Jdi na obsah Jdi na menu
 


Němci si myslí, že můžou diktovat Evropě

 

 

V neděli večer vzplály v řecké metropoli desítky domů. Rozhořčení Řekové se bouřili proti nejnovějšímu balíčkuúsporných opatření, jehož schválením v parlamentu podmiňovalaEU další finanční injekci bankrotující zemi.

Nepokoje v daleko menším měřítku zažil i ostrov Korfu. Podle Pavly Smetanové v zemi vládne strach a nejistota, co bude dále.

Jak probíhaly nepokoje na Korfu?
Nebyly moc velké. V centru města demonstrovalo asi 250 lidí. V jednu chvíli ale napadli kanceláře dvou poslanců, kteří jsou tady odsud. Vtrhli dovnitř, vybrakovali je a vyhazovali na ulici dokumenty. Vzduchem létalo pár zápalných lahví, ale nikdo nebyl zraněný a žádná budova neshořela.

Jak Řekové zareagovali na velké protesty v Aténách?
Na to všichni reagují negativně. Většina Řeků sice nesouhlasí s úspornými balíky, zároveň ale odsuzují rabování a ničení. To dělají organizované skupiny vandalů, kteří se nedají přesně zařadit. Možná to jsou anarchisté, především to jsou ale vandalové, kteří mají radost, že můžou rabovat.

Pavla Smetanová

Pavla Matějů žije na Korfu už čtrnáct let
 

Na nejzelenější řecký ostrov se provdala před čtrnácti lety. Pracuje v cestovním ruchu, ve volném čase hraje v místní dechové filharmonii na saxofon. Je autorkou knížek Příběhy z olivového ostrova a Korfu bez průvodce. 

V televizi říkali, že předem chodili za majiteliobchodů a chtěli po nich výpalné. Říkali jim, že pokud nezaplatí, jejich obchody shoří. Policie měla zasáhnout daleko drastičtěji, protože ničili i historické budovy.

Policisté mají z radikálního zákroku docela hrůzu, protože před třemi roky omylem zastřelili patnáctiletého kluka, který po nich házel zápalné lahve. VŘecku z toho byla pomalu revoluce. Proto se bojí drsně zasáhnout a demonstrace jenom rozháněli.

Co nyní čekají Řekové od budoucnosti? A nechtěli by radši odejít z eurozóny a řízeně zkrachovat?
Oni samozřejmě očekávají, že to bude jenom horší. Právě proto byli tak strašně proti. Když se jich ale zeptáte, co by chtěli, nechtějí ani jedno, ani druhé. Tvrdí, že do této situace se nedostali vlastní vinou. Minulé vlády jim platily všechny výhody a konstantně lhaly, žepeníze jsou a že řecký stát je bohatý.

Řekové se proto nyní cítí podvedeni. Před hlasováním se proto objevily názory, že je lepší zkrachovat a být chudý, ale svobodný, než přijmout úsporná opatření a být chudý a ještě k tomu někomu zavázaný. Velkou roli v tom hraje i řecká národní hrdost.

Nikdo si také nedokáže představit, co by krach znamenal. Premiér před hlasováním řekl, že by nastaly sociální nepokoje a nebylo by na výplaty, důchody, zkrachovaly by všechny soukromé společnosti a nastala by strašná bída. Komunistická strana, která je tu velmi silná, na druhou stranu tvrdí, že to je jenom propaganda. Mnozí Řekové věří tomu, co se jim v tu chvíli právě hodí.

Z demonstrací je cítit silná antipatie vůči Německu. Má nějakou souvislost se vzpomínkami na druhou světovou válku?
Podle Řeků si Německo myslí, že jenom proto, že má naditou peněženku, může diktovat celé Evropě. Řekové mají hlavně jeden nevyřešený problém: stále říkají, že po válce nedostali na rozdíl od ostatních států žádné odškodnění a že jim Němci ukradli spoustu bohatství.

Horká noc v Aténách

Proto si myslí, že Němci by jim nyní měli dát peníze a nic po nich nechtít. Ale na to si vzpomněli až teď, když přišly špatné časy. Protiněmecké nálady tu jsou, to ale neznamená, že pokud přijede Němec na Korfu, tak ho tu budou lynčovat.

Nálada je celkem špatná a všichni mají hrozný strach z budoucnosti. Řekové by i kývli na úsporná opatření, pokud by jim někdo řekl, že za pět let se z dluhů dostanou a budou žít na slušné úrovni. Teď ale přichází opráci , peníze, všechno se zdražuje a zavádí se nové daně.

Jak se vaše rodina vyrovnává s utahováním opasků?
My žijeme zcestovního ruchu, nikdo z nás nepracuje ve státní správě, a tak se nás propouštění nedotklo. Citelně jsme ale pocítili zdražování a novou daň znemovitosti , která chodí s účtem na elektřinu a je odstupňovaná podle zón.

My bydlíme ve starém zděděném domě, který je v centru města, a platíme deset eur za metr čtvereční. Když bydlíte ve stočtyřicetimetrovém bytě, tak je to najednou pálka. Z ničeho nic musíte zaplatit 1 400 eur (asi 35 tisíc korun), které jen tak nevytáhnete z kapsy. Ale zdražuje se všechno.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář