Jdi na obsah Jdi na menu
 


Barevným podzimem za barevnými historickými hraničními kameny

Barevným podzimem za barevnými historickými hraničními kameny    (rubrika ŠUMAVA – lokality)

Šumava, se táhne podél 190 km dlouhé státní hranice s Německem a Rakouskem ze západu od Všerubského průsmyku na východ k Vyšebrodskému průsmyku. Nejpoužívanějšími hraničními znaky, kterými je hranice vytýčena, jsou hraniční kameny. Některé se zachovaly z minulosti a dodnes tvoří součást platné hraniční linie. 

Převážná část nejstarších dochovaných historických hraničních kamenů na Šumavě pochází z doby, v níž na českém trůnu vládla Marie Terezie jako královna česká a uherská. Nazývají se tereziánské a najdeme na nich letopočet 1765 až 1772. Každý takový kámen (německy Wappenstein) charakterizují ze dvou stran vytesané znaky (na straně směřující na českou stranu český dvouocasý lev, na straně směřující na bavorskou stranu bavorská šachovnice). Nacházejí se na několika místech česko - bavorské hranice a je možno je považovat za šumavské atraktivity, o čemž svědčí i jejich obnovované vybarvování. Kameny jsou po hranici nepravidelně roztroušené, různě od sebe vzdálené (i přes 20 km), a mnohé z nich obtížně přístupné. Výjimkou jsou 4 snadno přístupné tereziánské hraniční kameny nedaleko od sebe (v hraničním sektoru IX Německo-Bavorsko), které dokonce dostaly v letošním roce (2022) nový kabát, když byl obnoven jejich již zašlý barevný nátěr:

(1) – na hraničním přechodu Svatá Kateřina u Nýrska, kde také začíná západní hranice CHKO Šumava, jsou na obou stranách u silnice dva tereziánské hraniční kameny 13 a 14

(2) – východně nedaleko od hraničního přechodu Svatá Kateřina u říčky Chodská Úhlava, se nacházejí další dva takové kameny 15 a 15C. Lze se k nim snadno dostat po necelých 1,5 km pohodlnou cyklistickou stezkou č. 2055 nebo jít cca 1 km přímo po hranici, od níž se otevírají malebné, na podzim barvami zkrášlené rozhledy do údolí Chodské Úhlavy a na protější svahy na bavorské straně. Zvláštností zaujme hraniční kámen 15C tím, že nemá na druhé straně vytesaný a tím i vybarvený reliéf znaku Bavorska. Hranice totiž od tohoto bodu probíhá vodním tokem a Chodská Úhlava tady vytváří protisměrný meandr. Hraniční kámen 15C stojí na pravém břehu Chodské Úhlavy a tudíž na našem území a jeho obě strany směřují na českou stranu (hranice probíhá středem toku). Pozorný pozorovatel si také všimne, že letopočet vytesaný na reliéfu tohoto kamene je 1766 a nikoliv 1771, na který byl chybně přemalován.

Zaparkovat auto lze přímo u hraničního přechodu Svatá Kateřina. Autobusem je možné se dopravit v pracovních dnech z Nýrska do autobusové zastávky Chudenín, Svatá Kateřina, omezeně i do zastávky Chudenín, Svatá Kateřina, st.hr.

mapka_hran.prechod-sv.katerina.jpg

Na snímky se podívejte ve fotogalerii ZDE