Jednou z nejrozšířenějších vánočních tradic je pečení vánočního cukroví. Připravuje se většinou ze směsi mouky, cukru, vajec, másla, kakaa, čokolády a různých druhů ořechů a kandovaného ovoce. Typické vánoční cukroví je cukroví z lineckého těsta, které se často ochucuje strouhaným kokosem nebo kakaem. Typickou vůní je vůně rumu a vanilky, typickým kořením je skořice. Zajímavé je i nepečené vánoční cukroví, které má při své přípravě několik výhod. Když se nepovede, dá se rozválet, něco přidat, znovu uválet a předělat. Při tvoření se dá olizovat vařečka, misky, vál i prsty. Přitom fantazie může pracovat na plné obrátky. Nechte se inspirovat několika recepty na pečené i nepečené vánoční cukroví.
Pečné vánoční cukroví Nepečené vánoční cukroví
- Vanilkové rohlíčky - Kokosová roláda
- Skládané hvězdičky - Mozartovy kuličky
- Slepovaná kolečka - Rumové kuličky
- Ořechové rohlíčky - Chlebíček
- Skořicové placičky - Kávová zrna
- Sněhové čepičky - Fíkové suky
- Vánoční dort - Ořechové karty
- Marokánky - Medový salám