Jdi na obsah Jdi na menu
 


Krást se musí ve velkém -pak jste beztrestní

 

Protikorupční policie prověřuje zakázky ČEZ, zřejmě kvůli plzeňské Škodě

Protikorupční policie se zajímá o některé zakázky energetického gigantu ČEZ. Prověřuje je v souvislosti s podezřením na trestné činy zneužití informace a postavení v obchodním styku a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Policie vyšetřování případu zahájila už loni v listopadu.
ČEZ
ČEZ | foto: Jan Strouhal, MF DNES

"Prověřuje se zadávání zakázek společností ČEZ. Byly tam zahájeny úkony trestního řízení loni v listopadu," uvedla Zenklová. Jakých konkrétních lidí se prověřování týká, ale nesdělila.

Podobně se vyjádřil i mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. "Ano, úkony (...) trestního řízení byly zahájeny v listopadu 2011. Pro jaké konkrétní podezření, co se v dané věci prověřuje a ve směru k jakým osobám, však sdělovat nebudeme," řekl. "Nikdo obviněn nebyl, věc je ve stadiu prověřování," dodal Ibehej.

Podle zvolené kvalifikace se protikorupční útvar zakázkami zabývá pro podezření ze spáchání trestných činů v nejpřísnějších odstavcích. U zneužití informace a postavení v obchodním styku trestní zákoník hovoří o tom, že pachatelem je ten, "kdo jako podnikatel, společník, člen orgánu, zaměstnanec nebo účastník na podnikání dvou nebo více podnikatelů se stejným nebo podobným předmětem činnosti v úmyslu uvedeném v odstavci 1 (opatřit sobě nebo jinému výhodu nebo prospěch) uzavře nebo dá popud k uzavření smlouvy na úkor jednoho nebo více podnikatelů nebo jejich podniků". Nejpřísnější odstavec pak hovoří o situaci, kdy tím takový člověk získá prospěch velkého rozsahu, tedy nejméně pět milionů korun.

U porušení povinnosti při správě cizího majetku je podle kodexu pachatelem ten, kdo poruší povinnost opatrovat nebo spravovat cizí majetek, kterou mu ukládá zákon nebo smlouva, a tím jinému způsobí škodu. V nejpřísnějším odstavci je uvedena škoda velkého rozsahu, tedy opět nejméně pět milionů.

Zdroj:http://ekonomika.idnes.cz/protikorupcni-policie-proveruje-zakazky-cez-zrejme-kvuli-plzenske-skode-153-/ekonomika.aspx?c=A120216_165255_ekonomika_hro