrobno.
Uvařenou polévku scedíme, koření vyhodíme, z kostí obereme maso a pokrájené na kousky vrátíme do polévky. Přidáme pokrájenou kořenovou zeleninu a uvaříme doměkka (asi 5 minut). Do hotové polévky vmícháme měkkou pohanku, rozmačkaný česnek a dochutíme podle potřeby a zvyklostí.
7 jablek, skleničku rumu, 2 dcl mléka, 2 vejce, 5 lžic piva, špetku soli, 150 g polohrubé mouky, olej nebo ztužený tuk na smažení, skořicový cukr na posypání Jak na to: Jablka oloupeme, jádřince vykrojíme a nakrájíme silnější plátky, které dobře pokapeme rumem. Z mléka, vajec, mouky, soli a piva si připravíme husté těstíčko, dobře ho prošleháme a jednotlivé plátky jablek v něm obalujeme. 400 g těstovin (koleček ruoti), sůl, 200 g mražených fazolových lusků, 1 stroužek česneku, 150 g žampionů, 60 g naložených sušených rajčat, 1 svazek petrželky, 1 svazek bazalky, 2 lžíce olivového oleje, 20 g piniových oříšků, 150 ml vývaru (z kostky), 2 lžíce smetany, pepř, 1 lžíce ostré hořčice Jak na to: Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu v osolené vodě, poté je scedíme a necháme okapat. Jablka smažená v těstíčku
Hned vkládáme do rozehřátého tuku a smažíme po obou stranách dozlatova. Pivo těstíčko nakypří, takže je jako nadýchané. Usmažená jablíčka pokladame na ubrousek, aby se přebytečný tuk odsál.
Pak je sypeme skořicovým cukrem, nebo je v něm obalujeme.
Tip: Ve stejném těstíčku můžeme taky smažit jiné druhy ovoce. Velmi dobře jsou čerstvé pravé švestky, které nakrojíme, vyjmeme pecku, místo ní vložíme oloupanou mandlí nebo oříšek, obalíme v cukru, nebo pokapeme rozehřátou čokoládou.Těstovinová kolečka s rajčaty
Fazolové lusky necháme rozmrazit. Česnek oloupeme a posekáme. Žampiony nasucho otřeme a nakrájíme na plátky. Rajčata pokrájíme na kostky. Bylinky omyjeme, osušíme a otrháme z nich lístky. Trochu petrželky dáme stranou, zbytek posekáme.
Fazolové lusky opékáme 5 min. na rozehřátém oleji. Přidáme žampiony, česnek, piniové oříšky a pečeme dalších 5 min. Přidáme rajčata, vývar a smetanu a dusíme ještě 5 min. Vsypeme posekané bylinky, osolíme a opepříme. Vmícháme těstoviny a hořčici.
Podáváme ozdobené petrželkou.