Jdi na obsah Jdi na menu
 


Otec prezidentky exekutorů má milionové dluhy. Věřitelé mají smůlu, oficiálně je bez majetku

Otec prezidentky exekutorů má milionové dluhy. Věřitelé mají smůlu, oficiálně je bez majetku !?

Špatné zkušenosti s panem Chalupou má například majitelka rodinného truhlářství nedaleko Kopřivnice Dagmar Krestová. Podnikatele z Hlučína poznala v roce 2004. Tehdy ještě netušila, že už byl tou dobou obviněný v několika kauzách z podvodu.

Chalupa nabídl truhlářství největší zakázku, kterou do té doby získalo. „Řekl, že v Ghaně koupil zchátralou fabriku na boty, kterou tam vybudoval Baťa, že získal kontrakty na výrobu obuvi pro armádu, pro policii, pro školní děti a teď se stará, aby mohl ubytovat dělníky v bungalovech… Znamenalo to vybavení kuchyněk, ložnic, předsíní,“ popisuje kontrakt Krestová.

Po podpisu smlouvy se ale Chalupa omluvil, že je na tom finančně špatně a potřeboval by nejdéle asi na dva měsíce půjčit peníze. Firmě tvrdil, že je za měsíc bude opět mít. Dagmar Krestová mu důvěřovala, protože se prý prezentoval jako solidní a zkušený podnikatel s mezinárodními kontakty až v Africe. Vše dokládal i fotografiemi s místním králem a členy monarchie.

Chalupa skutečně měl podnikatelské zkušenosti. Kdysi v Ostravě založil například známou stavební firmu Tchas. Žádnou zakázku v Africe ale nakonec nezařídil. Dříve než mohlo k dodávkám nábytku vůbec dojít, si ale od Krestové půjčil 350 tisíc korun. Peníze měl vrátit do konce ledna 2005, ale nezaplatil dodnes.

Milionové dluhy, majetek žádný

Mezitím soudy nařídily proti Chalupovi a jeho firmám řadu exekucí. Dluží totiž nejenom paní Krestové. Okresní soud v Opavě od července 2005 nařídil exekuci ve třech případech. Celková částka k vymáhání byla 1 258 000. „Krajský soud v Ostravě uložil povinnost zaplatit částku ve výši téměř jeden milion korun,“ dodává mluvčí Krajského soudu v Ostravě Lucie Olšarová. Exekuci na milion korun nařídil i Okresní soud v Ostravě. Vše ale dopadlo nevalně. Exekuce byly zastaveny pro nemajetnost dlužníka.

Chalupa byl kvůli rozsáhlým finančním podvodům dokonce i trestně stíhaný. Díky amnestii prezidenta Václava Klause z roku 2013 bylo ale jeho stíhání z větší části zastaveno a za zbylé trestné činy dostal v březnu 2014 u Krajského soudu v Ostravě pravomocně podmínku. „Poškozené obchodní společnosti měl způsobit škodu ve výši přesahující pět milionů korun,“ uvedla Olšarová.

Zdroj: ČT24

Rozsudek měla k dispozici i paní Krestová: „Nicméně jsem věděla, že to bude problémové, protože pan Chalupa mě seznámil s tím, že veškerý majetek už převedl na manželku a jiné příslušníky, že má dceru, která ho ochrání před exekutory, protože je nějaká vyšší postavená šéfka. No a že je vlastně hornický důchodce s obstaveným důchodem, takže mu nechávají pouze 5500 korun.“

Dcerou Pavla Chalupy je exekutorka Pavla Fučíková. V současnosti prezidentka Exekutorské komory. Rozhovor o otci před kamerou odmítla. Poslala ale písemné vyjádření. „O dluzích mého otce a soudních exekucích, které jsou proti němu vedeny, samozřejmě vím. Je mi velmi líto, do jaké situace se můj otec a jeho věřitelé dostali. Na dluzích svého otce však nenesu žádnou vinu, nijak jsem se na jejich vzniku osobně ani zprostředkovaně nepodílela a jejich vzniku jsem nemohla nijak zabránit,“ napsala mimo jiné v prohlášení.

Mám se fajn, moje dcera v tom umí chodit

Dagmar Krestová ale nevěří, že jejich příbuzenský vztah nehrál v jejím případu roli. „Povykládal mi, co všecho se naučil, aby ho nikdy nechytli, a také, že jeho dcera je šéfka exekutorů na severní Moravě, takže to má také ošetřeno… Jméno nikdy nepronesl. Vždy ale říkal: ‚Já se mám fajn, že moje dcera v tom umí chodit. Vždycky s těmi, co proti mně jeli, dokázala zatočit,'“ popisuje rozhovory s Chalupou.

Opakovaně prý také narážela na to, že nikdo nebyl ochotný se jejího případu ujmout: „Exekutor mi dával najevo svoji nervozitu, že to nechce dělat. Namítala jsem, že Chalupa jezdí solidním autem, že jeho oblečení bylo asi tak v hodnotě 30 až 50 tisíc… Říkala jsem, ať mu obleky, pásky a řetízky vezmou a zpeněží. Bylo mi ale řečeno, že to není tak jednoduché, že se musí udělat dražba a že se mi může stát, že všechno zaplatím exekutorovi a stejně nedostanu nic.“

Po podnikání Pavla Chalupy zůstaly dluhy řádově v milionech korun. Vůči jednotlivcům, firmám, obcím i státu. Protože je ale údajně nemajetný, jediné, čím svoje dluhy v současnosti splácí, jsou srážky z jeho starobního důchodu.

Mravnost jako nejvyšší princip

Reportéři ČT se chtěli na celou věc zeptat i jeho osobně. V řadovém domě, který je napsaný na manželku, ho ale nezastihli. Podle manželky byl v lázních. „Pokud vím, řádně všechno platí. Odjakživa jsme to kontrolovali, jestli je všechno v pořádku. Zaplatil už spoustu. A splácí. Zeptejte se na exekučních úřadech. Stahují mu to přímo z důchodu… On nic nevlastní, není majetný. To, co tady je, je moje a syna,“ řekla Reportérům ČT.

„Podle údajů v Centrální evidenci exekucí byla ke dni 7. září 2016 vůči panu Chalupovi vedena tři pravomocná exekuční řízení na peněžitou povinnost v celkové výši 1 084 620 korun plus příslušenství. Informace o aktuální výši peněžité povinnosti či dosud vymožené částce se nezapisují do Centrální evidence exekucí, a nejsou tedy veřejným údajem,“ uvedl k dlužné částce mluvčí Exekutorské komory Petr Vorlíček.

Co říká paní Krestová na to, že Pavla Fučíková je nyní prezidentkou Exekutorské komory?: 

„Měli by to přeci být lidé, kteří mají mravnost jako nejvyšší princip.“!?

pravo.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář