Nebral přitom ohled ani na její sedmiměsíční dvojčata, z nichž jedno bylo smrtelně nemocné a vyžadovalo v té době zvláštní péči. Vyděšená žena mu nakonec ze strachu zaplatila sto tisíc, aby uchránila vlastní majetek, i přesto, že jejímu otci v domě nic nepatřilo a ani se tam nezdržoval.

Státní zástupce Libor Řeřicha pak posoudil jednání Řediny jako trestný čin vydírání a zneužití pravomoci úřední osoby. Případ začal ve středu projednávat plzeňský soud. V minulosti několikrát soudně trestanému Ředinovi hrozí až osm let vězení.

Ředina již není soudním vykonavatelem. Poté, co dostal výpověď, nevrátil služební průkaz. Exekutorka, jejíž pokyny vykonával, rezignovala.

Dovnitř i násilím

Se slzami v očích žena v jednací síni emotivně líčila, co se 6. prosince 2011 odehrálo v jejím domě.

V tu dobu ještě ani pořádně nestačila vstřebat šokující zprávu lékařů, kteří jí oznámili, že její syn trpí specifickým druhem rakoviny a čeká ho intenzívní léčba chemoterapií s nejistým výsledkem.

Vůbec toho člověka nezajímalo, že jsem si veškeré zařízení domu pořídila za své peníze a mám na to dokladyLucie Šeflová

„Ráno po šesté mě vzbudil zvonek a bušení na okna. Venku stálo několik mužů a dožadovali se vstupu do domu s tím, že jeden z nich se představil jako vykonavatel soudního exekutora a tvrdil, že provádí výkon exekuce kvůli dluhu mého otce.

Říkal, že když je dovnitř nepustím, zavolá zámečníka a do domu se dostane násilím,“ uvedla Šteflová na začátku své výpovědi. Její partner byl v tu dobu na služební cestě.

Chtěl najít trezor 

„Otevřela jsem a muže poprosila, aby si, když půjdou dál, zuli boty. Snažila jsem se jim vysvětlit, že tady mám onkologicky nemocné dítě vyžadující naprosto sterilní prostředí a každá infekce by jej mohla kvůli podlomené imunitě zabít. Bylo jim to fuk, řekli mi na to, že přece nebudou stěhovat v ponožkách,“ popisovala mladá žena další sled událostí.

Ředina se podle ní posadil v obýváku a dva své lidi poslal prohledat dům, aby zjistili, jestli tam není trezor.

„Mezitím mi sdělil, že otec má dluh přibližně tři sta tisíc korun a stále narůstá. Zeptal se, jestli jsem ochotná peníze za něj zaplatit. To jsem odmítla a on v reakci na to prohlásil, že mu tedy nezbyde nic jiného než z domu odvézt všechen movitý majetek a zavolat sociálku na děti. Vůbec toho člověka nezajímalo, že jsem si veškeré zařízení domu pořídila za své peníze a mám na to doklady,“ pokračovala Šteflová. V tu chvíli ji ale přepadl panický strach.

Odvezl movité věci

„Začala jsem obvolávat známé a kamarády. Nakonec jsme s přítelem dali dohromady sto tisíc korun. To exekutorovi stačilo jako záloha, že nic z domu stěhovat nebude. Musela jsme mu ještě slíbit,  že přijdu na exekutorský úřad stvrdit závazek k uhrazení zbytku otcova dluhu. To jsem nakonec na radu právníků neudělala,“ řekla dále poškozená žena.

A další šok přišel za 14 dnů, když Ředina do jejího domu přišel znovu a odvezl většinu movitých věcí, přestože jeho nadřízená exekutorka měla v ruce doklady o tom, že dlužníkovi nic z toho nepatří.

Děti bych řešil v momentě, kdyby došlo na stěhováníMarek Ředina

„Vrátili mi je až po roce a půl a exekutorku za to potrestali pokutou,“ dodala Šteflová. Na její tváři se nakonec přece jen mihl úsměv, a to když hovořila o současném zdravotním stavu syna. „Je po roční chemoterapii a zatím se to všechno vyvíjí dobře. Jsem za to šťastná,“ uzavřela žena.

Ředina u soudu prohlásil, že o žádném nátlaku z jeho strany nemůže být ani řeč. „Nabídl jsem paní Šteflové možnost částečné úhrady dluhu, s čímž souhlasila. Sdělila mi, že to zaplatí proto, abychom z domu nic neodvezli. Do ničeho jsem ji nenutil. Z mého pohledu jsem nijak nepochybil,“ tvrdil Ředina.

O nemocném dítěti mu prý Šteflová sice řekla, ale jeho postoj to nijak neovlivnilo. 
„Děti bych řešil v momentě, kdyby došlo na stěhování a ony by zůstaly v prázdném domě,“ uvedl Ředina.

Soud bude pokračovat výslechy dalších svědků.

Ředina už není vykonavatelem

Případ se odehrál před dvěma lety, nyní už Ředina není prodlouženou rukou exekutora. Exekutorský úřad Plzeň-jih s ním ukončil pracovně-právní vztah. „Již na začátku kauzy se Exekutorská komora ČR od jednání vykonavatele, potažmo soudní exekutorky, distancovala,” sdělila mluvčí Exekutorské komory Petra Báčová.

Jednání exekutorky, která s Ředinou spolupracovala prý komora sledovala, což vyústilo v pokutu dva milióny korun a její následnou rezignaci.

Šmejdi zlodějský !!!!!!!!